196. Polgár Edina - Würzburg

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Polgár Edina mesél Würzburgról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A Debreceni Egyetem jogi karán vagyok végzős hallgató, gondoltam, így utolsó évben megpróbálok egy külföldi ösztöndíjat, ami sikerült. Azóta itt hallgatom a jogot Würzburgban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Würzburg egy tényleg fantasztikus hely, Németország közepén Bayern tartományban, a Majna mentén, hegyek-völgyek között, hangulatos óvárossal, borvidékkel, finom bajor sörökkel, állandó utcafesztiválokkal.

Emellett itt van az ország egyik legnagyobb múltú és legelismertebb egyeteme, éppen ezért rengeteg külföldi diák tanul itt a világ csaknem összes országából. Szóval állandó a pörgés, az egész város egy nagy egyetemi város, itt senki nem unatkozik, még a helyiek sem. Mi, külföldi diákok nagyon összetartóak tudunk lenni, akár európai, ázsiai vagy afrikai az illető. És mindig tudunk valami "okot" találni egy jó kis nemzetközi szórakozásra: legyen az egy müncheni Oktoberfest, egy berlini kirándulás, akár egy éjszakai nürnbergi túra vagy a jól bevált würzburgi szórakozások.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nincs túl nagy eltérés a két kultúra között, ezért minden, amit otthon használok, az itt is megtalálható. Szóval, ami igazából hiányzik, az a család, barátok, számomra kedves emberek. És ennyi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. Ez az állandó pörgés, a város és az emberek hangulata, pozitív gondolkodásmódja. Az, hogy minden boltban szép napot kívánnak az eladók, a kiépített bicikliutak, a tisztaság, a pékségek, ahol az emberek forró kávéval, friss ropogós péksütivel és a napi sajtóval indítják a napjukat, életkorra és életszínvonalra tekintet nélkül. Nem sietnek sehová, nyugodtak, nem stresszelnek. A városvezetés, ahogy a diákokra építik ki az egész várost, állandó rendezvények a főtéren: utcazenészek fesztiválja, Afrika-fesztivál, egyetemi napok, karácsonyi vásár, most épp a farsangi őrület, amiken az egész város részt vesz, 0-100 éves korig, és ez tényleg így van.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jóval a magyar fölött van, aminek köszönhető mindaz, amit a német emberekről, hétköznapokról a fentiekben leírtam. Persze egy magyar embernek ez mindig nehezebb lesz, de örülnék, ha egyszer mi is tudnánk a dolgokat színesen látni és nem feketén.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Természetesen drágábbak a különböző szolgáltatások, szórakozások, mint otthon, általában a duplája: egy kávé: 1-3 euró (265-795 forint), a sör: 2-4 euró (530-1060 forint), a parkolásról fogalmam sincs. Nagyon odafigyelnek a tisztaságra meg a környezetre, ezért amint kisüt a nap, mindenki előveszi biciklijét, és azzal közlekedik. Néha vicces a legelegánsabb öltönyösöket és ugyanúgy a 80 éves apácákat is biciklizni látni. Szóval ennek én is eleget teszek, tehát vagy bicaj, vagy tömegközlekedés, ami minden diáknak ingyenes.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Minimum 400 euró (106 000 forint) plusz rezsit kérnek el egy belvárosi albérletért.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ugyan már! Egyetemista vagyok, spórolás kizárt. Egyrészt nem is tudnék az egyetem által nyújtott minimális anyagi támogatásból félretenni, másrészt valószínűleg, ha tudnék, sem spórolnék, hiszen azért vagyok itt, hogy az utolsó pillanatig kiélvezzem az itt töltött időmet.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Eddig úgy tűnik, igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal jobb, nincs stressz, görcs, ideg, rohanás, ebből adódóan sokkal kedvesebbek is egymással, tudnak örülni az élet apró örömeinek, odafigyelnek a másikra. Otthon? Azt hiszem, pont az ellenkezője.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy este a Brauhausba menjünk, vagy a Zauberbergbe.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Most március 2-án tartják itt az önkormányzati választásokat, a csapból is ez folyik. Lassan már az összes jelölt programját megismerem.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mindenki kirándul, biciklizik a hegyekben, az erdőben. Már várom, hogy jobb idő legyen, mert akkor megnyílnak a Majna-parti strandok, bárok, hajók, ami nagyon jó! Főleg, hogy közeleg a foci-Eb és az olimpia, már látom, hogy mindenki a parton fog dögleni az óriáskivetítők előtt.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Igazából rengeteg lehetőség van, de általában azok, amik otthon is: pubok, táncos helyek, éttermek, mozik, koncertek stb.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Valószínűnek tartom, hogy én sem itt fogom leélni az életemet. Bár, ki tudja. Soha nem lehet tudni.

<