201. Horváth László - Macroom, Írország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Horváth László jelentkezik az írországi Macroomból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Ez hosszú história. Egy barátom hívott ki, és Fermoyban dolgoztam mint raktáros, angol nyelvtudás nélkül, és még targoncavizsgát is tettem. Vicces volt.

Aztán bezárt a gyár, vagyis záródik, kirúgtak 300 embert, köztük engem is. Most Macroomban, egy kisvárosban egy szupermarketben dolgozom mint főpakoló.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Macroom szép zöld város kis központtal, sok kocsmával és két diszkóval. Két focicsapata van, én is játszom. Kedvesek az emberek, mindig köszönnek, sok lengyel is van, de ők is jó fejek.

Van egy kastély és két jó hotel, egy nagy golfpálya, és a folyó is szép, de kicsi, és én még nem láttam benne halat. Nagyon szeretik itt a focit, úgyhogy engem mindenki ismer. Most már van még egy magyar srác, aki itt focizik, de eddig csak úgy hívtak, a Hungarian legend, mert az angolom nem olyan jó, de már sokkal jobb, mint a nulla. A város abban jobb, hogy nem nagy, és olcsóbb az élet. Itt négyszer annyit keresek, mint otthon a vámirodában, pedig ott is jó fizetésem volt. Rossz, hogy itt Macroomban az utak vékonyak, és ha két kamion jön, akkor megáll minden. Pénteken gyalog gyorsabban beérek a városba, mint ha kocsival mennék. A csapoktól is kivagyok, mert külön van a meleg és a hideg víz, de itt legalább ingyen van.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról a családom hiányzik, de ők megértik talán, hogy miért nem akarok hazamenni.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha innen eljönnék, a pénz hiányozna, meg a foci, de azt bárhol tudok játszani.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal négyszer jobb, anyagi ügyeket tekintve az emberek nyugodtak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör?
A parkolás drága, de nem tudom mennyi, nincs kocsim. A buszjegy is jó drága, ha Corkba megyek kb. 30 kilométer a oda-vissza 9 euró (2358 forint), a mozijegy 6 euró (1572 forint), a sör, a barna sör 4,75 euró (1244 forint), a Heineken 4 euró (1048 forint), jó nem?

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nálunk a belvárosban kétszobás kb. 600 euró (157 200 forint), én kint lakom, 30 percre a várostól, nekünk havonta 850 euró (222 700 forint), de négy szoba, és új lakás, szerintem megéri.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A jövedelmemből magamra költöm kb. a felét, ami kb. 800 euró (209 600 forint). Most hazaútra spórolok, mert esküvőre és két ballagásra is megyek, de szeretnék egy lakást is venni otthon. Amúgy meg fizetem a kölcsöneimet otthon, ami havonta 200 euró (52 400 forint), de már csak kettő van, hármat már kifizettem.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem azzal foglakozom, amivel szeretnék, de már ezt szeretem, bolti alkalmazott vagyok itt. Otthon meg külkereskedelmi vámügyintéző voltam. Elég nagy váltás szerintem, de négyszeres a fizetés.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata normális, nyugodtabbak az emberek, boldogok. Nem lopnak, ami hihetetlen, de nem lopnak, nem verekednek, és a szórakozóhelyek is kettőkor zárnak, egykor már alkoholt sem kapsz. Szerintem ez nagyon jó.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Semmitől sem tartok, mert itt tíz évig még fejlődik minden, abban reménykedem, megnyerem az Euro Millionst, ami most 140 millió euró (36 680 000 000 forint).

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nálunk a foci a beszédtéma.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Valami kokain-ügy.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nálunk van két sportkomplexum, egy mozi, szoktam pingpongozni és sétálni. Más nem nagyon.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este mehetsz 23 kocsmába, egy tucat vendéglőbe és két diszkóba.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A gyermekeim nem tudom, hol fognak élni, de nem Magyarországon, onnan mindenki menekül, ha tud.

<