219. Lutring Moser Mária - Bern

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma  Bernből válaszol Lutring Moser Mária.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2000 tavaszán Bernben ismertem meg a férjemet. Itt töltöttem egy hónapot egyik barátnőmmel. Akkor nemrégen fejeztem be az egyetemet, úgyhogy volt időm és pénzem utazgatni. De végleg csak 2002 tavaszán költöztem ide, lassan hat éve.

Itt most éppen várom a csodát. Nem csinálok semmit. Mondjuk így, semmi hasznosat.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ahogy Magyarországon emlegetik, ez egy Dunántúlnyi területű ország, 7 millió a lakossal. Az Alpok országa. 1291-ben alapították, akkor három kanton csatlakozásával, ma 24 kantonból áll, területe 41 290 négyzetkilométer, négy hivatalos nyelve van, az ország politikai fővárosa Bern. Ezen a kicsi területen van öt nemzetközi repülőtér, az országot keresztbe-kasul szelik az autópályák és nagyon jól megszervezett vonatközlekedés.

Bern egy gyönyörű, történelmi város, az Aare folyó partján fekszik. 1191-ben alapították, neve medvét jelent. (Egy medvét ejtett el a várost alapító herceg ezért kapta ezt a nevet.) 1983 óta az UNESCO Világörökség része, 128 000 a lakossága.

Hogy miben jobb? Sok mindenben. Nagyon jól megszervezett a tömegközlekedés. Persze, a város sem Budapest méretű. Nagyon tetszik a szervezett szelektív hulladékgyűjtés. Hetente, kéthetente viszik el a ház elől a papírt, a fémet, a komposztra valót, stb. Ezenkívül a szupermarketek parkolójában vannak elhelyezve a szelektív hulladékgyűjtők, ahol néha sorba kell állni, hogy bedobhassam a szemetet. Az emberek nagyon udvariasak, fegyelmezettek, előzékenyek. Ha meglökök valakit, akkor hozzám fordul, és sűrűn elnézést kér. Akit meglöktem! A város nagyon tiszta. Bár itt is előszeretettel szemetelnek, csak a takarítás is jól szervezett. Nagyon vigyáznak az értékeikre, megbecsülik azokat. Nagyon tetszik, hogy a kutyák nemhogy a szájkosarat, de a pórázt sem ismerik. Tömegközlekedésen, étterembe, bárhová bemennek kutyával, ismétlem, póráz és szájkosár nélkül! Itt ismerik a környezetvédelmet is.

És hogy miben rosszabb? Sok mindenben. Itt is van bürokrácia. Nem is kicsi. Nagyon magas az országban élő külföldiek aránya, talán ebből ered, hogy nem szívesen közösködnek a külföldiekkel, elzárkóznak előlük. Eleinte nagyon sokkolt, hogy egy hat-nyolclakásos társasházban egy mosógép van, és mindenki abban mos. Jaj! De hát ez van. Nem szeretem, ahogy a svájciak az autóikkal közlekednek. Nem ismerik az irányjelzőt, vagy ha igen, akkor azt a körforgalomba való megérkezéskor kiteszik balra. Elég bizonytalanok a közlekedésben, és nagyon lassúak!

Mi hiányzik Magyarországról?
Az elismerés, a megbecsülés, a kertes ház, a kutya, az opera és balett előadások.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A férjem! A tisztaság, és a jobban szervezett élet. Hiányoznának a sajtok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal látványosan magasabb, mint otthon, de ne felejtsük el, hogy itt nem volt sem első, sem második világháború, nem volt '56 és "átkos" sem. Itt nagyon jól működik az élni és, élni hagyni. (Elnézést a közhelyért.) És az árak és bérek aránya is más. Az emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, mint Magyarországon.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolóházban 600 forint óránkétn, az utcán néhol vannak ingyenes parkolók, vagy ha fizetni kell akkor az, felébe kerül a parkolóháznak. A buszjegy a városon belül 290 forint. A mozijegy 2500 forint, hétfőn olcsóbb, akkor 1800 forint. A sör azt hiszem 1000 forint alatt van a bárban, de nem tudom, mert nem szoktam sörözni. Szupermarketben olcsóbb. A kávé 480-670 forint között van.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Gyorsan megnézem az újságban: 195 000 és 300 000 forint között. Ez sok mindentől függ. Felújított-e, milyen extrák tartoznak a lakáshoz, mint kandalló, mosogatógép, stb.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem dolgozom, így nincs miből költenem. Hát éppen lenne ötletem, hogy mire gyűjtsek!

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem dolgozom. Bár honosították a diplomámat a Svájci Egyetemek Rektori Konferenciáján, mégsem kapok munkát. Nem csak én. A többi környéken élő diplomás magyar sem, akinek a férje vagy a felesége svájci. (Végzettségünknek megfelelő munkát nem adnak, már csak nem fogunk egy svájci elől elhalászni egy állást, végzettségünk alatt meg nem alkalmaznak, mert túlképzettek vagyunk. Bár a felnőtt lakosság csak 8 százalékának van érettségije, viszont legalább két idegen nyelvet beszél.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugodtabb. Az emberek nem agresszívek, mosolyognak kedvesek!

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől. Viszont reménykedem, hogy csak valahonnan előkerül az a pénz, amire szívesen gyűjtenék, ha tudnék.

Most mi a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Az emberek még mindig beszélnek Koszovó függetlenné válásáról (az ország lakosságának 3 százaléka koszovói), téma még a foci EB is.

A férjemmel sokat beszélgetünk a macskáinkról, utazásról, ő rengeteget beszél a munkájáról.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Svajci Szövetségi Vasutak elnöke a krízis ellenére lemondott. Euro '08, már megérkeztek a kupák és a pólók.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az emberek nagyon vigyáznak az egészségükre. A betegbiztosítók támogatják a tornaórák, kondi termek bérletének egy részét. Tehát sokan járnak különböző tornára, konditerembe, télen síelni, sífutni. Nagyon jól kiépített kerékpárutak vannak, így sokan járnak kerékpározni. Rengetegen mennek a kutyáikkal sétálni, kirándulni, vagy ha nincs sajátjuk, akkor kihoznak egyet a menhelyről -csak sétáltatni. Legújabb divat a nordic walking.

Hányféle szórakozási lehetőség van szombat este?
Pici a város, de nagy a kínálat. Diszkókból, bárokból van bőven. Sőt! Még nincs egy hete, hogy nyitottak egy hatalmas diszkót a közép korosztálynak.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Bár a férjemmel nem tervezünk gyereket, gyerekeket, de gondolom itt is lennének, meg Magyarországon is. Az iskolát meg majd eldöntenénk.

<