229. Horváth Ambrus - Madrid

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Horváth Ambrus mesél Madridról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2003-ban Berlinbe utaztam kalandvágyból, ott egy évig éltem. 2004. május 1-jén ismerkedtem meg egy spanyol lánnyal, akivel együtt élek. Októberben úgy döntöttem, hogy a kapcsolat megtartása érdekében utána megyek. Így érkeztem Madridba. Jelenleg egy kerékpáros utazási iroda munkatársa vagyok. Ezen kívül trombita-magánórákat adok, illetve van pár zenekarom, akikkel néha koncertezem. Illetve két éve kezdtem el összefogni a Madridban élő magyarokat. Magyartalálkozókat szervezek, illetve március 15-én Balassa Máté önkéntessel és még sok más lelkes magyarral és spanyollal a www.europajovensanblas.com szponzorálásával egy zenés, táncos, kosárfonós, gulyáspartyt is összehoztunk kicsiknek és nagyoknak.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Madrid egy négymilliós igazi multikulturális metropolisz. Évente több mint 200 napsütéses nap van. Így ha jó idő van, az emberek a szabadba mennek, parkban sétálnak vagy egy étterem teraszán múlatják az időt. Télen nem esik a hó. Szinte mindig nagyon nagy a forgalom, ezért a légszennyezettség is igen magas. Bár egyre több kerékpárost látni, még mindig nincsenek bicikliutak a belvárosban. Itt is, mint minden fővárosban, mindenki siet a dolgára. Ezt segíti a jól kiépített metróhálózat. (négy év alatt 90 km új metró épült) A társasági élet igen fontos része a mindennapoknak. Ennek színterei a kávézók, éttermek, kocsmák, amikből rengeteg van. Nincsen se folyó, se tenger, se tó. Ez egy budapestinek nagy szívfájdalom. Magyarországról nagyon keveset tudnak a spanyolok, és Budapest néha Bukarest.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, Budapest, fehér kenyér.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Barátok, Lavapiés (multikulti) városnegyed, ahol megtaláltam a helyem, és tisztességes munkaszerződés, az életszínvonal, amin most élek, az életigenlő alaphangulat, a csapolt vermut.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal annyival jobb, hogy az emberek gyakran reggeliznek kávézókban, ebédelnek étteremben, járnak el szórakozni. Ez Magyarországon kb. 25 éve volt. Persze én nem nagyon emlékszem arra az időszakra. Nem túl spórolósak, de ha akarnak spórolni pl. nyaralásra, akkor pár hónap alatt ez egy reális terv. A fizetésük 40 százalékát elvásárolják, elszórakozzák. Kiegyensúlyozottság, boldogság teljesen egyénfüggő, az biztos, hogy alapvetően mosolygósabbak az emberek. Erre azért van egy nagyon jó cigány közmondás: A pénz nem boldogít, csak nyugtatja az idegeket.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás 1 euró (257 forint), a buszjegy, metrójegy 1 euró, a metrónál addig érvényes, ameddig ki nem jössz, akárhányszor válthatsz metróvonalat. A mozijegy 3-8 euró (771-2056 forint). Egy pohár sör (0,3 l ) 1,8-3,5 euró (463-900 forint), nem divat a korsó sör, bár lehet kapni. A kávé 1,2-2,5 euró (308-642 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
1000 euró (257 000 forint) rezsi nélkül. Lakást bérelni általában csak banki kezességgel lehet. Itt a bérlemények túlnyomórésze legális, tehát van igazi szerződés. A szobabérlés 300 eurótól (77 100 forint) felfelé.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg 200-300 eurót (51 400-77 100 forint) tudnék spórolni. Kéthavonta küldök haza pénzt családnak. Gyűjteni fogok arra, hogy egy kis youth hostelt nyissak valahol Európában.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Másfél éve van rendes munkám, és munka mellett van időm a párkapcsolatomra és a zenére, ami nagyon fontos része az életemnek. Ezt kb. nyolc éve próbálom elérni, és mostanra sikerült.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt optimistábbak az emberek, és talán kevésbé irigyek. Itt már nem olyan vad a kapitalizmus, mint otthon.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A fogorvostól tartok a legjobban. Szeretném, ha megvalósulna az ötéves tervem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A sevillai vezeklés, foci, Fernando Alonso, a királyi család, ETA,a chiki-chiki (a dal, amit Spanyolország nevez az Eurovíziós dalfesztiválra.)

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Kína erősítést küld Tibetbe. Az ETA terrorszervezet által elrejtett robbanóanyagot találtak. A koszovói spanyol semlegesség.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sörözés, parkban heverészés családdal, múzeumlátogatás, focimeccs nézés, mozi, kerékpározás, shopping a vasárnapi bolhapiacon.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Koncert, színház, mozi, cirkusz, kocsma, vacsora barátokkal.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha esetleg gyereket szeretnék, akkor nem szeretném őket nagyvárosban felnevelni. Madrid egy élhető város. Szerintem minden azon múlik, hogy az ember meg akarja-e találni a helyét. Ez szerintem nekem itt sikerült.

<