231. Varga Zsuzsanna - Battaramulla, Srí Lanka

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Varga Zsuzsanna mesél a távoli Battaramulláról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 júniusában érkeztünk Srí Lankára férjemmel és lányainkkal a cunami újjáépítési programra a Nemzetközi Vöröskereszttel. Férjem logisztikával, azon belül is beszerzéssel foglalkozik. Időközben lejárt a szerződése és új munkahelye már az UNICEF-nél van. Colombo mellett, Battaramullában élünk és két kisiskolás korú gyermekünk harmadik éve itt jár nemzetközi iskolába. Én hátvédként tartom a frontot. Vezetem háztartásunkat, intézem bonyolult családi logisztikánkat, küzdök az elemekkel - legtöbbször sikertelenül.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Srí Lanka Indiától délre helyezkedik el. Magyarországnyi területű kis sziget, trópusi éghajlattal, gazdag növény- és állatvilággal, magas páratartalommal köszönhetően az évi két esős évszaknak. A dzsungelektől a 2000 méter feletti hegyeken keresztül, a trópusi tengerpartokig minden megtalálható itt. Lakossága 20 millió fő, mely két főbb etnikai csoportra osztható: a többségben levő szingalézekre és a kisebbségben levő tamilokra. Az államvallás a buddhizmus, de jelen van még a hinduizmus, iszlám és kereszténység is. A tévhittel ellentétben, soha nem tartozott Indiához, viszont először a portugálok, majd a hollandok, később az angolok gyarmatosították az országot. Ennek a kavalkádnak köszönhető a sziget kulturális és történelmi sokszínűsége. Illetve ez a bajok forrása is. Év elején a kormány felmondta a tamilokkal való tűzszüneti megállapodást, így mostanában sajnos több bomba eldurran itt-ott. Miután ez egy fejlődő ország, így alacsonyabb a komfortszintje, mint Magyarországnak, a politikai konfliktusnak köszönhetően pedig nem veszélytelen. Ugyanakkor az emberek mindig mosolyognak, békések, nem bántanak. Mindenki teszi a dolgát, vagy csak úgy csinál, és harmadik évünkben Sri Lankán már felfedezni vélünk némi ritmust ebben az elsőre káosznak tűnő forgatagban.

Mi hiányzik Magyarországról?
A Túró Rudi, mozi, kultúra és természetesen a család, barátok.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az isteni gyümölcsök, a meleg, a békés emberek, a fűszerek, a meleg tenger és a sok-sok zöld.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nagyon erős az osztálytársadalom. Ha valaki itt gazdag, akkor nagyon az, de a lakosság nagy része nagyon szegény, így életszínvonaluk is rendkívül alacsony. Egy teanapszámos például napi 150 rúpiát (300 forintot) keres. Hogy mennyire boldogok, vagy kiegyensúlyozottak, azt nagyon nehéz megállapítani kívülről, de az biztos, hogy nem undokok. Itt mi is megtanultunk sokat mosolyogni. Nem is olyan nehéz. Majdnem mindenki így, vagy úgy vallásos. Talán ez is sokat segíthet a tűrésben és a toleranciában.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás 40 rúpia (80 forint), buszjegy 10 rúpia (20 forint), 7 dl helyi sör 180 rúpia (360 forint), kávézóba csak a külföldiek, vagy jobb módúak járnak és kb. 300 rúpia egy kávé (600 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Az ingatlanok itt nagyon jól jövedelmeznek. Egy kétszobás lakás bérleti díja 800-1000 amerikai dollár (133 600-167 000 forint) körül van.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Csak a férjem jövedelméből élünk, és átlagban a felét meg tudjuk spórolni, ha nem jön közbe valami extra kiadás. Eddig, persze mindig volt valami, ami megcsapolta megtakarításainkat, de jól vagyunk. Spórolni azért muszáj, mert egyéves szerződésekben tudunk csak előre gondolkodni. Otthon meg semmi nem vár ránk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Hát, én most nem vagyok a karrierem csúcsán, de sok olyan dolgot volt lehetőségem felfedezni, amire az otthoni mókuskerékben nem lett volna lehetőségem, így pozitívan értékelném az élethelyzetemet.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal jobb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Abban reménykedem, hogy egy darabig tudunk még missziókra járni, mert gyerekeinket kiragadtuk a magyar oktatási rendszerből, én feladtam a munkámat, férjem tevékenységi köre, pedig nem létezik Magyarországon. Nehéz dolgunk lenne, ha most csomagolnunk kéne.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Ez most nagyon hasonlít a magyarországi beszédtémákhoz: óriási áremeléseket vezet be a kormány, és attól tartunk az emberek nem fognak most már mindent szó nélkül tűrni. Nyomon követjük mikor, hol volt bombamerénylet és fájó szívvel ugyan, de nevetünk a kormány hazugságain.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy valóban komolyan gondolja-e a kormány a márciusi 50 százalékos elektromos áramáremelést.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Úszás, búvárkodás, hétvégi kirándulások az országban.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Minimális, ha Budapesttel összehasonlítom.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Pillanatnyilag nagyon ideális környezetben élnek, egészségesen táplálkoznak, jó oktatási rendszerben tanulnak, egész évben szabad levegőn vannak, kiegyensúlyozottak, stressztől mentesek, de a jövőben már más igényeik lesznek. Nem biztos, hogy Sri Lanka megfelel majd az igényeiknek.

<