254. Papp Zsolt - Buenos Aires

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Papp Zsolt jelentkezik Buenos Airesből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Jelenleg Buenos Airesben tartózkodom, de ezúttal csak két hónapra jöttem, de három évvel ezelőtt már végigutaztam Argentínát és most lényegében csak Buenos Aires miatt jöttem vissza, ismerem az egész várost. Tehát, mint mondottam úgy 1,5 hónapja érkeztem és kizárólag kikapcsolódás miatt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Az én véleményem szerint Argentína az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb ország, ahol valaha is jártam, hiszen minden megtalálható egy országban. Óceán, sivatag, tavak, hegyek, gleccserek, vízesések. A gasztronómia kitűnő, különösen a méltán világhírű a marhahús és a mendózai bor.

Buenos Aires pedig egy hatalmas város, ami ötvözi az európai és latin-amerikai kultúrát egyaránt. Egy nagyváros, de mégsem tipikus dél-amerikai és mégsem tipikus európai, tele bárokkal, klubokkal, éttermekkel és mindenféle elegáns, divatos butikokkal.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom és a barátaim, Budapest, a Duna és a Budai Vár és a magyar konyha.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A napi steakem kétségkívül és egy vasárnapi séta Buenos Aires San Telmo negyedében végig a bazársoron, tangót hallgatva és sör iszogatva.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal, ha Buenos Airest nézem, akkor elég hasonló a magyarországihoz képest. Az emberek nagyon boldogok és nagyon büszkék, de mivel, hogy latinok, így azt nem mondanám, hogy kiegyensúlyozottak, inkább elég hevesek, forróvérűek.

Mennyibe kerül egy buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A busz 1 peso (49 forint), a mozi úgy 10-15 peso (490-735 forint) egy liter sör a szupermarketben 3 peso (147 forint) egy bárban 12-15 peso (588-735 forint) egy csésze tejeskávé pedig úgy 2 peso (98 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Bár én egy hostelben lakom már jó ideje, ahol egy nap kedvezménnyel 20 peso (980 forint), de a barátaimtól értesülve úgy 500-800 amerikai dollár (79 500-127 200 forint), persze ez egy átlagos, jó, de nem gazdag negyedben.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jövedelmem nincs, február végén léptem ki a munkahelyemről Hollandiában, de egy átlagos nap, ha hostelben alszol és főzöl magadra vagy az utcán eszel és mellette még sört is iszol, valamint esténként eljársz szórakozni, úgy 20-25 dollárból (3180-3975 forint) kijössz.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Általában mindig azt csinálom, amit találok, bárhol is legyek a világban. A fizikai munkától a pincérkedésig mindent.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kétségtelenül nem annyira stresszes, sokkal lazább a légkör, nem annyira feszült, mint mondjuk Budapesten. Az itteniek jobban tudjak élvezni az életet, mint mi.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy három héten belül elhagyom Buenos Airest és nem tudom, hogy hol fogok dolgozni és élni a nyártól kezdve. Abban reménykedem, hogy a jövő év elejétől újra visszajöhetek Dél-Amerikába, de ezúttal már Kolumbiába, ahol, ha minden igaz már munka is várna, de ehhez előttem van még egy pár hónap kemény munka és spórolás valahol Európában.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mint mindig, mindenhol az aktuális politikai kérdések és a foci.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Mint mindig, Argentína első női miniszterelnöke, Cristina Elizabet Fernández de Kirchner. Szinte majdnem minden nap ő van az újság címlapján, de az elmúlt napokban a fő téma a füst volt, ami beborította egész Buenos Airest mert a város körüli mezőket, pusztákat elborították a lángok. A másik fő téma pedig a Boca Juniors és River Plate parharca a nemzeti ligában és Libertadores kupában.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Azt hiszem a nap folyamán beülni valamelyik hangulatos kávézóba és élvezni a város nyüzsgését, vagy vásárolgatni a belvárosban, este pedig elmenni vacsorázni Palermo-negyedbe, aztán tangót, vagy salsát táncolni hajnalig. A hétvégén pedig meglátogatni a La Boca-t és gyönyörködni a színes házakban, elveszni az utcai árusok bódéi között, vagy kimenni Puerto Madero kikötőbe és megebédelni valamelyik kis utcai étteremben. Vasárnap pedig, ahogy már írtam, elmenni San Telmoba, és nem utolsó sorban elmenni egy focimeccsre.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Végtelen és végtelen. Lehetetlen lenne egy helyen felsorolni. Ha éttermekre és zenes bárokra vágysz, akkor Palermo a te helyed a hét bármely napján, ha egy kicsit visszautaznál a történelemben, akkor a választhatsz San Telmo (Buenos Aires legrégebbi negyede) megannyi pubja közül, ha pedig egy igazi nagy diszkóba, akkor a belváros vagy Puerto Madero a te helyed.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, ha majd egyszer lesznek, akkor elképzelhető. Talán számomra is az egyetlen hely, ahol tudnék élni.

<