259. Győrffy Ákos - Gosford, Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma az ausztráliai Gosfordból jelentkezik Győrffy Ákos.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Tizenegy évvel ezelőtt jutottam el ide, egy úszóedző meghívására, mert akkor éppen a hosszútávúszást választottam kedvenc időtöltésemül. Idejöttem csak megismerkedni az országgal meg a kultúrával és beleszerettem. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és persze én sem úszkálhatok örök életemben, az építőiparban találtam megélhetést. Project manager vagyok egy építkező vállalatnál.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
A város, ahol lakom Gosford, 80 kilométerre, északra fekszik Sydneytől a keleti tengerparton. Nagyon barátságos és hangulatos hely. Lakossága kb. 25 000, nagyrészt ausztrálok. Ezt azért fontos tudni, mert például Sydneyben vagy nagyobb ausztrál városokban nagyon sok az arab és ázsiai bevándorló. Itt nyugodtabb és számomra sokkal kiegyensúlyozottabb az élet.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szüleim és a testvérem Magyarországon élnek és nagyon hiányoznak, de ezt én megpróbálom kárpótolni a videóhívással és a minden évi hazalátogatással. Természetesen a magyar ételek sehol sem pótolhatók. Téli szalámi, trappista sajt, kocsonya és sorolhatnék még nagyon sokat.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha eljönnék innen, akkor az itt megszerzett jólét és boldogság szerintem pótolhatatlan lenne egy még ki nem forrott országban, ahol az emberek nagy része nem boldog és keresi az útját még felnőtt fejjel is.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az itteni életszínvonal nagyon kedvező, úgyhogy nem sok a munkanélküli és a kormány mindent megtesz, hogy lehetőleg a gazdaság az emberek javára forduljon. Aki itt nem tud boldog lenni, az valamit nagyon rosszul csinál vagy csinált napjai nagy részében.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás 3-4 ausztrál dollár (456-608 forint) óránként, a buszjegy 2-3 ausztrál dollár (304-456 forint) helyközi járatra. A mozijegy 10-15 ausztrál dollár (1520-2280 forint), a sör 3-6 dollár (456-912 forint) a kocsmában és 1-2 dollár (152-304 forint) az üzletben, a kávé 3-4 dollár (456-608 forint), Ehhez tudni kell az átlagos helyi fizetések kb. 15-25 dollár (2280-3800 forint) óránként és hetente adnak fizetést a munkahelyek legtöbbjénél.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakást én utoljára nyolc-kilenc éve béreltem, akkor kb. 200 dollár (30 400 forint) volt hetente. Most szerintem, lehet 300-400 dollár is, és persze attól függ, hol keresed a megfelelő lakást.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Fizetésem nagy része - kb. 50-60 százaléka - elmegy a kötelező fizetségekre és a maradékkal lehet gazdálkodni. Spórolni nem igazan szoktam, ha valamire szükségem van, megveszem vagy megteszem. Nem nagyon kell aggódni, amikor évente hazautazom, vagy akár máshova akarok utazni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem. Amikor Magyarországon éltem, nem is tudtam semmit az építkezési iparral kapcsolatban. Nagyon sok tanulás és gyakorlat kellett, hogy erre a szintre jussak és még szeressem is, amit csinálok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Jó. Általában mindig van valami, ami leköti az embert. Unatkozni sose lehet. Az időjárás persze segít, hogy jobban érezzük magunkat. A legtöbb nap az évben napsütéssel telik.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy egy nap választanom kell a két ország között és az nagyon nehéz döntés lesz, mert mindkét országot a hazámnak tekintem. Remélem, hogy sokáig ilyen jó erőben leszek és az életkedvem is megmarad.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most éppen az olimpiai lánggal kapcsolatos tüntetések mennek majdnem minden médiumban. Ma volt a láng itt nálunk és persze voltak itt is tüntetések. Az amerikai választások is téma, még valószínűleg az év végéig.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy második világháborús hajó és sok száz hajósa, akik eltűntek több mint 60 éve.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szabadidős tevékenységek nagyon színesek errefele. Lehet menni a tengerpartra, lehet barbeque-partikat rendezni, és persze vannak, akik a helyi klubokban, a pókergépek mellett töltik szabadidejüket.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Ebben nem vagyok valami jártas, de azt hiszem, vannak zenés sörkertek és nagyon sok szép étterem van errefele.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Két szép fiam van itt, és valószínűleg itt is maradnak. Persze ők eldönthetik, ha megnőnek, hogy hol szeretnék élni az életüket.

<