264. Kiss Norbert - Szeged

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kiss Norbert jelentkezik Szegedről.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mióta van ez így?/ A szülővárosodban élsz?
Születésemtől kezdve egy Pest melletti kis faluban éltem, Ecseren, majd két sikertelen pesti felvételi után úgy gondoltam, megpróbálkozom Szegeddel is. Elsőre sikerült, így kerültem ide, délre. Előtte soha nem jártam még itt, így ez maga volt az ismeretlen, de hamar megszoktam és megismertem. 2001-től tarjáni (Észak-Szeged) lakos voltam, utána kerültem be a belváros szélére, majd egy év alsóvárosi lét következett, hogy most újra a belvárosban élhessek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/környéket, ahol laksz?
Szeged az ország egyik legszebb városa, és nem csak a szegediek szerint. Valóban illik rá a napfény városa megjelölés (bár ma éppen esett). A sok egyetemista és fiatal feldobja a hangulatot, egyáltalán nem tűnik idősnek a város. Tele van gyönyörű épülettel, ami a nagy szegedi árvíz (1879) utáni építkezéseknek köszönhető. A városközpont ideális városnézésre, szinte minden, ami a múlthoz kötődik egy helyen koncentrálódik. Szeged és környéke nyüzsgő, közel a határ, ennek minden áldásával és nyűgével. A környék is kínál látnivalókat, aki például dombokat akar látni a sok puszta után, az menjen Szőregre, aki horgászni akar, az a Fehér-tóhoz, akit a magyar múlt érdekel, az Ópusztaszerre. Aki meg úszni akar, azt kint is, bent is több strand és uszoda várja. Szeged élhető város.

Miért szereted azt a helyet, ahol most élsz, mi hiányozna, ha elköltöznél?
Mert van benne élet, néha még az éjszaka közepén is. Hajnal egyig a Dóm is irányt mutat. Hiányoznának a barátok, a megismert emberek, a helyek, ahova jártam, ahol pihentem. Az összes eddigi hely, ahol laktam, az utcák, ahol sétáltam, a körúti orgonaillat, a volt kollégiumom, a Dóm-tér, a kilencedik emeleti panorámám (a Dómra néz). A Tisza, a gát, a Liget.

Szerinted, miből legyen több, és miből kevesebb felétek?
Több kuka és utcai csap. Nemrég kirándultunk egyet a környéken, és meg szerettük volna mosni a kezünket, de sehol nem leltünk utcai kútra. Örülnék, ha kevesebb lenne a hajléktalan is és több lenne a jó minőségű és racionálisan kialakított bicikliút.

Ha te lennél a polgármester, mi lenne az első három intézkedésed?
Szegeden nem jó lenni polgármesternek. Először is (elnézést a politikáért), gyorsan kiegyeznék az ellenzékkel, hogy békés légkörben, építve és támogatva tudjuk a közös városunkat irányítani, szépíteni. Építtetnék még legalább egy hidat Szegeden, a régi híd táján, és kitiltanám a kamionokat a városból.

Többet tudtál megvalósítani az álmaidból, mint a szüleid ilyen idős korukra?
Igyekszem. Úgy-ahogy. Ki szoktam tűzni magam elé bizonyos célokat, egy meghatározott időn belül és általában, ha nagyon akarom, akkor sikerül is megvalósítani ezeket. Ilyen volt annak idején Lappföld, aztán eljutottam oda. Most tíz évet adtam magamnak, hogy eljussak Új-Zélandra. A családdal még ráérek.

Mitől tartasz a leginkább, és mi az, amiben reménykedsz?
Szeretném hinni, hogy megáll az ország lejtmenete és jobban fogunk élni, de persze ezen sokaknak kell változtatni, köztük nekünk magunknak is. Nem szabad egymásnak ugranunk. Nem azt kell nézni, mi a különbség köztünk, hanem azt, mi köt össze minket. Ha az emberek újra így tudják szemlélni az életet, jó úton leszünk. De azért tartok attól, hogy hosszú még az út idáig. Örülnék, ha mihamarabb olyan állásom lenne, amiben reménykedem. Én már tettem érte, most csak várnom kell. És néha dolgozni még érte. Jobban és jobban.

Mennyit költesz a fizetésedből magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg szinte semmit nem tudok félretenni, mert az egyetem mellett idegevezetői tanfolyamra is járok, hiába van két félállásom is. Örülnék, ha már saját lakásra gyűjthetnék, de előbb ezt a vizsgát kell letennem. Először legyen egy állásom, hogy tudjam, hol legyen az otthonom.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mondhatjuk. Nyelvészkedem, még ha másnak képzeltem is, azért jó. Másik munkámat, a pénztárosságot szociológiai okból kedvelem, nem bírok elszakadni a szegedi vevőktől, még ha néha van, aki fel is tud idegesíteni. De egyesekkel nagyon jókat szoktam beszélgetni, amíg áthaladnak a kasszámon. A végső célom viszont egy finnugor tanszéken a státusz megszerzése. Vagy ha ez nem lehetséges, akkor az idegenvezetőség. Jelenleg igaz, csak finn és angol nyelven, de egy-egy újabb nyelv elsajátítása is a célom majd.

Mi az, ami nálatok a legjobb az országban?
Az utcai világítás (szerintem az), a kézilabda, a kajak-kenu, a halászlé, a paprika (Nobelt is kaptunk érte), a jó kis észak-európai mintára kialakított Dóm-tér.

Mit láttál először, amikor kiléptél ma otthonról?
Egy buszmegállóban várakozó nőt, napsütést, enyhe felhőkerettel, itt-ott tócsát és egy bácsit kaszával, amint éppen élezte azt.

Mondj egy szót, amit csak a környéken használnak!
Nöm tödök ölyöt möndönö. Például Lapos, Fóka, Sárga - ezek strandok a Tiszán. Vagy a Nagyá. Ezt is főképp csak szegediek értik meg. Na meg ezt: Dugó-tér és Nyugi, TIK.

Szeretnél elköltözni onnan valaha?
Szívem szerint soha nem szeretném Szegedet elhagyni, úgy megszoktam és megszerettem, de sajnos nincs mindig megfelelő munkakínálat itt, így valószínű, hogy egyszer el kell majd hagynunk. Addig is viszont kihasználok minden pillanatot, hogy magamba szívjam a leheletét.

<