[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

276. Gulácsi Ferenc - Brighton

2008.05.26., 10:23|Utolsó módosítás:2008. 05. 26., 10:46|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Gulácsi Ferenc jelentkezik Brightonból.

Forrás: [origo]

Gulácsi Ferenc - Brighton

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 júliusban jöttem ide Mórról, egy angol-magyar cégnél dolgoztam otthon, majd jött egy lehetőség, hogy ki lehet jönni és azóta itt vagyok. Egy vállalkozásnál dolgozom, ami mobil boxok bérbeadásával foglalkozik lovak számára, mi ezeket építjük lóversenyekre és egyéb rendezvényekre.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Brighton egy tengerparti város Anglia déli részén, Londontól 60 kilométerre, délre 160 000 lakossal.

Hasonló, mint nálunk Siófok, nyáron kétszer annyi lakossal, télen viszont már nem tolakodnak annyian az utcán. Sokan jönnek ide Londonból hétvégékre, mivel közel van, de az egész országban kiemelt helynek számít. Nyáron a déli tengerpartja és a szórakozási lehetőségek miatt. Szinte minden hétvégén van valami rendezvény vagy felvonulás az utcán vagy a parton. Nyáron zajlik az élet, akkor minden nap szombat van, sok fiatal szórakozni vagy nyaralni jön ide. Mindenféle emberekkel találkozhatsz az utcán, sokan vannak, akiknek elmentek otthonról, úgy néznek ki. A fiatal csajok meg mintha holland kirakatba lennének, úgy öltözködnek. Ha valaki ki akar tűnni a tömegből, akkor annak eléggé össze kell kapnia magát, itt nem lesz könnyű dolga. A város egyébként jól néz ki, kiépített tengerparttal, nagy belvárossal, ami híres a szűk utcáiról és van egy tengerbe nyúló mólója, amin vidámpark, játékterem és vendéglátóhelyek vannak a pénz hasznos elköltésére.

Mi hiányzik Magyarországról?
A jó idő meg a pálinka.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az angol font nagyon hiányozna biztos.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Jobb, mint otthon, könnyebb és egyszerűbb az élet. Nincsenek az embereknek mindennapi megélhetési gondjaik, ezért nincs is gyászhangulat, mint általában Magyarországon. Aki nem lusta dolgozni, az könnyen rövid idő alatt megteremtheti magának, amire szüksége van. Utazás, autó, öltözködés megoldásához nem kell nagy bűvészmutatvány. Bár a saját lakás itt is nehéz ügy, de erre nincs is nagyon szükségük az embereknek. Vidámabb életet élnek itt szerintem.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás 300-500 forint körül mozog óránként, a sör 1000 forinttól kezdődik, a kávé kb. 400 forint. Busszal és moziba nem járok, de a közlekedés drága.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy szoba bérleti díja kb. 300 font (92 400 forint) körül kezdődik havonta, a kétszobás lakás ennek a duplája, de ezért a pénzért nem kell nagy luxusra számítani.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ha remete lennék, akkor félretehetnék akár havonta 150-180 000 forintot, de mivel jelenleg nem vagyok az, ezért mindent elköltök. Mindig kitalálok valamit, amire mindenképpen szükségem van. De ha már nem lesz ilyen dolog, akkor elkezdek spórolni talán. Egy otthoni lakásra kéne befizetni, ez a terv.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem igazán, magamnak szeretnék inkább dolgozni. De amíg ez nem megy, addig is "nagy örömmel" dolgozom másnak, ha van értelme.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nem stresszelnek az emberek egész nap, mint nálunk, ezért jobban foglalkoznak egymással, de nem a másik dolgával, ami nem rájuk tartozik, mint ahogy ez otthon szokás. Általában jobb a hangulat az utcán, mint otthon, nem lehajtott fejjel sétálnak az emberek, mintha temetésre mennének.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem aggódom és nem is álmodozom semmiről.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Northamptonba akarunk költözni ahol sok ismerősünk van. Ezt a témát emlegetjük mostanában.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem tudom, nem szoktam a helyi újságokat olvasgatni.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Sokan sportolnak itt, a sportközpontok minden nap tele vannak. Jó időben a parton összejönnek az emberek, grilleznek, iszogatnak, pihengetnek. De a kocsmák is megtelnek minden este italozókkal.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Brightonban a szórakozás elég sokoldalú dolog. Van sokféle szórakozóhely, egy utca, amin csak diszkók és bárok vannak, többféle zene és stílus között lehet válogatni. De van mozi meg színház is, ahová én viszont nem járok. A szórakozás egyébként elég drága mulatság, ha egy diszkóban akarsz berúgni, akkor tankoljál fel rendesen anyagiakból, mert itt elkérik az árát a kontyalávalónak, és az utcán nem lehet szeszelni, azt a rendőrök elveszik és kiöntik.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem. Az itteni fiataloktól nem sok jót tanulnának szerintem.

<<Előző

[origo]

Gulácsi FerencMagyarországsorozatiWiW a világ körülBrighton
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »