[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

277. Bartis Ervin - Ampara, Sri Lanka

2008.05.27., 9:17|Utolsó módosítás:2008. 05. 27., 11:11|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bartis Ervin válaszol Amparából.

Forrás: [origo]

Bartis Ervin - Ampara

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Két hónapja élek Amparában, Sri Lanka egyik keleti parton fekvő városában és egy humanitárius szervezetnek dolgozom. A cunami után szintén ugyanitt éltem és dolgoztam majdnem egy évig. Jogász vagyok, viszont projekt koordinációval foglalkozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Sri Lanka egy gyönyörű sziget az Indiai-óceánban és valójában földi mennyország lehetne, ha nem lenne belháború az országban. Nagyon szeretem a régiót, ahol élek, mert a lakosság több nemzetiségű, vallású. A régióban többségben muzulmánok élnek, emellett még vannak tamilok és szinhalák. A terepen való helyzet nem éppen a békés együttélés példaképe, de ennek ellenére fantasztikus élmény látni, ahogy a buddhizmus keveredik a hinduizmussal és persze ne feledkezzünk el a muzulmán vallásról sem.

Mi hiányzik Magyarországról?
Talán semmi. Mar évek óta külföldön élek, úgyhogy már nagyon hozzászoktam ehhez az életstílushoz. Míg Szudánban éltem nagyon hiányzott a pikáns étel, viszont Sri Lankán ezt minden probléma nélkül megtalálom.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A barátok, kollégák. Stresszes és gyakran veszélyes körülmények között a barátság dinamikája nagyon más, mint szokásos körülmények között. Két hét után valakivel már a legjobb barátságban lehetsz. Emellett még nagyon hiányozna a természet is, a vad világ, a gyönyörűen élénk színek és a tenger gyümölcsei.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal alacsonyabb, mint az európai országokban. Az életszínvonal sokkal magasabb lehetne, ha az állam nem a hadseregre, hanem az állampolgárokra költené az államkassza javát. A sziget északi részében még javában dúl a belháború, úgyhogy az ottani lakosokat nem nevezném boldognak vagy kiegyensúlyozottnak.

Általában véve a sri lankaiak sokkal lazábbak, nem sietnek, az idő az nagyon relatív fogalom a világ ezen sarkán.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolásért Amparában nem kell fizetni, a város aránylag kicsi, úgyhogy nincsen városon belüli autóbusz közlekedés. Egy sör 90-200 rúpiába kerül (130-290 forint), és itt inkább a tea a szokás és nem a kávé. Egy milk tea (cukorral és tejjel) 20-80 rúpia (30-115 forint).

Mennyibe kerül egy két szobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Amparában nincsenek tömbház negyedek csak házak. Egy négyszobás ház havi bérleti díja 20 000 rúpia (29 000 forint) körül mozog.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A szervezet, amelynek dolgozom, biztosítja a lakást és kapok egy napi pénzösszeget, amiből az étkezést és egyéb apróságokat fedezek. Ez annyit tesz, hogy az egész fizetésemet félre tudom tenni. Még nincs gyerekem, feleségem, úgyhogy egyelőre csak az utazásra költök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Az utóbbi néhány évben az volt az álmom, hogy humanitárius munkásként dolgozzak. Hihetetlenül naiv voltam, mert a valóság nagyon más, mint ahogy az ember elképzeli az egyetem padjában, de itt vagyok, azzal foglalkozom, amit szeretek és minden kockázat nélkül mondhatom, hogy boldog vagyok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok sokkal színesebbek, átvitt értelemben és a szó szoros értelmében. Én nagyon szeretek a terepen lenni: inkább töltök nyolc órát a tűző nap alatt, mint nyolc órát hűvös irodában. A munka nagyon dinamikus és egy végigdolgozott nap után érzem, hogy amit teszek, az csak energiát és értelmet ad az életemnek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok attól, hogy az országban uralkodó helyzet nem válik jobbá és szomorú látni, hogy az ártatlanok, a polgárok húzzák örökké a rövidebbet. Reménykedni, talán abban reménykedhetek, hogy nemsokára a konfliktus véget ér és az országnak többé nem lesz szüksége külső segítségre.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Bombarobbanás, választások, politika, öngyilkos merényletek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A helyi újság a kelet Sri Lankán szervezett választások eredményeit és az ezekből fakadó konfliktusokat tárgyalja.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A sri lankaiak nagy szenvedélye a krikett, de eddig még nem igazán sikerült teljesen megfejtenem a szabályokat. De a pohár tea (persze cukorral és tejjel) mellett való társalgás talán a legnépszerűbb szabadidős tevékenység.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A mozi jelenleg nem működik Amparában, szórakozóhelyek nincsenek, úgyhogy az ajánlat eléggé szűkös.

Általában a többi külföldi munkással filmet nézünk, vagy bulizunk. Esetleg a tengerparton töltjük a hétvégét.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Szeretném, ha a gyerekeim megismernék Sri Lankát, de nem föltétlen szeretném, hogy itt éljék le az életüket. Varietas delectat, úgyhogy talán majd több országban is otthonra lelnek, de mindenképp szeretnem, ha megismernék a délkelet-ázsiai hangulatot.

<<Előző

[origo]

MagyarországsorozatiWiW a világ körülSrí Lanka
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »