[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

279. Kiss Zsanett - Rotterdam

2008.05.29., 12:21|Utolsó módosítás:2008. 05. 29., 12:20|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kiss Zsanett jelentkezik Rotterdamból.

Forrás: [origo]

Kiss Zsanett - Rotterdam

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2003 őszén jöttem ki Hollandiába, családi látogatásra, akkoriban úgy terveztem, hogy három hétig maradok a sajtok, fapapucsok országában. Közben megismerkedtem a párommal, aki holland, és itt ragadtam. Jelenleg szociális munkásként idős embereknek segítek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Hollandiáról talán a legjobb tudni, hogy itt mindenkit megtalálni a világ összes földrészéről. Rengeteg itt a külföldi, ami azt jelenti, hogy az ország 80 százaléka nem holland származású. Amire nagyon felfigyeltem itt, hogy soha nem látni az utcán hajléktalanokat aludni. Számukra fent vannak tartva menedékhelyek, ahol aludni tudnak és rendes ellátást is kapnak, ebbe beleértve a szociális segélyt is. Rengeteg bevásárlóközpont van a városban, és ami szerintem szuper itt, hogy nagyon olcsón hozzá tudsz jutni dolgokhoz amiket otthon háromszoros áron tudnál beszerezni. Amit még tudni kell, hogy a holland emberek nagyon szeretnek biciklizni. Rengeteget bicikliznek, sportolnak. Ha megszámolnánk, akkor annyi bicikli van itt, mint Magyarországon az autó.

Mi hiányzik Magyarországról?
A sok napsütés nekem nagyon hiányzik Magyarországról. Itt az év 280 napjában borús, szeles, esős idő van. És még nekem nagyon hiányzik a jó kis magyar konyha. Sok dolgot itt nem lehet beszerezni, és ezért nem is tudod megfőzni, amit szeretnél. És természetesen az otthon maradt családok nagyon hiányoznak.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A finom holland sajtok, a malmok, a gyönyörű zöld pázsitok és a rengeteg tulipán. A tenger és a jó kis bolhapiacok. Meg persze a kiegyensúlyozott jó élet.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Sokkal jobb itt az életszínvonal, mint otthon. Itt nyugodtan meg lehet élni, ha van munkád. Igaz, a fizetnivaló itt is sok, de mindig marad az embernek annyi pénze, hogy ne nélkülözzön és meg tudja venni, amit szeretne. Talán azért is olyan kiegyensúlyozottak itt az emberek és boldogabbak, ami nagyon fontos. Ha kimész az utcára, mindig köszönnek az emberek, még akkor is, ha nem ismernek. Aki nem tud megélni itt, az nem jól csinál valamit. És ha itt szomorú, letört vagy, az csak azért lehet, mert honvágyad van, és hiányoznak a szeretteid. Az élet itt nem szomorít el. Munkád, megélhetésed, ha jól csinálod, akkor mindig akad.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy órai parkolás 1-2 euró (244-488 forint) között mozog, a buszjegyet itt mindenki szinte bérlet formájában veszi meg, ez mindig változó, hogy mennyit fizetsz érte. Mozijegyet úgy 10 euróért vehetsz (2440 forint), sör 1,50-2 euró (366-488 forint) között, a kávé 0,90-1,20 euró (220-293 forint). De hát minden szórakozóhely más árat kínál.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakás havi bérleti díja 400-650 euró (97 600-158 600 forint), erre még rájön a rezsi, ami 250-300 euró (61 000-73 200 forint) között mozog. Lehet itt feketén is házakat kibérelni, de abban az esetben 800-1200 eurós (195 200-292 800 forint) havi bérleti díjra kell számítani. A várólista nagyon hosszú, jobb esetben egy évig is kell várni egy saját bérházra.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mindig meg tudom venni magamnak azt, amire szükségem van. Évente a párommal négyszer járunk nyaralni és gyermekeimnek is a legnagyobb biztonságot nyújthatom. Saját háromszintes kertes házban élek gyermekeimmel, párommal, és ha valamit meg szeretnék venni, azt nyugodtan megvehetem. Félretenni mindig félreteszek, mint a többi holland, mert azt megteheted itt.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sajnos nem azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna, de nagyon boldog vagyok, hogy van munkám és kedvesek az emberek, akiknél dolgozom. Ez többet jelent számomra.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Úgy írnám le, hogy nem olyan gyászos a hangulat, mint nálunk, Magyarországon. Itt az emberek mindig mosolyognak, nevetnek és vidámnak látszanak. Talán azért is, mert itt nem olyan nehéz az élet és a megélhetés, mint Magyarországon. Bárcsak az idő itt, Hollandiában olyan vidám lenne, mint az emberek!

Bár van egy rossz szokásuk is, szeretnek mindent tudni és szeretnek kukucskálósdit is játszani. Talán azért is nem szeretik a függönyt az ablakokon. Itt az ablakok nagyon nyitottak, mint az emberek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől jelenleg. Abban reménykedem, hogy sokáig boldog és kiegyensúlyozottan tudok élni a sajtok és fapapucsok országában. Reménykedem még abban, hogy az élet számomra tartogat még nagyon szép meglepetéseket, amit itt Hollandiában tudok valóra váltani.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Talán a legfőbb hétköznapi beszédtéma az, hogy ki hová megy el vakációzni, és hogy mennyit adót kell fizetnünk. De bűncselekmények is jelentős témát jelentenek. Nem tudok biztosat mondani, nem foglalkozom ezzel a témával.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Rotterdam belvárosában élő marokkói nő együtt a fiával rejtélyes körülmények között kizuhant a hetedik emeletről, és mindketten szörnyethaltak. A rendőrségi eljárás folyamatban van, nem tudni, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság áldozatai lettek.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kerékpározás, úszás, lovaglás, sétálás. A hétvégeket az emberek kirándulással töltik el, esténként moziba, színházba vagy szórakozóhelyekre járnak.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg szórakozási lehetőség van a városban. Talán úgy jellemezném, hogy minden sarkon találsz egy kis bárt vagy pubot, ahová betérhetsz, és biztosan jól tudod magadat érezni. A város telis-tele van jobbnál jobb szórakozási lehetőségekkel. De ez nem azt jelenti, hogy a kisebb városokban, falvakban nem találsz semmit. Bárhova mész, mindenhol akad kellemes kis hely.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mit is írhatnék, nem igazán kívánom, de a gyermekeim is itt élnek, jelenleg itt járnak iskolába, és itt is tanulják a nyelvet. Gyermekeim perfektül beszélik a holland nyelvet, sajnos a magyar nem igazán megy nekik. De azért azt is tanulják. Igazából azt szeretném, ha Magyarországon élnék le az életüket, de amíg itt élek, addig azt szeretném, ha ők is itt lennének és élnének.

<<Előző

[origo]

RotterdamMagyarországiWiW a világ körülsorozat
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »