[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

293. Rusvai Ildikó - Varsó

2008.06.18., 15:32|Utolsó módosítás:2008. 06. 18., 15:32|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Rusvai Ildikó mesél Varsóról.

Forrás: [origo]

Rusvai Ildikó - Varsó

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A BCE negyedéves diákjaként pályáztam külföldi cserefélévre, s mivel már három éve lengyelül tanulok, egyértelmű volt, hogy Lengyelországot választom. Február eleje óta vagyok egy szemeszter erejéig a varsói SGH, vagyis a helyi közgáz hallgatója.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Varsó Lengyelország fővárosa, s egyben fontos gazdasági, politikai és kulturális központ is, közel 1,7 millió lakossal. Bár a második világháborúban szinte teljesen lerombolták, a lengyel nép összefogásának köszönhetően az óvárost sikerült újjáépíteni, míg Varsó többi része teljesen eltérő képet ölt - kezdve a modern városközponttól egészen a Praga negyed sajátos hangulatáig. Varsó egyik szimbóluma a centrumban a Kultúra és Tudomány Palotája, ami messziről uralja a városképet, és persze az eltévedt turista számára is hasznos útjelzőként szolgál.

Nem állítanám, hogy jobb, avagy rosszabb az élet itt, mint otthon, hanem más. A lengyel emberek nagyon kedvesek, mikor meghallják, hogy magyar vagyok, egyből a régi mondást emlegetik: lengyel, magyar két jó barát. Azt pedig kifejezetten értékelik, ha egy külföldi lengyelül szól hozzájuk. Amit különösen szeretek Varsóban, hogy rengeteg a park, amelyek szépen rendben is vannak tartva. A Lazienki az egyik kedvencem, ahol vasárnaponként ingyenes Chopin-koncerteket rendeznek. A tömegközlekedésről is abszolút pozitív a véleményem, például hétvégenként éjjel a metró tovább jár.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szeretteim, barátaim, Budapest, anyukám főztje.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni barátaim, maga a város, a kilátás a 13. emeleten lévő szobámból, a lengyel nyelv, a tipikus lengyel ételek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal az otthonihoz hasonló, se nem jobb, se nem rosszabb. Ugyanez a benyomásom az emberek kiegyensúlyozottságáról, vidéken itt is nyugodtabb az élet, s ebben a lengyelek vallásossága, családszeretete is jelentős szerepet játszik.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem tudom, mivel a tömegközlekedést használom. A buszjegy ára 2,80 zloty (204 forint), kedvezményesen 1,40 zloty. Pozitív, hogy a varsói tömegközlekedésben nemcsak az itteni diákigazolvánnyal, hanem a nemzetközivel is igénybe vehető a kedvezmény. Mozijegy a Zlote Tarasy bevásárlóközpontban 17-27 zloty (1240-1971 forint), kedvezménytől és időponttól függően (általában itt a legdrágább, kisebb mozikban olcsóbb). Sör boltban akár 2 zlotytól (146 forint), bárban 5-9 zloty (365-657 forint). Cafe latte a Coffeeheavenben közel 10 zloty (730 forint), de persze van ennél jóval olcsóbb.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy ismerősöm havi 2400 zloty (175 200 forint) plusz rezsiért bérel kétszobás lakást a belvárosban.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az ösztöndíjam nagy részét az albérletre, étkezésre költöm, a maradékot pedig utazásra teszem félre. Az ösztöndíj mellett a szüleim is segítenek otthonról, bár nagyobb utazások nélkül valószínűleg az ösztöndíj is elég lenne a megélhetésre.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Egyetemen tanulok, mint otthon, illetve jelenleg munkát keresek őszre. Az mindenképpen pozitív, hogy a lengyel nyelvtudásomat tudom fejleszteni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Kevésbé rohanós, több időm van utazni vagy találkozni az itteni barátaimmal.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy az ősz teljesen más hangulatban fog eltelni, mivel a barátaim, a cserediákok közül már nem lesznek itt, illetve reménykedem, hogy ettől függetlenül mégis szép lesz a hátralévő pár hónap Varsóban.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen az Euro 2008, illetve vizsgaidőszak lévén a hátralévő vizsgák, beadandók.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A lengyelek tegnapi veresége a horvátok ellen, illetve a lengyel kapus, Artur Boruc bravúros védései.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szívesen kirándulok, utazgatok Lengyelországon belül, mivel itt mindent megtalálok, amit szeretek: hegyeket, tengert, tavakat, történelmi városokat, mint például Krakkó, Gdansk vagy Torun. Ha Varsóban vagyok, általában parkba, moziba, uszodába megyek a barátaimmal.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Számtalan, mind stílust, mind mennyiséget tekintve.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Egyelőre még én magam sem tudom, hol szeretnék élni a jövőben.

<<Előző

[origo]

MagyarországsorozatiWiW a világ körülVarsó
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »