294. Vitányi Eszter - Bangkok

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bangkokból válaszol Vitányi Eszter.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Legelőször 2004-ben jöttem Thaiföldre, három hónapra, szakmai gyakorlatomat végeztem itteni szállodában egy csereprogramon keresztül. Annyira megtetszett az ország, hogy mindenképpen vissza szerettem volna jönni, és nem csak, mint turista. Ez újra csak 2006-ban sikerült, akkor hét hónapig voltam gyakornok egy másik szállodában. Itt ismertem meg mostani férjemet is, aki thai nemzetiségű. Külföldieknek (még kapcsolatokkal is) nagyon nehéz szállodában munkát találni, nekem sem sikerült, így elkezdtem angolt tanítani, amit most is csinálok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Thaiföld fővárosában, Bangkokban lakunk, ami egy igazi metropolisz, kb. 10 millió emberrel. A sok thai ember az ország különböző részeiből jön tanulni vagy dolgozni a fővárosba. Bangkoknak is van egy folyója, a Chao Praya, amelynek igazából csak az egyik oldala a város központibb része. Bangkokban nagyon népszerű a magasépítészet, a városban szinte mindenhol van úgynevezett Express way, ami az utak fölötti út, hogy el lehessen kerülni a túl nagy forgalmat. Ezen kívül van metró es magasvasút (skytrain), csatornákon közlekedő hajók, rengeteg busz és rengeteg taxi. A taxi egyik fajtája a tuk-tuk, ami egy háromkerekű motoros járgány, ezenkívül vannak motoros taxik is, amik bevisznek a hosszú utcákba, ahol már nem járnak a buszok. Mindezek ellenére a közlekedés kaotikus. A városban egymás mellett van jelen a hatalmas gazdagság és hatalmas szegénység. Sok ember főutakon levő utcai kifőzdékben eszik, mellettük pedig ott araszolnak az autók az esti csúcsforgalomban.

Bangkok jobb abban, hogy pezseg az élet éjjel-nappal, rengeteg szórakozási lehetőség van, népszerűek az élő zenés, szabad ég alatti éttermek is. Ezenkívül hétvégenként a környékre (vizesések, tengerpartok) el lehet menni kikapcsolódni, és népszerűek még a parkok is, ahol minden nap ingyen aerobic órák vannak a sportolni vágyóknak.

Mi hiányzik Magyarországról?
Első sorban a családom és a barátaim, ezenkívül maga Budapest, napsütéses, de hideg idő, a tisztább levegő, Vian kávézó a Liszt Ferenc téren, tavasz kezdete, karácsonyi hangulat, Túró Rudi, sóska.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni életem, az emberek kedvessége, a mindennapi napsütés (ami miatt szerintem az emberek nyugodtabbak, mint Magyarországon) az olcsóság, a rengeteg éjjel-nappali bolt, az utcán vett étel, a thai nyelv, és persze a gyönyörű tengerpartok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal alacsonyabb, mint Magyarországon, az átlagfizetés kb. 40 000 forintnak felel meg, viszont az élelmiszerek is olcsóbbak. Nagyon sok embernek van drága autója, ez nem azt jelenti, hogy ők mind gazdagok, csak itt az autó státusszimbólum, többet költenek rá, mint más fontos dolgokra. A szegénység ellenére az emberek nem mutatják ki a problémáikat, mindig mosolyognak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás ingyenes, egy buszjegy, nem légkondis buszokra 35-42 forint, légkondisokra 55-105 forint között van távolságtól függően. Bangkokban a mozijegy 600 forint, egy üveg sör (Heineken) 450 forint, egy cappuccino kb. 250 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Itt nincsen nagyon olyan, hogy belváros, a városnak több központi része is van. Ahol több a külföldi, ott az árak is magasabbak. Az ár területtől függően 40-75 000 forint körül van. A város nem központibb részein 25-30 000 forint.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A mostani iskolában levő állásommal úgy néz ki, hogy a jövedelmem felét félre tudom majd tenni. Gyűjteni főleg a magyarországi es thaiföldi utazásokra gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, ahogy már említettem, sajnos nagyon nehéz külföldinek szállodai munkát találni itt. Viszont az angoltanítás is nagyon tetszik.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Lassabb, nyugodtabb, az emberek próbálnak nem komolyan aggódni a dolgok miatt, és a mosoly mindig ott van az arcukon.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani a természeti katasztrófáktól tartok, reménykedem abban, hogy sikerül letennem az év végén a thai nyelvvizsgát, és hogy sikerül találnom állást egy bangkoki szállodában.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A rizs-és olajárak emelkedése, valamint a kormányellenes tüntetések.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Kormányellenes tüntetések.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Biciklizés, tollasozás, mozizás, hétvégi piacra járás, és az évközi sűrű ünnepeken 1-1 napos kirándulások Bangkok közelében. Ezenkívül a tinédzserek kedvenc szórakozása az internet kávézókban levő számítógépes játékok.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mivel Bangkok egy óriási metropolisz, tele van pubokkal, bárokkal, diszkókkal, a választék mindenki zenei izélését kielégíti. Rendkívül népszerű a karaoke is. Ezenkívül vannak éjszakai piacok, ahol nagyon olcsón lehet divatos dolgokat vásárolni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ezt majd a sors eldönti, mindenesetre itt nagyon jó gyerekkoruk lenne, az iskolákban az oktatás színvonala kezd magasabb lenni, és az élet minden területén a gyerekek központi szerepet kapnak.

<