309. Gogolák Csaba - Phalsbourg

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Gogolák Csaba mutatja be Phalsbourgot.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007. szeptember 10-én kerültem ki Franciaországba, egy EUROTOUR nevezetű programban, ezt a programot egy francia vendéglátó ipari iskola indítja el minden évben és a legjobb végzős fiatal vendéglátásban dolgozó diákokat veszik fel az iskolájukba nyelvet tanulni és szakmát is. Én országos tanulói versenyen 2007-ben harmadik helyezést értem el és ezután vettem részt egy interjún, amely által kiválasztottak engem másik három cukrásszal együtt, hogy vegyünk részt ebben a programban. Ez egy évre szól először, itt a szakmát tanuljuk és van munkahelyünk, ahol dolgozunk nagyon jó fizetésért, de tanulóként vagyunk ott is. Havonta egy hetet járunk iskolába és ekkor tanuljuk a nyelvet és más tantárgyakat, matematikától kezdve minden mást, amiből vizsgáznunk kell év végén. Szinte mindenki úgy jön ki hogy beszél valamilyen nyelven, de franciául nem sokat, én angolul beszélek és franciául semmit sem beszéltem, mostanra le tudtam vizsgázni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Egy kisvárosban lakom, itt van az étterem is, ahol dolgozom cukrászként, szeretem ezt az országot, mert mindig találhat az ember új dolgokat, szép dolgokat, aki szeret kirándulni, csavarogni. Nekem úgy tűnik, mintha egész Franciaország egy nagy erdő lenne, szinte minden zöld, nagyon szép tájak vannak, szép kastélyok, mindig az volt az álmom hogy egyszer eljussak ide, mindig néztem a tv-ben a Tour de France-t, ami nemcsak egy sport, hanem egyben bemutatja minden évben Franciaországot és nevezetességeit. Jobban szeretek utazni vonattal meg busszal, mint autóval, otthon a buszok és főleg a vonatok nem túl kényelmesek, de itt tiszták kényelmesek nagyon gyorsak, és nem is olyan drágák. Ennyi idő után az tűnik fel legjobban, hogyha hazamegyek, az árak nem nagyon különböznek az itteniektől, csak a fizetés, az viszonyt nagyon eltér. Itt is híres a vendégszeretet, minden francia nagyon kedves a külföldiekkel, segítőkészek, bár angolul nem mindenki beszél, de ha beszélsz egy picit is franciául könnyen megértik, mit szeretnék elmondani.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nekem Magyarországról legjobban a családom és a barátaim hiányoznak, de idővel hozzászokik az ember, hogy amikor hazamegy nyaralni, akkor tud velük találkozni. Erre az életritmusra is rá lehet állni. Ezenkívül pedig a nagyon finom magyar ételek hiányoznak, ugyebár cukrász vagyok, de étteremben dolgozom, így minden nap ott is ebédelek, a francia ételek nem tartalmaznak pirospaprikát, nem is nagyon lehet kapni, pedig otthon ez minden étel alapja szinte. Nincs túró, és nem fűszerezik nagyon az ételeiket. Szinte minden nap eszünk salátát, van amikor csak azt eszünk, ez minden bizonnyal nagyon jó az egészségnek, a franciák imádják. Szerencsére ebben az évben magyar lakótársaim voltak és munkatársaim is kettő, így tudtam magyarul beszélni, amikor csak akartam, de vannak hetek, amikor egyedül vagyok, és egy magyar beszélgetés nagyon más, mintha egy külföldivel beszélget az ember. Jobban megérti egymást két magyar.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha elmennék innen, legjobban a nyelv és az itteni emberek temperamentumossága hozzáállása az élethez hiányozna. Fura lenne.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal jobb, mint Magyarországon, a minimálbér sokkal magasabb, de itt is érvényesül ugyanaz a szociális elv, ami mindig mindenhol, hogy a pénzből sosem elég, itt is sokat tüntetnek az emberek, sokat panaszkodnak az adók miatt és a drága élelmiszerek miatt. Valóban itt nagyon sok adó van.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Az árak általában körülbelül 10 százalékkal magasabbak, mint otthon, nem többel szóval nem vészesek.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Úgy tudom, hogy körülbelül 180 000 forint havonta egy ilyen lakás bérlése. De ennél találhatók olcsóbbak is.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az én jövedelmem nem éri el a minimálbért, mert tanulóként vagyok bejelentve, így adóbevallást sem kell kitöltenem, de ez a pénz is elég arra, hogy meg tudjam magamnak venni, amire csak szükségem van, és a felét még mindig félre tudom tenni. Összefoglalva, sokkal jobban jövök ki így is itt, mint Magyarországon.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, bár határozottan nem tudom azt mondani, hogy mindig is a cukrász szakmával akartam foglalkozni, de hogy ehhez értek a legjobban, abban biztos vagyok. És természetesen szeretem is csinálni, ez egy nagyon fontos tényező.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Itt kicsit mások az emberek, én úgy veszem észre, mintha annyira nem erőlködnének azon, hogy mindig a jövőre gondoljanak, hanem inkább a mának élnek. Nekem ez fura és ezért van, hogy nem tudnak kijönni a havi jövedelmükből sem. Az emberek temperamentumosabbak, sokkal többet kiabálnak, veszekednek, de sosem szoktak haragudni egymásra, ezt még sosem tapasztaltam. Ez egy nagyon fura tulajdonság és én nem is tudok így viselkedni. Szóval hiába kiabálnak, veszekednek, sosem feszültek és idegesek annyira, mint otthon az emberek.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Én csak attól félek, hogy otthon nem fog javulni a gazdasági helyzet az elkövetkezendő jó pár évben vagy évtizedekben sem, és így viszont otthon nehéz lesz megélni. Én szeretem Magyarországot, és szeretnék is ott élni, de itt most könnyebb. Ez szomorú.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nálunk szinte mindig megy az összehasonlítgatása a magyar és a francia ételeknek, itt nem hiszik el az emberek, hogy otthon meg lehet élni az itteni minimálbér hatodából.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Mivel most volt július 14. ami nemzeti ünnep itt, így még ezzel foglalkoznak a lapok is.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A szép tájak miatt leginkább a kirándulás, de a vásárlás is, mert ez a divat országa is egyben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, itt nem annyira divat a diszkó, de kezd egyre jobban visszajönni már, sok a bár a söröző és az éttermek, amik akár egész éjjel nyitva vannak.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, nem kívánom ezt, mert én magyar vagyok és igazából otthon, csak Magyarországon tudom érezni magam. De ha az élet úgy hozná, akkor itt élnék, de sosem felejteném el honnan jöttem.

<