314. Török Edina - Dundalk, Írország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Dundalkról mesél Török Edina.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2004 decemberében döntöttük el a párommal, hogy szeretnénk próbára tenni a szerencsénket külföldön. Először Angliában próbálkoztunk, de ott nem találtuk meg a számításainkat, így egy ismerősünk hatására 2005 januárjában átutaztunk Írországba, Dundalkba. A kezdeti nehézségek után visszatekintve, úgy gondolom, hogy megérte. Jelenleg egy éjszakai gyorsétteremben dolgozom, nappal pedig műkörmözöm.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Európa északnyugati részén található ez a kis zöld sziget. A sziget északi része brit fennhatóság alá tartozik, a többi rész a tulajdonképpeni Írország (Republic of Ireland). A jelenlegi ír miniszterelnök Mary McAleese, immár tizenegy éve. Két hivatalos nyelve van, az angol és az ír. A fővárosa Dublin, amelyet a Liffey folyó szel ketté. A folyótól déli irányban találhatóak a gyönyörű építészeti különlegességek, műemlékek. Az ország fő vonzerejét a gyönyörű tájak, kanyargós folyók, elhagyatott fövenyes tengerparti sávok, régi várkastélyok, parkok és nem utolsósorban az itt élő emberek jelentik. Hiszen ők, nagy általánosságban, azt a benyomást keltik, hogy barátságosak, segítőkészek, érdeklődőek, jó kedvűek és nagyon ravaszak. A leggyakrabban hallott mondás errefelé a "no problem", vagyis semmi gond. Ez is hűen tükrözi az élethez való könnyed hozzáállásukat.

A város, ahol élek, Dundalk, Louth megyében található. Félúton helyezkedik el Dublin és Belfast között. A város, a megye közigazgatási és kulturális központja. Bőven büszkélkedik történelmi emlékekkel, mítoszokkal, gyakran nevezik a legendák földjének is. Három gyönyörű parkja van, ahol kellemesen lehet piknikezni a nap bármely szakában. Az egész országban méltán híres a főiskolája, a Dundalk Institute of Techonology. Európa minden pontjáról érkeznek vendégek a kutya-, illetve lóversenystadionjába.

Az én megítélésem szerint több és minőségében jobbak a lehetőségek, mint Magyarországon, de itt is vannak olyan dolgok, amiket nem igazán tudnak jól kezelni. Ez pedig többek között a közbiztonság és a fiataloknál a mérhetetlen alkohol- és drogfogyasztás.

Mi hiányzik Magyarországról?
A szűk családi köröm mindenképpen, na meg a több napsütéses órák száma.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Kicsit több minden. Az életszínvonal, amelyet nehézségek árán kialakítottunk, az itteni barátaink, a kedves, mosolygós emberek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Mindenképpen jobb az otthoninál, de szerintem nem lehet összehasonlítani. A két ország különböző problémákon, válságokon ment és megy keresztül. Itt is vannak, akik minimálbérből élnek, és a legtöbben elég keményen dolgoznak a pénzükért, de valahogy akkor is jobban ki tudja az ember hozni a dolgokat, mint otthon. Ebből következik, hogy jobb az emberek közérzete, boldogabbak, kiegyensúlyozottabban élik a mindennapjaikat.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 1,5 euró (353 forint), a buszjegy városon belül 1,1 euró (259 forint), a mozijegy 7 euró (1645 forint), egy pint sör körülbelül 4 euró (940 forint), ennél van drágább és olcsóbb is, a kávé pedig 3 euró (705 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás lakás körülbelül 800 euró (188 000 forint), plusz rezsi. Ezért már egy teljesen bebútorozott, szerencsés esetben felújított lakást lehet bérelni. Persze e fölött már a határ csak a csillagos ég.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi ugyan közös kasszán vagyunk a párommal, de ha lebontom a fizetésem (ami elég változó), akkor körülbelül hetente 80 euró (18 800 forint) a lakbér, 60 euró (14 100 forint) az étel, meg 20 euró (4700 forint) a rezsi. És akkor körülbelül 200 euró (47 000 forint) megmarad hetente. Ez van, amikor több, van, amikor kevesebb. Jövőre szeretnék nyitni egy szalont, jelenleg erre gyűjtögetek.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem azt mondom, hogy már kislány koromban minden álmom az volt, hogy műkörmös legyek, de jelenleg nagyon büszke vagyok a szakmámra, és imádom csinálni. Igen, lehet azt mondani, hogy azzal foglalkozom, amivel szeretek. Mellette a vendéglátózás pedig egyelőre kiegészítő jövedelem, hogy minél hamarább elérjem a céljaimat. Annak ellenére, hogy szinte állandó éjszakázást kíván, ezt is szeretem csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek mindenképpen kiegyensúlyozottabbak, általában minden munkahelyen a hatnapos munkarend van érvényben, így a vasárnapjuk szabad. Emellett elég sok munkaszüneti nap, azaz "Bank Holiday" tarkítja a mindennapokat. Szeretik elmondani a problémáikat, akár még egy idegennek is, de ezek rendszerint nem anyagi indíttatásúak. Persze itt is megvan mindenkinek a saját baja, de már csak azért is jobbak az életkörülmények, mert nem kell, hogy minden a pénzről szóljon. Magyarországon pedig, sajnos, a pénztelenség az, ami rányomja a bélyegét a mindennapok hangulatára.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Lehet, hogy közhelynek hangzik, de én rettentően elítélem ezt az értelmetlen háborúzgatást, öldöklést, ami a nagyvilágban folyik, és reménykedem abban, hogy egyszer ez meg fog változni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most egy kicsit az ír gazdaság válságban van, és mindenhol erről lehet hallani. Nálunk pedig a következő hazalátogatásunk megtervezése.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A fentebb említett gazdasági válság. Sokak szerint pár hónap, és túlteszi magát az ország ezen, mások véleménye pedig, hogy tartós lesz és akár évekig is elhúzódhat. Egyelőre a mindennapi életet annyiban érinti, hogy az élelmiszerárak kicsit megemelkedtek, és több nagyobb beruházó felfüggesztette a tevékenységét.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Elég sok kikapcsolódási lehetőség van. Például sportbarátoknak bowlingpálya, műjégpálya, golf- és műfüves focipálya, uszoda és teniszpálya. Akik szeretik kockáztatni a szerencséjüket, azok próbára tehetik fortunát, a ló- és kutyaversenypályán, valamint a kaszinókban. A fiatalok kiélhetik magukat a gördeszkás parkban. A csajoknak és a vásárlás-mániákusoknak négy nagy bevásárlóközpont áll a rendelkezésükre. Egy kis romantikus sétához kiváló az öbölpart, illetve piknikezés a parkokban. És ha még ebből se tud valaki választani, akkor például egyórányi autó útra van Dublin, illetve Belfast, ahol szintén rengeteg látnivaló van. És persze egy hosszú hétvégén autóba lehet pattanni és felfedezni Írország csodálatos természeti értékeit.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Leginkább pubokba járnak az emberek korosztálytól függetlenül, többféle diszkó, dancing club, emellett bárok, hangulatos éttermek, mozi és a kaszinó. Vagy egy jó kis házibuli.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Egyelőre még én sem tudom, hogy hol szeretnék élni, de az biztos, hogy akárhová is sodor az élet, a gyermekem beszélni és ismerni fogja a magyar nyelvet és a hagyományokat. És majd ő eldönti, hogy hol szeretné az életét megélni. Mert akár hová is születünk, jogunkban áll a választás lehetősége a jobb életért.

<