[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

321. Nagy Gábor Konrád - Ploiesti, Románia

2008.09.11., 18:24|Utolsó módosítás:2008. 10. 09., 16:17|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Nagy Gábor Konrád mesél Ploiestiről.

Forrás: [origo]

Nagy Gábor Konrád - Ploiesti, Románia

Jelentkezz te is!

Ha kérdéseinkre te is szívesen válaszolnál, írj nekünk a vilagkorul@origo.hu címre!

JÁTSSZ ONLINE!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten dolgoztam egy ingatlanfejlesztő cégnél. Miután befejeztük a projektet, a cég átköltözött Romániába. Nem sokkal ezután engem is hívtak, hogy hasonló munkakörben dolgozhatnék, mint otthon. Elég jó ajánlatot tettek és nem tudtam visszautasítani. Ez volt kb. 2 hónapja. A feladatom műszaki rajzok és kalkulációk készítése. Tervek módosítása, együttműködés a tervezőkkel, műszaki konzultáció a megrendelővel.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ploiesti Bukarest és Brassó között található, 40 km-re a fővárostól. Kb. 250 ezer lakosa van. Mivel egy iparvárosról van szó, a település képe nem túl megnyerő. Rengeteg a panel (jóformán csak az van) nagyon lelakottak és a közterület sem túl rendezett, a városképet a hatalmas olajfinomító uralja. Ez sokaknak ijesztően hat, nekem is az volt, de meg lehet kedvelni. Ami inkább zavar, hogy a város mérete ellenére alig van élet és üzletekből is alig van. Ruhaboltból nagyon kicsi a választék. Viszont sok az étterem és kávézó, vannak köztük nagyon jók. Az országnak ez a része síkság és elég egyhangú, viszont 50 km-re már a Kárpátokban találja magát az ember. Gyakran átjárok Brassóba, ahol már teljesen más kép fogad.

Mi hiányzik Magyarországról?
Szerencsére 2-3 hetente hazajárok, így egész elviselhető. Persze jó lenne gyakrabban látni az otthoniakat, de ezen kívül minden pótolható. Még a túrorudi is.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A munkahelyem, a fizetésem és az a megbecsülés, ami itt fogad nap, mint nap. Meg a közeli hegyek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Románia nagy ütemben fejlődik, de még mindig alacsony az életszínvonal. Kelet-Európa többi országához hasonlóan, aki gazdag, az nagyon gazdag, viszont sokan élnek a létminimum alatt. Ennek ellenére az emberek boldognak és nyugodtnak tűnnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy kávé?
A parkolás itt ingyen van, a buszjegy 1,2 lei, a sor 2-4 lei, a kávé kb. 2, moziban meg nem voltam. (1 lei jelenleg 67 forint)

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nekem szerencsére céges lakásom van, de aránytalanul magasak itt az árak. Egy kétszobás, a belvárosban 1300-1800 lei plusz rezsi.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mivel a cégem a költségeim nagy részét állja és fizetésem sem a helyiekhez képest van meghatározva, a nagy részét félre tudom tenni. Itt az élet magyar szemmel is elég olcsó (kivéve a lakás). Az éttermek, a taxi, és úgy általában a szolgáltatások. Most lakásra gyűjtök, Budán szeretnék venni, hogy ha visszamegyek, már legyen sajátom.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen is meg nem is. A munkám most tetszik és nagyon hasznos tapasztalatokat szerzek, de később tervezéssel szeretnék foglalkozni, és majd egyszer szeretnék egy saját irodát.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon más. Az emberek rosszabbul élnek, de boldogabbak. Ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon fejlődik az ország. A fizetések egy év alatt 30 százalékkal nőttek. Mondjuk én azt látom, hogy a kormány ezt propagandaszerűen hirdeti is. Úgy látszik, hogy működik. Az emberek optimisták és bizakodóak.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Még nem sikerült befejeznem a főiskolát, abban reménykedek, hogy a munka mellett tudom majd folytatni. Attól tartok, hogy nem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A gazdaság állandóan beszédtéma, meg az olimpia is az.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem tudom.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nincs sok szabadidőm. Ha van, akkor Brassóban töltöm, ott rengeteg a lehetőség. Kirándulás, strand, szórakozóhelyek. Ploiestiben nincs sok, bár még nem térképeztem fel mindent.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt? Kocsma, kaszinó. De az rengeteg.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez a kérdés nekem még elég korai, de valószínűleg nem. Én is csak erre a munkára jöttem. Jobban szeretnék én is otthon dolgozni, de nem volt ilyen lehetőségem. Még hasonló sem.

<<Előző

[origo]

MagyarországsorozatiWiW a világ körülRománia
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »