331. Döme Judit - Brno, Csehország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. A mai napon Döme Judit mesél Brno városáról, ahol működik a tömegközlekedés.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Lassan másfél éve élek itt Brnoban. Eredetileg budapesti vagyok, de mielőtt kijöttem épp Pécsett éltem. Egyáltalán nem terveztem, hogy valaha Csehországban fogok élni, de végül így alakult. Pont munkát kerestem, amikor az egyik internetes álláskereső oldalról e-mailben megérkezett ennek a cégnek az ajánlata. Végül két munkalehetőség közül választottam azt, ahol jelenleg is dolgozom. Bátran mondhatom, hogy a világ legnagyobb szoftvercégének ügyfélszolgálata a munkahelyem. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire keresett itt a magyar munkaerő.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Brno Csehország második legnagyobb városa, egy olyan hely ahol el kell tölteni néhány napot ahhoz, hogy az ember megszeresse. Elsőre az ember valószínűleg a vonatállomásra érkezik, ami itt sem a város legszebb része. Amit szeretek benne az az, hogy olyan pont jó, sem túl nagy, sem túl kicsi. Ezen kívül szeretem a szép parkokat, és itt van még a Szent Péter-Pál katedrális, a kapucinusok temploma, a Spilberk kastély (ahol Kazinczy is raboskodott) , a városháza és a brnoi rém (egy óriási kitömött krokodil, amelyhez több történet kapcsolódik), a gyönyörű épületek, a folyó, amely keresztülszeli, nem is beszélve a város szélén található víztározóról, ahol még hajókázni is lehet. A Vila Tugendhat épülete pedig a világörökség része.

Szeretem azt is, hogy nem egy turisták által gyakran látogatott hely, ezért még megvan a maga hangulata. Egyébként is lépten-nyomon találkozni magyarokkal akik itt élnek, tanulnak, dolgoznak. Amennyire én látom az egyetemek és színházak városa is. Szeretem, hogy jó a közlekedés, látszik rajta, hogy van, aki irányít. Például ha lerobban egy villamos, nem áll le az élet, perceken belül jön egy pótló busz (sőt, néha csak abból látszik, hogy történt valami, hogy nem villamos, hanem busz jön), vagy ha valamilyen változás van, azt azonnal kiteszik az összes érintett megállóba. Ha Magyarországon lenne ez a város, valószínűleg sosem akarnék máshová költözni.

Mi hiányzik Magyarországról?
Nem sok minden. A túrórudi, a magyar beszéd az utcán. Budapest nyüzsgése például nem. Komolyra fordítva a szót, a család és a barátok néha hiányoznak, egyébként megvan minden ami kell.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A város hangulata, a szervezettség, a nyugalom. A mini füstölt mozzarella.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Mivel mindenki azt mondja, hogy itt sokkal boldogabbak az emberek, megnéztem az arcokat az utcán, mikor nemrég otthon voltam, és van benne valami. Mivel csehül nem beszélek, nem látom át a gazdasági helyzetet, de az biztos, hogy az adózási rendszer sokkal kedvezőbb, ezért jobbak a fizetések. Hasonló munkával valószínűleg kevesebbet keresnék otthon. Az árak nagyjából hasonlóak, a közlekedés viszont jóval olcsóbb.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolást nem tudom, sosem figyeltem mivel nincs autóm. Itt a jegyek 10, 60 és 90 percesek, közben pedig annyiszor száll át az ember, ahányszor akar. Zónákra van osztva a város, a 100-as és 101-es zónába váltott jeggyel már bárhová el lehet jutni. A felnőtt jegy: 10perc 100 Ft, 60perc 150 Ft, 90perc 210 Ft. A havi felnőtt bérletem - ami mindenre jó - 4500 Ft. Az egynapos jegy 600 Ft, a 3 napos 1300 Ft, az egyhetes 2500 Ft. Egy mozijegy 1500 Ft, a diákjegy 1200Ft. Nem vagyok otthon a témában, mivel sosem iszom alkoholt, de egy sör kb. 220 Ft, abból kiindulva, hogy mindig olcsóbb, mint az üdítőm, ami általában 240 Ft. Aztán persze van rengeteg féle sör, de erről mások tudnának többet mondani. Kávét sem nagyon iszom, de a munkahelyi automatában, mi ugye nem egy álomkávé 60-70 Ft.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Nem túl olcsó, kb. 120 000 Ft + rezsitől kezdődik. Ehhez jön még a kaució, amit általában kér a tulajdonos, és egy havi bérlet díját ki kell fizetni az ügynökségnek is. Lehet persze ügynökség nélkül is találni kiadó lakást, csak akkor következhet be az az esemény, hogy az embert bármikor kitehetik.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg nem tudok félretenni. Egy kis garzonlakást bérelek, közel a belvároshoz. Lehetne olcsóbban is lakni, de meguntam a kollégiumi feelinget. A nyugalom megér ennyit. Ezen kívül vettem egy laptopot, amit havonta fizetek, és mivel anyukám jelenleg betegsége miatt nem tud dolgozni, neki is küldök pénzt minden hónapban. Szóval félre nem tudok tenni, de viszonylag jól megélek a fizetésemből. Kapunk még étkezési jegyeket, amit néhány nagyobb boltban is le lehet vásárolni, nem csak éttermekben. Ezen kívül ott vannak még a bónusz jegyek, ami kinézetre hasonló, mint az étkezési jegy, beváltani azonban gyógyszertárban, fitneszteremben, utazási irodákban, színházban, állatkertben, moziban lehet.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de szeretem a magyar csapatot. Nagyon kedves, segítőkész főnököm és kollégáim vannak.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mint korábban már említettem, nem hiányzik a budapesti nyüzsgés. Ebben mindenképpen más. Fura, hogy mindenki csehül beszél, és nem értek szinte egy szót sem. Néha erre munkába menet a villamoson döbbenek rá.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, és most már nem is reménykedem (a munkahelyi előrelépéssel kapcsolatban). Nagyjából elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel, de néhány éven belül valószínűleg haza fogok menni.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Jelenleg épp betegállományban vagyok itthon, de az elmúlt hetekben mindenképp az olimpia volt. A srácok addig ügyeskedtek odabent, amíg sikerült az interneten befogni valami cseh adót, ahol a két ügyfél közötti szünetekben ugyan, de meg tudtuk nézni pl. a vízilabda mérkőzést.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Halére v Cesku koncí. - Ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy megszűnik a váltópénz (olyasmi, mint régen nálunk a fillér volt). Meg az iskolakezdés.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Görkori, bicikli. Szinte minden cseh embernek van egyik, vagy másik, és itt Brnoban van is hol gyakorolni. Én is vettem egy görkorit, és lassan megtanulok. Aztán persze ott a hoki, amiben a csehek nagyon jók.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Nem egy kisvárosról van szó.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
El tudnám képzelni, amennyiben úgy alakulna az életem, hogy mégis itt maradnék.

<