338. Végh József - Kufstein, Ausztria

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Végh József mesél a tiroliakról és Kufstein városáról, a helyről, ahol az embereknek ott a motor a garázsukban, mégsem boldogok. Ahol szorgalommal és kitartással sem lehet mindenkinek előbbre jutni.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2002 februárjában jöttem Tirolba, egy Kufstein melletti falucskába, Angath-ba, ahonnan két hónapja Niederbreitenbachba költöztünk..Itt kezdtem el dolgozni egy autópálya menti étteremben szakácsként. Először egy évre gondoltam, hogy maradok, de a hazamenetel időpontja mindig eltolódott, mígnem itt maradtam. Jelenleg egy autópálya melletti benzinkúton dolgozom, a benzinkút büféjében.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Az ország természeti szépsége páratlan, magas hegyek, rengeteg erdő, kéklő tavak, kristálytiszta vizű patakok. Csodálatos túrázási, hegymászási lehetőségek, tisztaság, rendezettség. Mindez fokozottan igaz Tirolra, a tartományra, ahol Kufstein fekszik. Kufstein egy nagy történelmi múlttal rendelkező város, 499 méterrel fekszik a tengerszint felett, közel 18 000 lakossal. A város környéke már 30 000 éve lakott, az ebből a korból származó tárgyi emlékeket az Erődben őrzik. 500 évig fontos római katonai település volt a város, majd 1205-től a Bajor királyság része lett. Katonai szerepét a 19-20. századra elvesztette, ezután fokozatosan vált a politikai foglyok börtönévé (több magyar is raboskodott itt). Ha negatívumot kell mondanom, akkor az itt élő emberekről beszélnék. A tiroliak rettenetesen konok, előítéletes emberek. Zárkózottak, barátságtalanok, és bizony nem szeretik a külföldieket. Az ideérkező turista ebből mit sem érez, ugyanis aki a pénzt hozza, azt szeretik. Velük kedvesek és barátságosak. Rettenetes a nyelvjárásuk, a különböző völgyekből származó tiroliak még néha egymást sem értik meg.

Mi hiányzik Magyarországról?
Legfőképpen a családom és a barátaim. Szinte minden más pótolható. Hiányzik a természet szépsége, a tavasszal virágba boruló gyümölcsfák látványa, illata. Itt inkább a fenyő a domináns,ami ugyebár minden évszakban ugyanolyan. Hiányzik a Balaton is, bár itt is vannak gyönyörű tavak, de azok nem pótolják, más a hangulatuk.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A hegyek, a friss levegő, a hűvösebb klíma, a havas tél, a tisztaság és a közbiztonság. Ezenkívül az itt szerzett barátok, ismerősök. München és Olaszország közelsége.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Itt újra egy nagy ellentmondást találhatunk. Azt hiszem, hogy nincs a világon sok olyan régió, ahol ennyire látványos lenne a jó életszínvonal. Óriási, csodaszép házak, gondozott kertekkel, virágoktól pompázó erkélyekkel. A lakberendezést is magas fokon művelik, minden háztartás olyan, mintha egy bútorkatalógus számára lenne berendezve. Rendezett városok, kiépített infrastruktúra. Minden családban legalább két autó, plusz a garázsban egy motor, amit sok esetben semmire sem használnak, csak van. Az emberek mégsem mindig boldogok. Az elmúlt években sokat drágult a megélhetés itt is, míg a fizetések semmit sem emelkedtek, sőt a szolgáltatóiparban még néha csökken is.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 260 forint, nem olyan drága. Ha a tartományi székhelyet, Innsbruckot nézzük, akkor lehet ennek többszöröse is. A busz nagyon drága, ezért soha nem használjuk, mindenki autóval jár. A mozijegy mint otthon, kb.1500 forint, egy sör 750-800 forint, míg egy presszókávé 380-600 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
600-800 euróba (150-200 ezer forint). Külvárosban, vagy városközeli falvakban, ahol mi is lakunk, kicsit olcsóbb.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Eddig igyekeztünk sokat spórolni a feleségemmel, egyikünk fizetését szinte teljes egészében félre tudtuk tenni. A nyár végén nagyobb lakásba költöztünk, ezért most már kevesebb marad. Nem költünk sokat magunkra, a kötelező kiadásokon kívül főleg kirándulásokra, utazgatásra és a hétköznapi élethez elengedhetetlen dolgokra adunk ki pénzt. Saját lakásra gyűjtünk, jövőre szeretnénk egy motort venni, az autónkat is lecseréljük hamarosan nagyobbra (és remélhetőleg hamarosan a család is bővül).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Korántsem, itt a külföldi munkaerő arra kell, hogy dolgozzon, ez nem az álmok helye. Itt szorgalommal és kitartással nem lehet előbbre jutni, vezető pozíciókra itt vannak a helyiek.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodtabb, de ez igaz mind pozitív, mind negatív értelemben. Otthon számunkra a barátok és rokonok közelsége miatt mozgalmasabb és pezsgőbb volt az élet. Itt jóval kiegyensúlyozottabb, ami néha egyet jelent az unalommal.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartok tőle, hogy a gazdasági válság ide is nehezebb életet hoz. Reménykedem, mert a párom és én is munkahelyváltás előtt állunk. Ha minden jól megy mindketten azt csinálhatjuk majd, amit szeretnénk. (Ő egy szállítmányozó cégnél lenne diszpécser, kb. 40 kamiont irányítását végezné, én pedig az osztrák vasútnál veszek részt februártól egy mozdonyvezetőképzésen.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Munkahelyi gondok. Az, hogy hónap végén megyünk haza öt napra, hogy a párom kezdhet-e jövő hónap elején az új munkahelyén.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A gazdasági válság hatásairól írnak. Megtalálták a múlt heti postarablás során elvitt széfet az Inn folyóban.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Főleg szabadidős sportok, kerékpározás, túrázás, hegymászás, nordik walking. Nyári estéken grillezés.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Sok, de kevés minőségi. A szórakozóhelyeken többnyire tizenévesek százai tombolnak. A mozi jó, de nem minden hétvégére. Tirolba sok világsztár megfordul, főleg a téli síszezonban, ilyenkor sok az érdekes koncert.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igazán nem. Kívánom, hogy Magyarország legyen minél előbb egy élhető ország, ahova érdemes lesz hazamenni.

<< Előző