346. Tóth András - Newcastle, Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Tóth András mesél az ausztráliai Newcastle városáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Jó pár hónapja jöttem Ausztráliába, Sydney mellett, Newcastle-ben élek. Korábban éltem már Németországban, Svédországban, Amerikában, Nagy-Britanniában, legutóbb pedig az íreknél voltam. De folyton kerestem valami mást. Jelenleg nagyon jól érzem magam, akár még azt is mondhatom, hogy megtaláltam a világ egyik legszebb és legélhetőbb helyét! Ausztrália várja a dolgozni, pénzt keresni vágyókat, és nem utolsósorban azokat, akik a jobb életre vágynak. Jelenleg tanulok, de ez már csak pár hét, és utána szeretném beutazni a kontinenst, amire három hónapom lesz. Majd ki tudja, mi lesz. Én egy megbízható ügynökség által jöttem, de vigyázni kell, amikor ilyet keres az ember, mert sokan csak a pénzt szedik ki az emberből, és nem nyújtanak tisztességes munkát.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ez a város egyszerűen fantasztikus. Minden itt van, ami nekem kell. Óceán, erdő, hegyek, napsütés, jó idő, és még munka is van bőven. Ebben a városban az emberek nem éppen magasan kvalifikáltak, de pont ezért van a városnak családias, nyugodt hangulata. Sydney viszonylag közel van, ha az ember nagyobb ricsajra, nagyvárosi hangulatra vágyik.

Mi hiányzik Magyarországról?
Ezt nehéz megfogalmazni, mivel több helyen éltem már otthon is, így nem nőtt a szívemhez különösebben egyik város sem. A családom Németországban van, így ha látogatóba megyek, akkor nem feltétlen érintem kis országunkat. De ettől függetlenül Magyarország a szülőhazám, büszke vagyok, hogy onnan jöttem, és aggódom érte. Akad még ott pár jó barát, akikkel napi kapcsolatban vagyok az internet segítségével. A többség már más vizeken evez, csakúgy, mint én.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ilyenre nem is gondolok, mert nem tervezek eljönni innen, hisz végre találtam valamit.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Boldogok, kiegyensúlyozottak. De tényleg. Sokakon azért sem látszik a stressz, mert azt sem tudják, hogy van élet Ausztrálián kívül is. Aki tapasztalt utazó, az látja, hogy itt is meg kell küzdeni a jólétért. A jó angol nyelvtudás elengedhetetlen a munkavállaláshoz és ahhoz, hogy befogadjanak az aussie-k. Az életszínvonal magasan veri a magyar mércét, de mint írtam, csak azok jutnak a csúcsra, akik megtanulják a nyelvet, és alkalmazkodnak az ausztrál életmódhoz. Aki magyar módjára akar itt élni, az jobb, ha elvonul, és keresi a magyarok társaságát, vagy többnyire egyedül van. Mint én is. Amikor pedig társaságra vágyom, akkor igyekszem illeszkedni a környezethez. Egy mezőgazdász bácsival máshogy beszélgetek, mint amikor beszabadulok Sydney-be.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Biciklivel járok, vagy repülővel Sydney-be. így az autóval kapcsolatos árakat nem tudom. Mozi a legolcsóbb helyen, tanulóknak olyan 5 dolcsi (690 forint), és van egy jó kávézó, ahol nagyon finom és nagy adag kávét ad a hölgy 2,5 dollárért (345 forint). Sör 3 dolcsi (414 forint) a pubban.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A város szélén lakom, 100 dollár (13 800 forint) egy garzonszerűség hetente. A belvárosban ugyanez 250 dollár (34 500 forint). A többit nem tudom még.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Spórolok a túrára, egyébként meg alig költök. Eszem, iszom, alszom, és ingyen lejárok a partra szörfözni, úszni, kikapacsolódni, verseket írni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, de itt találtam valamit, amit megszerettem, és ha tudtam volna erről korábban, akkor biztos, hogy mindig ezt szerettem volna csinálni. Mivel műszaki érzékkel rendelkezem, amolyan handy man vagyok, így gondoltam, keresek valami szerelős melót. Jelenleg hajók építésében segédkezem, szörfdeszkákat festünk, javítunk és adunk ki kölcsönbe.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Laza. Akinek van munkája, az általában szereti, és jól megél belőle. Az emberek hétköznap el vannak foglalva, de péntek 3-tól már nem is gondolnak arra, hogy mi lesz a jövő héten.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Abban reménykedem, hogy találok itt kint egy kedves (akár magyar) lányt, és itt maradunk Ausztráliában. Attól tartok, hogy ez sokára fog eljönni, mert a nők manapság már furcsák.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mikor megyünk végre vitorlázni?

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Alacsony a benzin ára.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Erre már meg is adtam a választ korábban: szörf, vitorlázás, kirándulás, irány Sydney.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt nem sok, minden bezár hamar, vagy épp nem kedvelem a helyet, mert tele van üvöltő, részeg fiatalokkal. Haverokkal összejövünk valakinél, és dumálunk.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Mindenképp.

<