353. Kövér László - Wageningen, Hollandia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kövér László jelentkezik Wageningenből.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A Debreceni Egyetemről mint Erasmus-ösztöndíjas hallgató érkeztem Wageningenbe, a 2008/2009-es tanév első szemeszterére, pontosabban első két periódusára, mivel itt más az oktatási rendszer (egy tanév öt periódusból áll). Kiutazásom elsődleges célja a tantárgyaim hallgatása mellett, a nyelvtanulás és a holland kultúra megismerése, de mivel több mint 100 nemzet hallgatói képviseltetik itt magukat, így több legyet ütöttem egy csapásra. Buliztam már együtt kínaival, ghánaival, brazillal és persze számos európai fiatallal, de nagy élmény volt számomra egy etióp-magyar asztalitenisz-csata is. Ezek mellett amennyit csak időm, no és persze pénztárcám engedi, utazom. Egyik legemlékezetesebb kirándulásom az ország északnyugati csücskében található Texel-szigetre vezetett, ahol főleg az Északi-tenger partján és annak környékén bóklásztunk. Két héttel ezelőtt pedig Eindhovenben, a Philips-stadionba egy bajnoki focimeccset is megnézhettem, ahol két magyar játékos is gólt lőtt. Más nagyobb városok meghódítása (pl.: Rotterdam, Amszterdam) még hátra van.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Wageningen egy kisvárosa Hollandiának, amely a német határtól nem messze, nagyobb városoktól (Amszterdam, Rotterdam, Eindhoven) kb. 100 km-re található. A városkában minden rendezett, gyönyörű téglaépítésű házak, az utcákon mosolygós emberek és eszméletlen nyugalom. Teljesen más mentalitás jellemzi a holland embereket, mint hazánkban. Itt mindenki barátságos, segítőkész, és úgy érzem, a közérdek jóval fontosabb a magánérdeknél. Ezek mellett nagyon tetszik, hogy szinte mindenki kerékpárral jár munkába, suliba, időjárástól függetlenül. A városban minden út mellett külön kerékpársáv található. Emellett az autósok is előzékenyek, figyelmesek, mondhatni az itteni közlekedésben a biciklis az úr. Rosszabb? Általánosságokban nem tudok példát mondani rá, ami negatívumként említhető, hogy az ország nagyon szegény természeti értékekben.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a családom, barátaim, a hazai ízek és végül, de nem utolsósorban a magyar természet adta lehetőségek, mivel itt minden olyan egyhangú és szegényes ilyen téren. Az ember szemének persze nyugtatóan hat a békésen legelésző háziállatokkal tarkított zöld legelők, de mégis alig hallani madáréneket, vagy egy mocsaras helyen se egy béka, se egy hal. A hegyekről nem is beszélve. Hollandia legmagasabb pontja 321 méter (az ország területének több mint a fele a tengerszint alatt fekszik), így ha az ember egy kis hegyi levegőre vágyik, más országba kell utaznia.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Mindenképpen az a nyugalom és kiegyensúlyozottság, amely minden utcáról, házról és emberről sugárzik.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Mindenki boldognak és gondtalannak tűnik. Véleményem szerint a hollandok nyugalmának a titka a mentalitásukban és természetesen az anyagi biztonságban rejlik. Az életszínvonal magasabb a magyarhoz képest, mindenkinek megvan mindene. A fiataloknak van jövőjük, jövőképük, ellentétben a hazai helyzettel. Legyen szó akármilyen munkáról, a dolgozók meg vannak becsülve, és ők is fontosnak érzik azt, amit csinálnak. Konkrétan például egy szupermarketben egy átlagos pénztáros is mosolygós.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás 0,90 euró (241 forint) egy órára, nagyobb városokban ennek a többszöröse, a busz 1-3 euró (268-804 forint) távolságtól függően, mozi 6 euró (1608 forint). Sörből óriási választék van, így az árak is változóak. A helyi szórakozóhelyen 1,20 euróért (322 forint) már lehet kapni (2 dl), de általánosságban 2 eurótól (253 forint) felfelé. A kávé ára 2 euró (536 forint) körül mozog.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
700 eurótól (187 600 forint) felfelé, de egy szobát már 300 euró (80 400 forint) körül kap az ember.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az Erasmus-ösztöndíj nem sok, a szállás kifutja belőle. Ezek mellett a tanulmányi ösztöndíjamból és családi támogatásból élek. Félretenni nem igazán tudok, mivel inkább utazásra, kirándulásra költöm az esetleges felesleget.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mondhatom, igen, régóta szerettem volna külföldön élni, kipróbálni magamat. A tantárgyaim miatt kicsit csalódott vagyok, mert egyik-másik elég távol áll a szakmámtól. Az oktatás is érdekes. Ami pozitívum, hogy gyakorlatiasabb (rendszeresek a prezentációk és azt követő diskurzusok), ami negatívum számomra, hogy rengeteg a házi feladat, mintha általános iskolába járna az ember. Sajnos a nyelvvel is vannak még problémáim. Itt jegyezném meg, hogy a hollandok 99 százaléka szinte anyanyelvi szinten beszél angolul. Köszönhető ez elsősorban az oktatási rendszerüknek (másodévtől csak angolul folynak az órák) és nem utolsósorban olyan apróságoknak, mint hogy nem szinkronizálják az angol filmeket (se a tv-ben, se moziban), hanem csak feliratozzák, így is ragad rájuk a nyelv.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mint már említettem, itt minden teljesen nyugodt és kiegyensúlyozott. Nem érzem a levegőben azt a stresszt, amit otthon. Ez megmutatkozik a közlekedésben és az emberek viselkedésén is. A vasárnap itt tényleg szabadnap, mivel egy bolt sincs nyitva, mindenki otthon van vagy kirándul, mondhatni ilyenkor kihalt a város.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Úgy gondolom, hazaérkezésem után kicsit nehéz lesz felébredni ebből az álomvilágból, amiben jelenleg élek. (Mielőtt a rendszeres olvasók meglincselnének: természetesen itt sem felhőtlen minden, és sok dologba, mint ingyenélő hallgató, nem láthatok bele.) Ami még aggodalomra adhat okot, az otthoni két szakomból adódó 14 tantárgyam, amelyekből rövid időn belül le kell majd vizsgáznom. Remélem, ezeket sikeresen teljesítem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mivel nemrég ért véget az első vizsgaidőszak, így elsősorban azok eredményei voltak a porondon. Ezek mellett esett szó a gazdasági válságról és a lezajlott amerikai elnökválasztásról is.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Nem igazán vannak napilapok, ahogy tudom, az újságok hetente jelennek meg, amelyek hasábjait elsősorban helyi, közérdekű információkkal töltenek meg.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az egyetemnek hatalmas sporttelepe van, ahol számos sportágot lehet űzni. A hallgatók körében népszerűek még a közös főzések, kirándulások, bulik.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Wageningenben csupán néhány kisebb szórakozóhely található, igazi éjszaki élet inkább a nagyobb városokban van. Ezek mellett mozi, sörözők és bárok állnak rendelkezésre.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ha az egész életüket nem is, de mindenképpen támogatni fogom őket külföldi tapasztalatszerzésben. Véleményem szerint sok olyan dolgot láthat, tapasztalhat az ember idegen országokban, amelynek köszönhetően érettebb, értékesebb személyiséggé válhat.

<