356. Kovács Emese - Tokió

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Kovács Emese jelentkezik Tokióból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Lassan két éve lesz, hogy Tokióban élek. Végzett japán szakosként pályáztam meg egy a Japán Oktatásügyi Minisztérium által meghirdetett kutatói ösztöndíjat. Jelenleg a Musashi Egyetemen média-szociológia szakon írom a szakdolgozatomat és készülök tovább a PhD-re.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Egy közel 10 milliós városban élek. A legrosszabb, amit el lehet róla mondani, a tömeg, főleg reggelente. Bár a vonatok - és a metrók, de a buszok is - percre pontosan indulnak és érkeznek is a célállomásukra, a tömeg rettenetes. Reggelente előfordul, hogy fehér kesztyűs bácsik nyomják be az embereket a szerelvény közepébe. Ezekre a vonatokra én már meg sem próbálok felszállni, ilyenkor gondolkodom, hogy merre lenne érdemesebb menni, hogy elkerüljem a tömeget. Ennek ellenére alapvetően el lehet mondani, hogy rend van és fegyelem. Mindenki tudja, hogy a metrón nem telefonálunk és a mozgólépcsőn balra húzódunk, hogy jobb oldalt el tudjon menni, aki siet. Ha valamit az ember a buszon felejt érdemes másnap elmenni a buszállomásra, mert szinte biztos, hogy valaki leadta és ott lesz.

Mi hiányzik Magyarországról?
A humor. Az valahogy itt nincs. Nehéz olyan japánt találni, aki érti a poént és együtt nevet velünk. Alapvetően sokat nevetnek ők is, csak amin ők nevetnek, az nekünk nem vicces, és fordítva.

És az autóm. Nagyon szerettem volna egy autót, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy Tokióban felesleges. Egy, hogy a lakáshoz tartozó parkolóhely kb. 60-90 ezer forint havonta, kettő, hogy a parkolás bárhol a városban horribilis összeg (itt nem egy órára, hanem 15 percre számolják a parkolást), három, hogy ha van is autóm a városban, a tömeg miatt 30-40-nél gyorsabban nem lehet haladni, még autópályán is kb. 70-80 km/h. Marad a tömegközlekedés és a bicikli.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A nyugalom. Itt minden rendezett, az emberek nem csapják be egymást, legalább is nem ez jellemző, nem panaszkodnak, nem káromkodnak, nem szidják egymást. Megszoktam és szeretem, hogy udvariasan beszélnek velem, hogy ha gondom van segítenek és nincs bennük rosszindulat (általában).

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Kívülről nézve jobbnak tűnik. De azért itt is van szegénység. Csak ők nem panaszkodnak. Valahogy ez már az intim szférához tartozik és erről az emberek nem beszélnek. Az azért nem jellemző, hogy egy átlagos családnak anyagi gondjai legyenek. Sokat utaznak külföldre, sokat járnak étterembe és mindenki Louis Vuitton táskát akar magának. Azt nem mondanám, hogy az emberek boldogabbnak tűnnek, de kiegyensúlyozottabbnak biztosan.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A belvárosban kb. 600 jen (1200 forint) egy óra parkolás. A belvároson kívül kb. 400 jen (800 forint.) A mozijegy 1500 jen (3000 forint) szinte mindenhol, de van diákkedvezmény és vannak napok - a mi környékünkön szerda - amikor a nőknek csak 1000 jen (2000 forint). A buszjegy/metrójegy attól függ, hány megállót megy az ember. Általában 140-450 jen (280-900 forint) egy vonalon, átszállás nélkül. A sör kb. 800 jen (1600 forint) a kávé 300-500 jen körül van (600-1000 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ezt nagyon nehéz összehasonlítani. Már csak azért is, mert itt a normál, egy személyre szabott lakások kb. 17-23 négyzetméteresek. De találkoztam már 14 négyzetméteressel is. Ez itt nem meglepő, teljesen normális méretként tartják számon. Én jelenleg egy 32-nm-es, kétszobás (!) lakásban lakom, és sokszor megkérdezik a japán ismerőseim, hogy ha férjem sincs és gyerekem se akkor miért ekkora a lakásom?

Itt egy szoba kb. 6-10 négyzetméter. Tehát ha egy kb. 70 nm-es lakást veszek alapul, az könnyen előfordul, hogy négyszobás. A belvárosban kb. 180 000-400 000 jen (360 000-800 000 forint) havonta. De ha kijebb megyünk a belvárosból, már 120 000 jenért (240 000 forint) is lehet találni 60-70 négyzetméteres lakásokat.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Körülbelül a felét félre tudom tenni. Utazásra költöm. És telefonszámlára.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem érzem úgy, hogy mindig is ezzel szerettem volna foglalkozni, de tetszik, amit most csinálok. Szívesen teszem, és úgy gondolom, olyat csinálok, ami különleges és értelmes.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Stressztől mentes! Otthon naponta tízszer felbosszantottam magam valamin, itt csoda, ha hetente egyszer sikerül.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A földrengésektől. Attól nagyon tartunk, de nem csak én, mindenki. Tokióban szinte folyamatosan reng a föld. Lassan már észre sem vesszük. Ha az ember az utcán van és sétál, nem lehet érezni. De rettenetes érzés, amikor álmomból arra ébredek, hogy remeg az ágy és nyikorognak az ajtók. Sokszor meg sem tudom ítélni, hogy tényleg mozog-e a föld vagy a félelemtől remeg a lábam. Ilyenkor fix pont a lámpa a plafonon, ha az mozog, akkor biztos helyre kell húzódni.

Abban reménykedem, hogy nem jön a nagy földrengés, amit itt jósolnak már évek óta. Valójában a japánok is azt mondják, hogy ha folyamatosan mozog a föld az biztonságosabb, mint ha meg sem mozdul, mert akkor tényleg elképzelhető, hogy egyszer csak "robban".

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nálunk áprilisban kezdődik a tanév és január végén fejeződik be. Most vannak dolgozat-leadások, utolsó konzultációk a tanárokkal. Most éppen az a beszédtéma, hogy a szakdolgozatokban ki hol tart, hány oldalt írt, hány fejezetet, kész lesz-e stb.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A császár 75. születésnapja. Leépítések a Toyotánál.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Karaoke, játéktermek, mozi, bár.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Lehetőség elég sok van. Különböző szórakozóhelyek, koncertek, korcsolyapálya, stb. Mi általában mozizunk, felfedezzünk a környéken lévő éttermeket, karaokézunk és onsen-be (gyógyfürdő) járunk.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Az hogy itt élek, az én döntésem, nem döntök helyettük, de mint alternatíva szeretném, hogy ismerjék ezt az oldalát is a világnak.

<