359. Sándor Eszter - Glasgow

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Sándor Eszter jelentkezik Glasgow-ból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az egyetem után, két évvel ezelőtt költöztem ki a családommal, amikor a barátomat felvették a Glasgow School of Artra építész szakra. Körülbelül fél év múlva sikerült munkát találnom mint közgazdász egy tanácsadó cégnél, akkor meg Edinburgh-ba vonatoztam át minden nap. Nemrég kaptam állást Glasgow-ban egy hasonló munkahelyen, ahol tanácsadást nyújtunk az állami szférának főleg a városrehabilitációval kapcsolatban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Glasgow-nak sajátos hangulata van, ami miatt a skótok vagy imádjak, vagy ki nem állhatják. Három nagy egyetem van itt, ezért a város tele van diákokkal, híres az éjszakai élet, rengeteg a különféle szórakozóhely. Egész Skócia ide jár ruhákat vásárolni, mert három hosszú sétálóutca és két nagy bevásárlóközpont van a belvárosban. A város nagyon büszke a stílusára, az emberek szeretnek különlegesen öltözködni és extrém hajviseletet hordani, ez nem csak fiatalokra, hanem gyakran gyerekekre és idősebbekre is jellemző. Sok művész és zenész tanul és dolgozik a városban. Emellett viszont Glasgow bizonyos részein nagyobb a szegénység és a bűnözés, mint Nagy-Britannia bármely más városában, túl sok srác hord magánál kést (és használja is), és túl könnyű hozzájutni a drogokhoz. A város megkezdte a legszegényebb környékek rehabilitálását, sorra lebontják a 22 emeletes lakótelepi toronyházakat, és mivel itt szervezik a 2014-es Nemzetközösségi Játékokat, hatalmas építkezések vannak tervben - kérdés, hogy mennyi valósul meg ebből a válság idején.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családomon és a barátaimon kívül leginkább az évszakok hiányoznak, a forró nyár és a hideg tél. Itt soha nincsen túlságosan meleg vagy hideg, az év legtöbb napján 8-18 fok között mozog a hőmérséklet, és körülbelül kétnaponta esik az eső. Emellett hiányzik az is, hogy az ételeknek otthon van ízük. De magamra vessek, többet kéne főznöm.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A glasgow-iak kedvessége, és az, hogy hétfő reggel mosolygó gyalogosok jönnek szembe velem, és senki nem próbál belökni a metró alá a tolongásban. Itt minden kicsit egyszerűbb és őszintébb. Hiányozna az is, hogy rövid utazással igazan gyönyörű tájakra lehet eljutni. Hiányozna a Kelvingrove park, a Loch Lomond, a tengerpart közelsége, a haggis, az Irn Bru, a végtelen mennyiségű és fajtájú tea, és az, hogy különböző nemzetiségű emberek milyen békésen és természetesen tudnak egymás mellett élni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az emberek pozitívabban gondolkodnak, mint otthon, nagyon barátságosak és nyitottak, gyakran idegenek is köszönnek az utcán, a boltban a pénztárosok elbeszélgetnek a vevőkkel, és a buszvezető mindig megvárja azt, aki fut a busz után (sőt olyat is láttunk, hogy a buszvezető megállt egy boltnál, ahova beugrott valamiért, majd visszaszállt a buszra, és ment tovább). Rasszizmussal, idegenellenességgel még nem találkoztam, a skótok nagyon segítőkészek, ha valaki elveszettnek tűnik.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A buszjegy a távolságtól függ, egy 10 perces buszút 1,20 font (362 forint). Egy sör kb. 2,50 font (755 forint), de az egyetemi bárban csütörtökönként csak 1 font (302 forint). Mozijegy csúcsidőben 10 font (3020 forint), kávé fajtától, minőségtől és mennyiségtől függően 1-3 font (302-906 forint). Azt vettem észre, hogy a legalapvetőbb dolgok (főként az élelmiszer és az utazás) kerülnek sokkal többe, mint otthon, míg az elektronikai cikkek ugyanannyiba kerülnek, a ruhák pedig olcsóbbak.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
600 font (180 200 forint), ami az itteni átlagfizetés harmada.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ha egyedül élnék, biztosan félre tudnám tenni kb. a fizetésem 30-40 százalékát.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, szerencsére, bár fél évbe telt, mire a diplomámnak megfelelő állást találtam. Itt úgy látom, hogy nagy szükség van orvosokra, nővérekre, szociális munkásokra, mérnökökre és diplomás tanítókra és tanárokra, de egyre kevesebb az alkalmi munka pl. az építkezéseken a válság miatt, és ahogy ez átterjed újabb szektorokra, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is egyre többen veszítik el az állásukat.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Optimistább, kevesebb a panaszkodás, pedig sokaknak több okuk lenne panaszkodni.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Kicsit tartok attól, hogy az iskola, ahova a kisfiam jövőre elkezd járni, nem lesz az igazi a magyar iskolákhoz képest. Nagyon remélem, hogy mindketten kapunk egy jó állást, és előbb-utóbb veszünk egy házat és letelepszünk valahol.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A hitelválság és az emelkedő munkanélküliség folyik a csapból is, és hogy mennyire hideg van a szokásoshoz képest. Otthon pedig az iskolakeresés és hogy ide-oda utazgatunk különféle szülinapokra és egyéb bulikra.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy hír a hidegről, néhány erőszak és gyilkosság, csupa jó hír.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A skótok jól bírják a sört és a whiskyt. És foci mindenekfelett.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg, Glasgow híres a szórakozóhelyeiről, zenei ízléstől függetlenül mindenki megtalálhatja a megfelelő bulit. Persze van százféle étterem, mozi, focimeccs utáni késdobálás.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A város nyugati oldala klasszikus kertváros, jó iskolákkal és gyönyörű régi épületekkel, családoknak ideális. Igazából Glasgow legtöbb kerületében boldog gyerekeket lehet nevelni, csak vigyázni kell a glasgow-i akcentussal, ami villámgyorsan kifejlődik náluk, és utána már egy szavukat sem lehet érteni.

<