Szétosztották az EMFESZ ügyfeleit

EMFESZ logó
Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy melyik új szolgáltatókhoz kerül át az a mintegy 350 ezer felhasználó, akiket a gázkereskedelmi engedélye múlt heti felfüggesztéséig az EMFESZ Kft. látott el. A Világgazdaság úgy tudja, hogy 75 ezer budapesti háztartás és néhány száz önkormányzat még az EMFESZ-nél is olcsóbb ajánlatot kapott. A Magyar Energia Hivatal hivatalos bejelentése szerdán várható.
Vágólapra másolva!

Új szolgáltatókhoz osztották szét azt a mintegy 350 ezer felhasználót, akiket a gázkereskedelmi engedélye múlt heti felfüggesztéséig az EMFESZ Kft. látott el.

A Világgazdaság értesülése szerint a Magyar Energia Hivatalban (MEH) a hétvégén lefolytatott ajánlattételek és tárgyalások eredményeként az a mintegy 75 ezer fővárosi háztartás és néhány száz önkormányzat, intézmény jár a legjobban, amelyeket ezentúl a Tigáz láthat el gázzal. A cég ezeket az ügyfeleket úgy tudta megszerezni, hogy kedvezőbb ajánlatot adott, mint a területileg is illetékes Főgáz. Ráadásul az EMFESZ által nyújtottnál is alacsonyabb áron kínálta a gázt - írja a lap.

Azokat a fogyasztókat, akiket az EMFESZ korábban a Tigáz területén látott el gázzal, mostantól a Főgáz szolgálja majd ki. Egyelőre kérdéses, hogyan szervezi meg az érintett két társaság egymás területén az ügyfélszolgálatot, és hogyan viszonyulnak a cégek "régi" egyetemes piaci ügyfelei, amelyeknél az újak olcsóbban juthatnak majd a gázhoz.

A lap szerint a saját korábbi ügyfeleit visszakapó E.On az aktuális egyetemes árat kínálta a hozzá visszatérőknek. Az E.On körülbelül 66 ezer háztartást vesz vissza. Egyelőre nem tudni, hogy a GDF Suez milyen ajánlattal szerezte vissza az EMFESZ-idők előtti, mintegy 88 ezer háztartási és más, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelét. Felső határként e társaságnál ugyanúgy, mint majd az E.Onnál, legfeljebb az egyetemes piaci árszintig emelkedhet az érintett ügyfelek gázdíja.

A rendkívüli helyzetben nem lehetett érvényesíteni a szolgáltatóváltás azon alapelvét, hogy a továbblépő ügyfélnek nem lehet tartozása az előző szolgáltatójánál. A lakosság az EMFESZ-nél körülbelül egymilliárd forintnyi tartozást hagyott hátra. Azokat a számlákat tehát, amelyeket a kft. a gázkereskedelmi engedélye felfüggesztése előtt állított ki, maga jogosult behajtani.

Az EMFESZ több száz ipari fogyasztója és hatezer kkv-jának egy része a Mol Energiakereskedőhöz került. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a vasárnapi licitből hamar kiszállt a nem túl nagy számú érdeklődő.

Az EMFESZ engedélyét a Magyar Energia Hivatal január 13-án reggel hat órakor függesztette fel 90 napra, mivel a cég a pénzügyi nehézségei miatt nem tudta ellátni az ügyfeleit.