Massáé a pole pozíció Magny-Cours-ban

Vágólapra másolva!
A vasárnapi Francia Nagydíjon Felipe Massa indulhat az első rajtkockából, aki nagy csatában maga mögé utasította az összetett pontverseny éllovasát, Lewis Hamiltont. A harmadik helyről Raikkönen rajtolhat, Alonso autója megadta magát, a spanyol tizedik lett.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az eső riogatta a mezőnyt már a szombat délelőtti szabadedzésen is, a kvalifikáció száraz pályán zajlott.

Első etap:

Az első negyedórában nem történt jelentősebb meglepetés, az esélyesek könnyedén továbbjutottak. A harmadik edzést megnyerő Lewis Hamilton remek idővel lépett tovább, de a két Ferrari is jó formát mutatott.

A két Spyker korai búcsúja előre borítékolható volt, viszont a két Super Aguri kiesésére valószínűleg kevesen számítottak, Szato és Davidson egyedül a két narancssárga Spykert tudta maga mögé utasítani.

Az idén már egy dobogós helyet is magáénak tudó Alexander Wurz az időmérőkön általában nem remekel, Franciaországban sem róla szólt a szombat délután, az osztrák a 18. rajtkockát szerezte meg. A legjobb kieső Liuzzi volt a Toro Rossóval.

Második etap:

A második szakasz elején nem kapkodták el a dolgot a pilóták, bő négy perc is eltelt, mire az első autók kimerészkedtek a bokszból.

Lewis Hamilton ismét olyan időt produkált, amire a többieknek nem volt válaszuk, így a McLaren újonca a pole pozíció elsőszámú várományosává lépett elő. Igaz, a két Ferrari mindössze néhány ezreddel volt lassabb.

David Coulthardnak ezúttal esélye sem volt a továbblépésre, mivel a skót Red Bulljában a váltó felmondta a szolgálatot. A mezőny legrutinosabb pilótája így a 16. helyen rekedt. Csapattársa, Mark Webber technikai hiba miatt csak az utolsó percekben tudott pályára hajtani, de az ausztrál így is csak a 14. rajtkockát szerezte meg.

A két Red Bull Racinges autó közül indulhat majd Scott Speed a Toro Rossóval. A Honda volánjánál ülve Barrichello és Button sem tudta magát beverekedni a legjobb tízbe, de Ralf Schumacher is ugyanígy járt.

Harmadik etap:

Az utolsó negyedórában a pilóták szokás szerint üzemanyag fogyasztással kezdtek. Viszont a délelőtti szabadedzésen is a technikával küzdő Fernando Alonso autója ezúttal is csütörtököt mondott. A spanyol még mért kört sem tett meg, máris be kellett hajtania a bokszba. A szerelők nem tudták megoldania problémát, így a kétszeres világbajnok kiszállt autójából, és amennyiben nem kell motort cserélni autójában, akkor vasárnap a 10. kockából indulhat.

A pole pozícióért a két Ferrari és az állva maradt McLarennel Lewis Hamilton vívott nagy csatát, a többiek a fennmaradó rajtkockákért küzdöttek.

Nem sokkal az edzés vége előtt Massa futott egy gyors kört, amivel a többiek már nem tudtak mit kezdeni az utolsó hajrában sem, így vasárnap a Ferrari brazilja indulhat az élről. Mellőle Hamilton, mögüle csapattársa, Raikkönen indulhat.

Az előkelő negyedik pozícióból Robert Kubica rajtolhat, akit a két Renault követ. Nick Heidfeld csak hetedik lett, a németet Jarno Trulli és Nico Rosberg követi, akik vélhetően már a versenyre készülve nehezebb autóval köröztek az utolsó etapban. A legjobb tíz mezőnyét Fernando Alonso zárta.