Szigorú büntetés: Alonso 6., a McLaren lenullázva

Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso elveszítette a Magyar Nagydíj időmérő edzésén megszerzett pole pozícióját, és a mai versenyen csak a hatodik helyről fogja megkezdeni a körözést. Csapata, a McLaren-Mercedes még súlyosabb büntetést kapott.
Vágólapra másolva!

A spanyol pilóta a szombati kvalifikáció utolsó etapjában már befejezte a kerékcseréjét, de nem hajtott vissza a pályára, pedig már Lewis Hamilton ott várakozott mögötte. Alonso úgy ment ki a pályára, hogy ő még meg tudta kezdeni utolsó gyors körét, ám márkatársa erről néhány másodperccel már lemaradt. Hamiltonnak emiatt esélye sem volt küzdeni az első rajtkockáért.

A kvalifikáció után a stewardok bejelentették, hogy kivizsgálják a történteket. Több órás tanácskozás után, nem sokkal éjfél előtt meghozták a döntést.

Ennek értelmében Alonso a 6. rajtkockából, Ralf Schumacher mellől vághat neki a 22. Magyar Nagydíjnak. A spanyol hátrasorolása következtében Hamiltoné lett a pole, de Nick Heidfeld is az első sorba került.

A versenybírák meghallgatták a csapat rádióbeszélgetéseit, mielőtt döntést hoztak volna. A stewardok nem csak Alonsót büntették meg, hanem a csapatot, méghozzá nem is kicsit: az ezüstnyilak számlájára a futam után egyetlen konstruktőri pont sem kerül majd, mivel ezeket elveszik tőlük, bármennyit is szerezzenek. A pilóták, Alonso és Hamilton megtarthatják pontjaikat.