A védelem juttatta BL-döntőbe az Arsenalt

Vágólapra másolva!
Hiába jutott a 90. percben büntetőhöz a Villarreal az Arsenal elleni BL-elődöntő visszavágóján, Jens Lehmann kifogta Juan Roman Riquelme lövését, és ezzel 0-0 lett a végeredmény, ami az Ágyúsok döntőbe jutását jelentette.
Vágólapra másolva!

Arsene Wenger csapata a legutóbbi tíz mérkőzésen nem kapott gólt a BL-ben, és a párizsi fináléban a Barcelona-Milan párharc továbbjutójával találkozik.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:
Villarreal (spanyol) - Arsenal (angol) 0-0
Villarreal, El Madrigal, 23 ezer néző
v.: Ivanov (orosz)
Villarreal: Barbosa - Javi Venta, Pena, Quique Álvarez, Arruabarrena (Roger, 82.) - Josico (José Mari, 63.), Riquelme, Senna, Sorín - Forlán, Franco.
Arsenal: Lehmann - Eboué, Touré, S. Campbell, Flamini (Clichy, 9.) - Hleb, Fabregas, Gilberto Silva, Ljungberg, Reyes (Pires, 69.) - Henry.

A BL-újonc Villarreal és az elődöntőig szintén először eljutó Arsenal is pihentette legnagyobb sztárjait a hétvégi bajnokin, a spanyolok odahaza kaptak ki a Real Sociedadtól, míg az Ágyúsok hazai pályán értek el döntetlent a Tottenham ellen.

Szintén közös, hogy mindkét gárdának a mostani sorozatban kell nagyot alkotnia, hogy legyen mit felmutatni a szezon végén, a Villarreal már nem érhet oda a BL-t érő negyedik helyre a Primera Divisiónban, az Arsenalnak pedig nem elég hoznia a hátralévő meccseket, hanem bíznia kell a Tottenham bukásában.

A Sárga Tengeralattjárónak becézett spanyol gárdánál Manuel Pellegrini edző Barbosát állította kapuba, annak ellenére, hogy Viera letöltötte eltiltását. A Highburyben a védelem közepén játszó Arzo helyére Pena került be, a középpályán Josico pótolja a sárga lapok miatt hiányzó Tacchinardit, míg a csatársorban Franco rohamozza majd Lehmann kapuját Forlán párjaként, José Mari a kispadon kezd.

Az első meccsen 1-0-s előnyt szerző angoloknál Reyes visszavette helyét a kezdőcsapatban, így Pires került a cserék közé, az utóbbi kilenc BL-mérkőzésen hibátlanul működő védelemben a február eleje óta mindössze egy találkozón szereplő Sol Campbell foglalta el a sérült Senderos pozícióját.

Francóé volt a meccs első lövése, ami jócskán elkerülte Lehmann kapuját, aztán Sorín emelt Forlán elé, de Touré szögletre mentett. Mivel az Arsenal nem kapott gólt az első öt percben, így Lehmann megjavította Van der Sar rekordját, aki az Ajax kapusaként 658 percet húzott ki kapott gól nélkül az 1995/96-os szezonban.

A 9. percben kényszerű cserét hajtott végre Arsene Wenger, Flamini sántikált le, és Clichy jött a helyére a védelem bal oldalára. A 14. percben megint Franco próbálkozott, két vendégjátékos között iramodott meg, aztán jobbal 18 méterről fölébombázott. Egy szögletet követően a hazaiak korábbi nyerőembere, a fontos gólok szerzője Arruabarrena bólintott, de a fejes veszélytelennek bizonyult.

Sokkal ígéretesebb volt a következő akció, Riquelme adott be balról, Senna lekészítette a labdát az érkező Sorínnak, aki a gyengébbik, azaz a jobb lábával Lehmann kezébe gurított. A másik oldalon Henry ugrott volna ki, de az asszisztens beintése megállította, nem biztos, hogy jogosan.

Ahogyan az várható volt, a hazaik birtokolták többet a labdát, de igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítaniuk, az Ágyúsok szinte minden támadásnál Henryt keresték, de látszott Arsene Wenger csapatán, hogy ha nem muszáj, akkor nem nyílnak ki hátul.

A 35. percben Franco és Gilberto Silva brusztolt a labdáért, a nagy harcban a Villarreal támadója ráesett a brazil világbajnokra, aki a földön megrúgta ellenfelét, de Ivanov nem látta az esetet. A 41. percben Lehmann védett nagyot, Javi Venta adott be jobbról, Franco megelőzte Tourét és bevetődve fejelt, de a német kapus reflexmozdulattal hárított.

Ivanov egy perc hosszabbítást mutatott, amiből kettő és fél lett Reyes sérülése miatt, az első félidő zárásaként Riquelme szabadrúgása csavarodott veszedelmesen, de Lehmann üggyel-bajjal fogta.

A második játékrész előtt is volt izgalom, egy argentin mezes, feketes parókás ember szaladt a pályára, aki egy Barcelona-mezt lobogtatott a kezében, a mezen pedig Henry neve szerepelt, végül a biztonságiak elkapták a tagot.

Nem kellett sokat várni az első lövésre, Senna engedte el jó 28 méterről, Lehmann ezt is fogta, de aztán már ő is csak szemlélője volt a következő támadásnak, amikor Javi Venta centerezése után Franco fejese kerülte el centikkel a bal sarkot.

Franco lehetett volna a hazaiak hőse, de Senna beadása után is elhibázta a ziccert, ezúttal az elmélázó Campbell mellől bújt ki, fejese azonban a léc fölött hagyta el a játékteret. A 63. percben a lábát fájlaló Josico helyére José Mari érkezett, muszáj volt kockáztatnia a Villarrealnak.

Forlán sokat tehetett volna, hogy megszülessen a kulcsfontosságú találat, az aranycipős uruguayi először Francót hozta helyzetbe, aki addig emelgetett, hogy végül nem tudott lőni, de Forlán elé tálalt, aki 16 méterről a kapu mellé belsőzött, ez volt a hazaiak kilencedik kapu felé tartó labdája, az Arsenal neve mellett ekkor nulla díszelgett, mégis a londoniak álltak továbbjutásra.

A 88. percben büntetőt kapott a Villarreal, Clichy lökte fel José Marit, Ivanov pedig a mészpontra mutatott. A labdának Riquelme futott neki, de a balra tartó lövést Lehmann kiütötte. A 91. percben Henry került helyzetbe egy kontra végén, de Barbosa hárított.

A három perces hosszabbítás végén Ivanov lefújta a mérkőzést, az Arsenal 1-0-s összesítéssel jutott a döntőbe, az Ágyúsok tíz mérkőzés óta nem kaptak gólt a BL-ben, és a Villarrealt is lenullázták.