Hétfőn rajtol a birkózó-vb Kínában

Vágólapra másolva!
Vasárnap a mérlegeléssel és az ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a birkózók idei világbajnoksága a kínai Kantonban (Kuangcsuban, Gungzhou), ahol a magyar válogatott a három kategóriában 14 versenyzővel képviselteti magát.
Vágólapra másolva!

A magyar csapat a tavalyi budapesti vb-t négy ezüst- és három bronzéremmel zárta, s noha ehhez hasonló eredményre a kínai viadalon nem lehet számítani, valamennyi szakág vezetője bízik abban, hogy legalább egy dobogós helyezést szereznek tanítványai.

A Komáromi Tibor vezette kötöttfogású gárda a legnépesebb, a hét súlycsoportból hatban lesz magyar a szakág küzdelmeiben. A hat birkózó közül négyen, Majoros István (60 kg), Bárdosi Sándor (84), Virág Lajos (96) és Deák Bárdos Mihály (120) érmet szerzett a tavalyi vb-n, a fiatal Lőrincz Tamás (66) pedig az idei felnőtt Európa-bajnokságon állhatott a dobogó tetejére, ami bizakodásra adhat okot. Igaz, Virág csak két hónapja készülhetett teljes intenzitással, míg Lőrincz néhány hete combsérülést szenvedett, az olimpiai bajnok Majoros pedig a korábban megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb szerepel.

Szabadfogásban öten lépnek szőnyegre, köztük az idén súlycsoportot váltott, vb-ezüstérmes Ritter Árpád (84 kg) és vb-bronzérmes Aubéli Ottó (120). Gulyás István szövetségi kapitány ugyanakkor sokat vár Hatos Gábortól (74) és Wöller Gergőtől (60) is.

A három női versenyző közül a tavalyi vb-n második, idei Eb-n harmadik Sastin Mariannának (59) van a legnagyobb esélye érmet érő szereplésre.

"Sok sérülés nehezítette a versenyzőink dolgát idén és több fiatal is van a csapatban, így természetesen nem várom a tavalyi eredmények megismétlését. Ezzel együtt bízom a tisztes helytállásban, ami dobogós helyezések elérését is jelenti" - mondta Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke.