A Beatles az űrben

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy a Beatles lesz az első zenekar, amelynek az egyik dala az egész univerzumban hallható lesz. Talán nem meglepő, hogy a negyven éve megjelent Across The Universe című számra esett a választás.
Vágólapra másolva!

A hírt Yoko Ono és Paul McCartney jelentette be, miután tárgyaltak a NASA-val, s azt is elárulták, hogy hétfőn fogják keringési pályára állítani a dalt. Az 1966-ban írt Across The Universe-t a Deep Space Network elnevezésű, bolygókutató űrszondákkal való kommunikációra létrehozott antennarendszer segítségével "lövik ki" az űrbe.

McCartney azt kérte a NASA-tól, hogy küldjék el a szeretetét az idegeneknek, míg Yoko Ono frappánsan hozzátette, hogy "ez egy új korszak kezdete, amely során kommunikálni fogunk milliárdnyi bolygóval az univerzumon keresztül".

A kezdeményezés nemcsak a dal negyvenedik évfordulója miatt aktuális, ugyanis a NASA-t épp ötven évvel ezelőtt alapították, s az amerikai hivatal is ezzel ünnepli a jubileumát.

Korábban is próbálkoztak hasonló akcióval az űrkutatásban, ám 2003-ban a Blur Song 2 című dalát végül nem sikerült lejátszani az űrben, mert a brit Mars-expedíció során a Beagle 2 leszálláskor a bolygóba csapódott.

Szintén Paul McCartney-hoz kapcsolódik az a hír, melyben cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy szívműtétet kellett rajta elvégezni. Az esetről korábban az [origo] is hírt adott, ám McCartney csak most nyilatkozott az ügyben.

A legendás zenész a honlapján közölte, hogy nem volt semmiféle műtét, csupán egy kisebb rutinvizsgálaton esett át. Nagyjából egy évvel ezelőtt derült ki, hogy kisebb szívritmuszavara van, s ennek kapcsán járt orvosnál, ám aggodalomra semmi ok, hiszen mindent rendben találtak nála.

A híresség azért köszönte mindenkinek a jókívánságokat, s elárulta, jólesett neki, hogy ennyien törődnek vele.