Ken és Barbie, a két szadista gyilkos

Vágólapra másolva!
1993 februárjában végre rács mögé került minden idők egyik legkegyetlenebb házaspárja, Karla Homolka és Paul Bernardo, akik utóbb Barbie és Ken gyilkosokként kerültek be a bűnügyi történelembe. A Ken és Barbie-gyilkosokról kiderült, hogy 1986 és 1992 között legalább 13 nemi erőszakért és három gyilkosságért voltak felelősek Torontóban és környékén. Mindkettőjüket gyerekkoruk óta jellemezte a szadizmus, karrierjük során rengeteg gyilkosságot és szexuális jellegű erőszakot követtek el külön és együtt is. Egyikük azonban ma már szabadlábon van!
Vágólapra másolva!

Paul Bernardo 1964. augusztus 27-én született a kanadai Ontarioban, Kenneth és Marilyn Bernardo gyermekeként. Bernardóék anyagilag jól szituált, stabil középosztálybeli család voltak. De mint Paul Bernardo házassága, ez a megtévesztően normális magánélet is egy sötét igazságot takart.

1975-ben édesapját gyerekmolesztálással vádolták meg, és azt beszélték, hogy még a saját lányát is molesztálta. Habár úgy tűnik, hogy ez nem érintette meg érdemben Paul lelkivilágát, akit ekkoriban még úgy jellemeztek, mint a fiúcskát, aki sokat mosolyog.

Fordulópontot életfelfogásásában és viselkedésében édesanyja vallomása váltotta ki nála 16 éves korában, aki felfedte előtte, hogy ő valójában egy házasságon kívüli viszony eredménye. Saját anyját ettől kezdve csavargónak, sőt kurvának nevezte. Pár év múlva a torontói egyetemen már sármjának és veleszületett tehetségének köszönhetően egymás után szedte fel a lányokat különféle bárokban, akiket megalázott és brutálisan megvert. 

Paul, akinek az Amerikai pszicho című regény volt a Bibliája, lett a felelőse annak, hogy 1987 májusától kezdve az ontariói Scarborough külvárosát szörnyű bűncselekmények sorozata sújtotta. 1987. május 4-én a kora reggeli órákban egy buszról leszálló fiatal nőt erőszakolt meg brutális kegyetlenséggel, méghozzá a szülei háza közelében. A következő héten még két hasonló bűncselekményt követett el. Az áldozatok mindegyike 15 és 21 év közötti fiatal lány volt, akiket a támadójuk nem csak megvert, hanem verbálisan is bántalmazott és megfenyegetett, így próbálta meg őket eltántorítani attól, hogy a rendőrséghez forduljanak. A férfi hamarosan "Scarborough-i erőszaktevőként" híresült el. Közel ötéves ámokfutása során Paul Bernardo legalább 19 fiatal nőt erőszakolt meg - és ez csak amennyit rá is tudtak bizonyítani, tehát a szám valószínűleg sokkal magasabb. Habár többségüket buszmegállókban kapta el, és a nyílt utcán bántalmazott, egy 15 éves lányt a saját hálószobájában erőszakolt meg. Bernardo néhány áldozatának sikerült ellenállnia, és így a férfit kétszer is kihallgatta a rendőrség, de hivatalosan ekkoriban még nem nevezték meg gyanúsítottként. 1990 májusában azonban eljött a várva-várt áttörés, amikor egyik áldozatának sikerült pontos személyleírást adnia róla a rendőrségen. 

A szadista férfi időközben teljesen elszabadult - köszönhetően egy sorsfordító találkozónak: 1987 nyarán egy torontói állatorvosi kongresszuson találkozott az akkor még csak 17 éves Karla Homolkával. A páros hamar megtalálta a közös hangot, szerelemre lobbant egymással, és ezzel két szadomazochista lélek talált egymásra! A későbbi vizsgálatok ugyanis kiderítették, hogy a lány maga is egészen kiskorától kezdve szociopatikus hajlamokkal rendelkezett, amik késő tizenéves korára váltak nyilvánvaló szadista jellemvonásokká.

Paul Bernardo és Karla Homolka
Paul Bernardo és Karla Homolka
Fotó: Wikipedia

Homolka egy teljesen normális öttagú családban nőtt fel, szüleinek rajta kívül még két lánya született, ő volt a legidősebb. Iskolai barátai úgy emlékeznek vissza rá, mint egy okos, vonzó, népszerű és állatbarát személyiséget. A lány az érettségi után egy helyi állatorvosi klinikán kezdett dolgozni. Innen mehetett arra a bizonyos kongresszusra, ahol megismerte későbbi férjét. 

Sokan elképzelni sem tudták, hogy egy fiatal lány is felelős lehet olyan borzalmas bűnökért, amiket utóbb feltártak, ezért azt hitték, hogy kettejük kapcsolatában Bernardo volt a mester és Homolka a rabszolga, akit a férfi kényszerített rá a förtelmes bűncselekmények elkövetésére, amelyek miatt később börtönbe került. Mások viszont tudni vélték, hogy sok tettet maga az asszony eszelt ki, amit aztán nagy örömmel meg is valósított. 

1990 decemberében Homolka az irodájából ellopott injekcióval szúrta meg  családi vacsora közben a 15 éves húgát, Tammy-t, majd levitte a pincébe és szűz áldozatként odaajándékozta a férjének, aki megerőszakolta. Ennek előzménye, hogy Bernardo nagyon megorrolt feleségére, amiért az már nem volt szűz, amikor megismerkedtek, és követelte, hogy kárpótlásul hozzon neki egy még szexuálisan érintetlen lányt. Pár hónappal később nyugtatóval fűszerezte meg Tammy spagettijét, altatóval átitatott kendővel takarta le a száját és az orrát, majd a férjével együtt megerőszakolták - és az egészet videóra vették. A tinédzser még eszméletlen volt, amikor hányni kezdett, ami miatt megfulladt. Bernardo és Homolka a kiérkező mentősöknek és rendőröknek azt mondták, hogy álmában lett rosszul, és hányt, így pedig azt balesetnek minősítették. Tammy Lyn Homolka meggyilkolása nemhogy csillapította volna Paul Bernardo vérszomját, hanem inkább csak növelte azt.

Hat hónappal később a szerelmespár a Niagara-vízesés közelében hivatalosan is összekötötte az életét. Barátaik előtt a páros teljesen normális házaspárnak tűnt, az asszony gyakran áradozott férjéről baráti összejöveteleken: "Paul és én boldogabbak vagyunk, mint valaha... ő olyan nagyszerű, olyan romantikus, de ez jellemző a kedvesemre".

Ettől kezdve durvult be igazán a páros, évekig tartó pusztító ámokfutásuk során több tinilányt kínoztak és erőszakoltak meg. A fiatalasszony sorra hozta férje számára a tinikorú áldozatokat - a 15 éves Jane Doe-t például akkor ismert meg, amikor az abban a kisállatboltban kapott munkát, ahol Homolka is dolgozott. A lány túlélte a megpróbáltatásokat, de felébredve nem emlékezett semmire. A módszer mindegyik áldozatuk esetében hasonló volt: valamilyen megoldással bedrogozták őket, akiket aztán Bernardo megerőszakolt. Néhány áldozatot egyébként maga Homolka is kezelésbe vett, és szexuálisan bántalmazott. 

image

Utolsó előtti áldozatuk egy 14 éves lány volt, Leslie Mahaffy, aki egyik este már sötétedés után hazafelé tartott, amikor Bernardo kiszúrta őt magának. Kocsijával Mahaffy elé kanyarodott, cigarettát kért tőle, majd berántotta magához, és elrabolta. Otthon napokon át többször megerőszakolták és megkínozták, amit filmre is vettek. Azt nem tudni, hogy szándékosan-e, de az asszony halálosnak bizonyuló adag nyugtatót adott be a kislánynak, akinek a holttestét feldarabolták, majd cementtel burkolták be és a helyi tóba dobták. Egyik testrészét végül a partra sodorta a víz, őt így tudták utóbb beazonosítani. A negyedik áldozat a 15 éves Kristen French volt, holttestére 1992 áprilisában találtak rá egy út menti árokban, meztelenül és levágott hajjal. 

Döbbenetes módon, annak ellenére, hogy bizonyíthatóan részt vett négy fiatal lány megkínzásában és megerőszakolásában, valamint három meggyilkolásában, Karla Homolkát soha nem tartóztatták le bűnei miatt. Bernardo egyébként feleségével sem kivételezett, 1993 januárjában egy fém zseblámpával annyira megverte, hogy az asszony kórházba került, de itt azt mondta, hogy autóbalesetet szenvedett. Két hónapon belül a Bernardótól vett DNS-minta egyezést mutatott a Scarborough-i erőszaktevővel, így a férfit megfigyelés alá helyezték.

Miután közzétettek egy fantomképet, amely hasonlított Paul Bernardóra, rengeteg hasznos információt kaptak a férfi munkatársaitól, és barátaitól, akik mind Bernardo zavaró erőszakos hajlamáról számoltak be. Megfelelő mennyiségű bizonyíték összegyűjtése után 1993 februárjában le is tartóztatták. 

Karla Homolka ravasz módon villámgyorsan ügyvédet fogadott magának, és vádalkut kötött, cserébe azért, hogy Paul Bernardo ellen tanúskodjon. Ugyanezt tette Bernardo is, így a házastársak saját bőrüket próbálván menteni, egymást próbálták besározni. 

Úgy volt, hogy az asszony csak 12 év börtönbüntetést kap, a nő együttműködéséért cserébe, bár ez drámai módon visszafelé sült el, amikor felfedezték a pár által készített videokazettákat - ezeken pedig feketén-fehéren megmutatkozott Homolka valódi szadista természete. Karla Homolka nem az a bántalmazott áldozat volt, akinek próbálta beállítani magát, hanem inkább egy kegyetlen szadista.

Az asszonyt végül 2005-ben szabadlábra helyezték, és azóta újra férjhez ment a kanadai Quebecben, majd háromgyermekes édesanya lett, és önkéntesként gyerekeknek szervez kirándulásokat. 

Paul Bernardót azonban csaknem 30 nemi erőszak és gyilkosság miatt 1995. szeptember 1-jén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2018 februárjában úgy döntöttek, hogy soha sem kerülhet szabadlábra. Paul Bernardo soha nem kért bocsánatot tettei miatt, és soha semmilyen jelét nem adta a megbánásnak.