Pusztító fegyvereket kaphatnak az ukránok

Patriot rakéta, Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3)
Vágólapra másolva!
A Hír Tv-ben szóba került, hogy mekkora veszélyforrást jelentenek az Ukrajnában eltűnő fegyverek, és az is, hogy mi a hatása az elkezdett magyar fegyverkezésnek.
Vágólapra másolva!

Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő volt a pénteki Napi Aktuális vendége a Hír TV-n, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. A téma a háború miatt fellendült fegyverkezés volt. A szakértő szerint mindenki igyekszik növelni a biztonságát az orosz-ukrán háborúra adott reakcióként, aminek két módja van: a katonai szövetségek megerősítése és a fegyverkezés.

Szóba került, hogy mekkora veszélyforrást jelentenek az Ukrajnában eltűnő fegyverek, és az is, hogy mi a hatása az elkezdett magyar fegyverkezésnek. „Rövid távon ez költséges, de

hosszú távon megfuttatja a technológiát, az ipart, ezek a katonai technológiák előbb-utóbb megtalálják az alkalmazást a civil életbe is”

– mondta a szakértő.

Castelt arról is kérdezték, miért kértek az ukránok nemrég Patriot-rakétákat.

Szerinte az ukránok azért kardoskodnak a rendszer mellett, mert ez lenne az első alkalom, hogy egy fejlett stratégiai fegyverrendszert kapnának, nem lövegeket vagy drónokat, és ez precedenst teremthetne a további stratégiai fegyverrendszerek szállításához. Hozzátette azonban:

gazdaságilag semmi racionalitása nincs annak, hogy 3 milliárd dolláros eszközökkel lövöldözzenek 20 ezer dolláros iráni drónokra,

amiket az oroszok használnak, ráadásul sok ember kell a rendszer működtetéséhez is.

Az adást itt visszanézheti: