Azzal bukott le a sztárorvos, hogy nagyon siettette felesége boncolását

Vágólapra másolva!
A méreggyilkosságok olyan bűncselekmények, melyek hátterében gyakran komplex történetek és sötét motivációk rejlenek. Az ilyen esetekben a gyilkos általában az elrejtett és lassú halált választja, ami még inkább növeli a bűnügyek rejtélyét. A méreggyilkosságok nemcsak a bűnügyi nyomozók figyelmét vonzzák, az emberek érdeklődést is felkeltik, hiszen mindig magukban hordozzák a titkok és a megoldatlan rejtélyek ígéretét. Hajtóerőjük a hátsó szándék, az érzelem, vagy az anyagi haszon lehet, ám a méreggyilkosságok mindig megrázóak, és évtizedekkel később is tanulságokat hordoznak az igazságszolgáltatás és az emberek számára egyaránt.
Vágólapra másolva!

A méreggyilkosságokban rejlő titkok és sötét motivációk olykor a legösszetettebb bűnügyeket is felülmúlják. A gyilkos általában finoman, lassan és láthatatlanul teszi a dolgát, mintha csak egy csendes árnyék lenne az áldozat életében. A mérgezési módszer nemcsak a halál következményeit rejti, hanem magában hordozza az áldozat és a gyilkos kapcsolatának mélységes rejtélyeit is. Gyakran az érzelmi vagy anyagi motívumok állnak a méreggyilkosságok hátterében. A bosszú, a féltékenység, a kétségbeesés vagy az anyagi nehézségek mind olyan tényezők lehetnek, amelyek egy személyt arra ösztönöznek, hogy a legcinkosabb módszert válassza az élet kioltására. A gyilkos szándékú cselekedetek mögött gyakran meglepő történetek húzódnak meg. Az esetekkel kapcsolatos hírek és történetek mindig felkavarják az érzelmeket és az érdeklődést, miközben rávilágítanak az emberi természet legsötétebb és legrejtettebb oldalaira.

méreg, illusztráció
A kép csak illusztráció!
Fotó: Unsplash

Íme a három legmegdöbbentőbb méreggyilkosság az elmúlt 100 évből.

Az orvos férjet a kollégája buktatta le

A 32 éves Betty Bowant 2023-ban gyomorpanaszai miatt szállították kórházba, ahol ételmérgezéses tüneteket produkált. A kórházi dolgozók ennek fényében kezelték, azonban így is pár nappal a kórházba kerülése után elhunyt. Férje orvosként dolgozott, aki végtisztességre hivatkozva kérte, hogy ne boncolják fel feleségét, csak soron kívül hamvasszák el. Állítása szerint felesége végstádiumú rákbeteg volt, így felkészültek már arra, hogy előbb-utóbb sajnos elveszítik egymást. 

A férj egy kollégájának azonban gyanús volt ez a sietség, főleg, hogy ismerte a házaspárt. Ezért elkezdett kutatni a nő orvosi kartonjai között, ahol felfedezte, hogy semmilyen kezelendő vagy halálos betegsége nem volt az asszonynak. Ezt jelentette az orvos szakértői gárdának, akik sztornózták a hamvasztást és felboncolták a testet, így kiderült 

köszvény gyógyszer túladagolás miatt halt meg.

Az özvegy férfi pedig történetesen ezen gyógyszer halálos adagját kutatta!

A rendőrök nyomozni kezdtek és az ismerősöket körbekérdezve kiderült, hogy házasságuk régóta menthetetlen volt, valamint már a válást is fontolgatták. A nőnek pedig olyan életbiztosítása volt, amely szerint a férj rengeteg pénzt örököl, ha meghal.

A méregkeverőt végül letartóztatták és börtönbe zárták.

Még egy kis gombát, szívem?

Egy ausztrál nő több rendbeli gyilkossággal és gyilkosság tervezésével kapott életfogytiglani börtönbüntetést év elején. Itt sem volt felhőtlen a viszony az asszony és annak férje között. Ezért a nő az ízletes Wellington bélszínt gyilkos galócával tömte meg, amiből a férfi családja is evett.

Az anyós, az após és a férfi nagynénje pár napon belül súlyos étel mérgezésben meghalt, a nagybácsi viszont 7 napon belül felépült.

Ausztráliában a gyilkosságért életfogytig tartó börtön, míg gyilkosság tervezésért 25 év letöltendőt szabhatnak ki, így könnyen kiszámítható, hogy a nőre rendkívül hosszú ítélet vár.

gyilkos galóca, gomba, méreg
Fotó: Unsplash

 

Tiszazugi méregkeverők

A 20. század elején egy kis faluban valószínűleg több, mint 300 gyilkosság köthető egy bábához és az általa beszervezett nőkhöz. A "nagyrévi angyalcsinálók" 1911 és 1929 között tevékenykedtek a helyi bába, Farkas Gyuláné Oláh Zsuzsanna felbujtására. Az asszony felfedezte, hogy az akkori légypapírokat ha kioldja vízben, a ragacson található arzénnal könnyen és nyomtalanul lehet ölni. Mivel bábaként járta a falvakat - és akkoriban nem igazán volt elfogadott a szerelmi házasság, a válás pedig szinte tilos volt - a boldogtalan, részeges és erőszakos férjeiktől szenvedő nőknek mindig csak annyit mondott:

Mit kínlódsz vele?

A halotti jelentéseket a bába unokatestvére írta, így minden esetre "természetes halál" feljegyzés került.

1929 tavaszán azonban a szolnoki királyi ügyészség 3 névtelen levelet kapott, amiben arzén gyilkosságról számoltak be. Első körben a nyomozók nem találtak semmit, nem sokkal később azonban újabb több tucat névtelen levél érkezett az üggyel kapcsolatban. 

arzén, fiola, méreg, gyilkosság, illusztráció
A kép csak illusztráció!
Fotó: Unsplash

Végül 28 embert (köztük 2 férfit) állítottak elő gyilkosság alapos gyanújával, akik mind a bábára hivatkoztak, illetve arra, hogy fogalmuk sem volt, hogy a kis fiola, amit titokban adott az embereknek, mérgező folyadékkal lenne tele. Az eltemetett holtakat végül exhumálták és az igazságügyi vizsgálat bebizonyította, hogy a 162 kihantolt test valóban arzén mérgezésben hunyt el. A bába, miután eljutott a hír hozzá, a letartóztatása előtt lúgot ivott, így a vádlottak padjára már nem kerülhetett.

Valószínűleg több száz embert ölhettek meg így a környéken, melyről 1929-ben még a New York Times is cikkezett.

Méreggyilkosságokkal kapcsolatos esetekben minden egyes részletnek jelentősége van. A holttestek és az elrejtett mérgek mögött olyan történetek húzódnak meg, amelyek évszázadokon át maradandó benyomást keltenek az emberekben, és megtanítanak minket arra, hogy a legfényesebb élet mögött is ott rejlik a legmélyebb sötétség.