Vágólapra másolva!
Huszonnyolcadik alkalommal néz farkasszemet egymással a BEK/BL-ben a Real Madrid, és a Bayern München, és mivel a múlt héten Németországban 2-2-es eredmény született, a spanyol csapat talán esélyesebb a továbbjutásra. Az eddig befejezett 12 párharcukat tekintve is jobban áll: hétszer jutott tovább, a Bayern csak ötször. Az utóbbi három csatájukból a madridi gárda jött ki győztesen, bár ezek közül az egyiket a mai napig vitatják a müncheni társaság szurkolói, játékosai, sőt a klub egyik legnagyobb legendája, korábbi vezérigazgatója is.

A 12 egyenes kieséses Real-Bayern párharc közül hét Münchenben, öt Madridban kezdődött. A hét Németországban induló közül csak kettőt követően folytathatta a Bayern, öt alkalommal a hazai pályán vívott visszavágó a Realnak kedvezett. Könnyen kiszámítható: ebben a csatában a 12-ből nyolcban az jutott tovább, aki idegenben kezdhetett.

 A múlt héten Münchenben 2-2-t játszott a Bayern és a Real
Fotó by KERSTIN JOENSSON / AFP

Mielőtt a leginkább vitatott mérkőzésről részletesen is szó lenne, nézzük az összes csatát, mely a mostanihoz hasonlóan Münchenben indult!

OTTHON, ÉDES OTTHON

Még Bajnokcsapatok Európa-kupájának hívták a sorozatot (vagyis csak a nemzeti pontvadászatok győztesei indulhattak), amikor

 1987-ben a Bayern hazai pályán kezdve az elődöntőből a fináléba került

azon a meccsen, melyen a spanyol Juanito magából kivetkőzve, ötéves eltiltást érően taposott teljes erővel a földön tehetetlenül fekvő Lothar Matthäus fejére. Egy évvel később (természetesen Juanito nélkül) a Real visszavágott, és miután az Olimpiai Stadionban a hajrában a 3-0-s német vezetésből 3-2-t csinált, otthon 2-0-ra nyert. 

142770011
Az 1987-ben brutális szabálytalanságot elkövető, és ezért öt évre eltiltott Juanito nagyon népszerű Madridban
PHOTO / CHRISTOF STACHE

Ezt követően 11 évig nem csapott össze a két óriás, már Bajnokok Ligájának hívták a szériát, amikor az 1999-2000-es kiírásban ez újra megtörtént. Akkor viszont 

egy szezonban négyszer is megmérkőzött,

a csoportkör mindkét találkozója magabiztos Bayern-sikert hozott, az elődöntőben a Real viszont nagyobb arányban nyert Madridban, mint amilyen különbséggel kikapott Münchenben. Ez a párharc a spanyol fővárosban kezdődött, ám a harmadik bajor metropoliszban induló ütközetre sem kellett sokáig várni. Egészen pontosan 2002-ben az akkor címvédő 

müncheniek 2-1-re nyertek otthon, viszont a „galaktikusok” a Bernabeuban 2-0-al vágtak vissza, 

így nem jöhetett létre az első német-német döntő a BL-ben, az idei német bajnokot, a Bayer 04 Leverkusent verték meg Zidane-ék a fináléban.

SOCCER-CHINA-REAL-TRAINING2-ZIDANE-CONTROL
Zinedine Zidane játékosként és edzőként is elkeserítette a münchenieket
Fotó: AFP / AFP/2003 AFP

Két évvel később, 2004-ben a nyolcaddöntőben a müncheni 1-1 után Madridban megint a francia Zinedine Zidane szomorította el a németeket. Vagyis ekkor 

a Münchenben induló párharcok mérlegében 3-1-re vezetett a Real.

Amikor 2012-ben Jupp Heynckes gyönyörűen játszó csapatot rakott össze Münchenben, akkor az elődöntőben már az ötödik Bayern-Real összecsapás indult úgy, hogy a bajor gárda a pályaválasztó. Ám csak először tudta saját stadionnak megnevezni a csodálatos Allianz Arenát. Az akkor még viszonylag új helyszín (a 2006-os vb-re építették) szerencsét hozott, egy hajrábeli Mario Gomez góllal 2-1 lett a hazaiaknak, majd fordított pályaválasztással szintén az otthon szereplő nyert 2-1-re, így 

büntetőpárbaj döntött. 

Aki nem emlékszik rá, talán el sem hiszi: madridi részről csak Xabi Alonso talált be (aki később a Bayern játékosa lett, ma a Leverkusen edzője), míg Cristiano Ronaldo, Kaká és Sergio Ramos is hibázott, a bajoroktól viszont csak az a Toni Kroos, aki ma a Real focistája. Ekkor tudta a történelemben másodszor kiharcolni a továbbjutást a Bayern a Bernabeuban. És azóta sem.

 A 2012-es elődöntő 11-es párbajában Cristiano Ronaldo lövését védi Manuel Neuer
Photo by Javier SORIANO / AFP

Nyilván sokan emlékeznek rá, hogy 2018-ban Zinedine Zidane már edzőként vezette 2-1-es győzelemre a Realt az Allianzban, majd 

a hazai 2-2 döntőbe jutást ért Krooséknak 

(hiszen akkorra a német világbajnok már klubot váltott). Ám az azt megelőző negyeddöntőre talán még többen emlékeznek, mert akkora balhét generált, hogy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy alapvetően megváltoztassanak egy „kőbe vésett” szabályt a világ legnépszerűbb sportjában.

Kétes dicsőség: magyar játékvezetők érték ezt el.

KASSAI VIKTOR IS VESZTESKÉNT TÁVOZOTT  MADRIDBÓL

Hét esztendővel ezelőtt, 2017. április 12-én hiába szerzett vezetést Münchenben a Carlo Ancelotti (a Real mai edzője) által irányított Bayern Arturo Vidal góljával, Cristiano Ronaldo előbb egyenlített, majd a Javi Martinez kiállítása miatt 

 félórán keresztül emberhátrányban játszó bajorok ellen a győztes gólt is megszerezte.

Jött a visszavágó, ahol a Bayernnek nyernie kellett Madridban, ahol ez az egyenes kieséses szakaszban csak egyszer, 2001-ben sikerült neki. Kassai Viktor, Ring György és Tóth II Vencel mögött a következők futottak ki a pályára 2017. április 18-án:

Real Madrid: Navas - Carvajal, Nacho, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos ( Kovačić a 114. percben), Isco (Vázquez a 71. percben) -  Cristiano Ronaldo, Benzema ( Asensio a 64. percben)

Bayern München: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Alaba   -  Xabi Alonso (Müller a 75. percben), Vidal,- Robben, Thiago,  Ribéry (Douglas Costa a 71. percben) - Lewandowski (Kimmich a 88. percben) 

A találkozó esélyesének nemcsak azért számított a Real, mert egy héttel korábban idegenben nyert, hanem mert a Bernabeu hosszú évtizedek óta szinte bevehetetlen „vár” a külföldi „ostromlók” számára, ráadásul a Bayernnek azon túl, hogy nélkülöznie kellett a kiállított Javi Martinezt, még Mats Hummelst a védelemben, Robert Lewandowskit pedig a támadóegységben sérülten kellett pályára küldeni. 

Ez a találkozó sem emlékeztetett 

angol kisasszonyok délutáni tea melletti kedélyes trécselésére. 

Ez várható is volt, ezért a meccset a rutinosnak számító, és a teátrális, gyakran feleslegesen előtérbe tolakodó mozdulataival, tetteivel a bíróküldő testület egyik kedvencének számító, 

Kassai Viktorra bízták az illetékesek.

Annak ellenére, hogy már korábban ( a 2012-es Eb-n) elkövette azt az ordító hibát, mellyel megfosztotta a házigazda ukrán válogatottat egy szabályos góltól Anglia ellen, és ezért már sokan megkérdőjelezték a helyét a legtöbbet foglalkoztatottak között. 

Kassai óriási hibákkal vezette ezt a találkozót is, sajnos leginkább ezért marad emlékezetes.

 Hiába juttatta 2017-ben két meccsen ötször a labdát a Bayern kapujába Cristiano Ronaldo a párharc nem miatta emlékezetes
Fotó: AFP / AFP or licensors

Hét év elteltével nincs sok értelme részletes meccstudósítással untatni bárkit is, de a történelmi tények kedvéért röviden essen szó az eseményekről. A taktikusan játszó Bayern az 53. percben Robert Lewandowski 11-esével szerzett vezetést, ez az akkor érvényben lévő „idegenben lőtt több gól” szabálya miatt még madridi továbbjutást ért volna. Ezt megerősítette Cristiano Ronaldo a 76. percben, amikor Casemiro beadása után fejelt Manuel Neuer kapujába. Ám két perccel később Sergio Ramos öngóljával jött létre a „meccsnull”. 

Minden idők legjobb BL-percei várhattak volna ránk, ha nem lép elő főszereplővé Kassai Viktor.

A magyar bíró, miután a madridi Casemirónak három-négy sárga lapot érő szabálytalanságot elnézett az első figyelmeztetése után, a 84. percben egy szabályos szerelést követően kiállította a müncheni Arturo Vidalt.

A Bayern akkori edzője Carlo Ancelotti (aki ma a Realt irányítja) zseniális húzásra szánta el magát, 

megpróbálta 10 emberrel 3-1-re megnyerni a meccset 

(ami továbbjutást ért volna) mert tudta, hogy a sérülésektől sújtott, emberhátrányban játszó csapatának a hosszabbítás 30 percében már nem lehet esélye. Ám nem sikerült megszerezni a harmadik gólt, ráadásul Lewandowskit kénytelen volt lecserélni a hajrában. A 2-1-es Bayern-győzelem a hosszabbítást jelentette a madridi pokolban.

Champions League: Real Madrid vs Bayern Munich
 A hét évvel ezelőtti Real-Bayern BL-meccsen a játékvezető, Kassai Viktor volt a főszereplő
Fotó: AFP ANDREAS GEBERT / DPA 

Erről pedig már tényleg nincs értelme beszélni, mindenki nézze meg Cristiano Ronaldo két gólját, és győződjön meg arról, hogy egyiket sem lett volna szabad megadni. Ráadásul a 110. percben szerzettnél (ezzel lett 3-2) Neuer-kapus korábbi sérülése kiújult, gyakorlatilag törött lábbal játszotta végig a hátralévő perceket, mert már nem lehetett cserélni. Marco Asensio a 112. percben így állította be a 4-2-es végeredményt, a német kapusnak pedig ott ért véget a szezonja.

Nem egy helyen olvasható, hogy a Bajnokok Ligája történetében a legrosszabb bíráskodást mutatta be Kassai Viktor ezen a meccsen!

Érdekes, hogy ez 4-2-vel (és nem 2-1-es Bayern-diadallal) került be a történelemkönyvekbe, ezért lehet a két csapat örökmérlege jelenleg pozitív a spanyol armada számára. Ezzel a számítással ugyanis az eddigi 27 tétmeccsükből (mind a Bajnokok Ligájában, illetve az elődjében a Bajnokcsapatok Európa-kupájában volt) 12 végződött Real, 11 Bayern győzelemmel, és a múlt hetivel együtt négy lett döntetlen.

Ez csak egy statisztikai érdekesség a mostani, 28. összecsapás előtt, ám térjünk vissza a 2017-es meccsre, melynek – ahogy az várható volt – komoly utóélete lett! 

A MECCS, MELY MEGVÁLTOZTATTA A LABDARÚGÁST

A Bayern akkori vezérigazgatója, a mindig kimért és kulturált úriember, a játékosként aranylabdás, és kétszeres BEK-győztes, Karl-Heinz Rummenigge már rögtön a mérkőzést követő banketten – szokásától eltérően – komolyan kifakadt:

El kell mondanom, hogy őrült düh és harag van bennem, mert ezt a továbbjutást a szó legigazibb értelmében ellopták tőlünk. Jérôme, Mats, Robert és Manuel (Boateng, Hummels, Lewandowski és Neuer -a szerk.) sérülten is fantasztikusan küzdött, le a kalappal előttük, és az egész csapat előtt, mert heroikus küzdelmet vívott mindenki

 

FC Bayern Munich stellt bei Heimspielen auf Mehrwegbecher um
Karl-Heinz Rummenigge nyilvánosság előtt talán soha nem használt olyan kemény szavakat, mint 2017-ben Kassai Viktor ténykedése kapcsán
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit

A védelem tengelyében játszó, világbajnok Jerome Boateng sem kímélte Kassaiékat:

Nehéz tíz embernek 14 ellen játszani. Mindenki óriásit harcolt, de így nem lehet nyerni.

A kiállított chilei játékos, Arturo Vidal az akkor már sokak által nagyon várt (ám a sok kőagyú „csinovnyik” által még mindig ellenzett) VAR-rendszer szükségességére utalt, amikor a spanyol Mundo Deportivonak ezt mondta:

Az FC Bayern idén megnyerte volna a Bajnokok Ligáját az új videótechnikával.

Robert Lewandowski, aki akkor még nem rendelkezett BL-győzelemmel, a válogatottjával pedig soha nem reménykedhetett komoly sikerben – talán a hagyományos magyar-lengyel barátság jegyében -- csak egy filmcímet idézett: Mission Impossible, vagyis lehetetlen küldetés.

Real Madrid CF v Cadiz CF - LaLiga EA Sports
Luka Modric érthetően elégedett volt Kassaival
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Alberto Gardin/NurPhoto

Érthető módon a Real játékosa, Luka Modric nem volt elégedetlen a játékvezetői csapat ténykedésével, persze óvatosan (kinevettetni nem akarta magát, hiszen aki akarta láthatta a vitatott jeleneteket) azt mondta, hogy ellentmondásos, de nem egyoldalú volt a bíró(k) ténykedése. És hozzátette:

Sajnálom, hogy voltak vitatható döntések, mert meg vagyok győződve róla, hogy két meccs alapján mi voltunk a jobb csapat. Amikor ellenünk ítélnek vitatott helyzetben, azt persze senki sem veszi észre.

Münchenben pl. olyan büntetőt fújtak be ellenünk, ami nem volt az. A visszavágón Sergio Ramos öngólja leshelyzet után született, Vidalt pedig már a 47. percében ki kellett volna állítani."

Érdemes idézni egy másik aranylabdás, az egykori Bayern-legenda, Lothar Matthäus véleményét is, aki akkor már rendelkezett magyarországi lakással, korábban vezette válogatottunkat szövetségi kapitányként, és egy tévécsatorna szakkommentátoraként tekintette meg a mérkőzést:

A Bayern a saját hibáival juttatta tovább a Realt. Mindenki előbb magával szemben legyen kritikus, mielőtt támadja a játékvezetőt. Az edzőtől is érdemes lenne megkérdezni, hogy miért hagyta pályán a sárga lapos Arturo Vidalt, és miért cserélte Robert Lewandowskit?

Soccer UEFA Nations League Italy - Germany 1-1.
A Bayern-legenda, Lothar Matthäus nem támadta Kassai Viktort
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / 

Érdekes kérdés, hogy abban az esetben is így gondolkozott volna Matthäus, ha van valamilyen szerepe a Bayernnél? Egykori müncheni és válogatottbeli társa, Rummenigge viszont a mai napig nem tudott megnyugodni a bírói tévedések miatt. 

A meccset követő napokban dícsérte Ancelottit és a csapatot 

„a mentalitásáért, szenvedélyéért és bátorságáért”.

Továbbá azért, mert az őt ért „óriási nyomás ellenére sem adta fel, zseniálisan küzdött és fantasztikus meccset játszott.” Annak ellenére, hogy soha nem kereste a konfliktusokat sem játékosként, sem sportvezetőként, ezúttal az újságírók előtt sem finomkodott a véleményével:

Madridban olyan teljesítményt nyújtottak a bírók, amilyet nem láttam az elmúlt negyven évben. Öt súlyos döntést hoztak a csapatunk ellen, öt kritikus helyzetben.

Még akkor sem fogta vissza magát, amikor napokkal később a Marca nevű spanyol újság kérdezte: 

Valószínűleg elmegyek Cardiffba, ahol a finálét rendezik, mert lesz néhány fontos megbeszélésünk, a döntőre azonban nem megyek ki, mert nem felejtek túl gyorsan. 

Champions League: Real Madrid vs Bayern Munich
Kassai Viktor és társai kikényszerítették a szabályváltozást azon a 2017-es Real-Bayern meccsen
Fotó: : Andreas Gebert/dpa (Photo by ANDREAS GEBERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Szerencsére Rummenigge - egyáltalán nem jellemző - kirohanásai eredményt hoztak, és talán ez a mérkőzés adta a végső érvet a videóbíró bevezetéséhez. Nyilván ez a rendszer sem működik hibátlanul, elsősorban sok játékvezető érezhető ellenállása miatt, de az biztos, hogy ezen a 2017-es Real-Bayern negyeddöntőn egészen más végeredmény születik, ha van videóelemzés. 

Ronaldo hosszabbításban elért mindkét gólja szabálytalan volt, ezt a manapság használatos technika egyértelműen kimutatta volna.

A szubjektív döntések (Vidal kiállítása, és Casemiro szabálytalanságai, köztük a megadott 11-es előtti) tekintetében már más a helyzet. Ezekről, és Kassai ezen meccsen hozott további ítéleteiről nyilván mindenkinek megvan a saját véleménye Ami biztos, hogy Kassai Viktor, és az általi irányított csapat nagyban hozzájárult ahhoz, hogy manapság már vissza lehet nézni a vitatott jeleneteket. Nem biztos, hogy erre büszkének kell lennünk.