Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa jelenlegi kiírásának elején meglehetősen valószínűnek tűnt, hogy egy igazi nagyágyú hódítja majd el a trófeát, elvégre olyan klubok indultak, mint az FC Internazionale, a Liverpool FC vagy éppen az AS Roma. A legnagyobb favoritok közül végül egyik sem jutott el a döntőig, ahol azonban így is két sztárgárda találkozik majd, amelyek közül a Valencia CF-nek már jutott sikerélmény erre az idényre, az Olympique Marseille viszont a szezonja megmentéséért küzd.

A két klub abban is különbözik egymástól, hogy míg a Valencia CF alapból az UEFA-kupában indult, addig az Olympique Marseille a Bajnokok Ligájából került a második számú európai kupasorozatba. A franciák a BL csoportmérkőzései során a Partizan Beograddal, a Real Madriddal és az FC Portóval voltak egy kvartettben, és utóbbi két csapatot nem is sikerült megelőzniük, ami a portugálok későbbi szereplését nézve egyáltalán nem számít szégyennek.

A gallok tehát csak az idén kezdték meg szereplésüket az UEFA-kupában, de kis túlzással teljesen más csapattal vágtak neki ennek a sorozatnak, mint a Bajnokok Ligájának.

Menet közben ugyanis edzőcsere történt a csapatnál, Alain Perrint José Anigo váltotta a kispadon, és a játékoskeret is jelentősen átalakult. Daniel van Buyten, Fernandao és Dmitrij Szicsov elhagyta a klubot, és olyan futballisták érkeztek, mint Fabien Barthez, Demetrius Ferreira és Laurent Batlles, azonban nem csak annyi történt, hogy az új szerzemények átvették a távozók helyét. Anigo jelentősen átalakította a kezdő tizenegyet, és a taktikát is megváltoztatta: a korábbi, hagyományosnak mondható 4-4-2-es szisztéma helyett az OM mostanában 5-4-1-es felállásban szerepel.

Ennek a taktikai változásnak lett az áldozata például Johnny Ecker, aki a Bajnokok Ligájában még meghatározó alakja volt a csapatnak, és egyetlen másodpercet sem hagyott ki, az UEFA-kupában viszont egyáltalán nem lépett pályára. Hozzá hasonlóan kikerült a kezdők közül Fabien Celestini, illetve Stephan Vachousek is: ők a BL-ben még alapembernek számítottak, Anigónál viszont csak epizódszerep jut nekik.

Az új szerzemények mellett viszont jól jött ki az edzőcseréből a fiatal Mathieu Flamini, aki a középpályán stabil kezdő emberré avanzsált, illetve a szenegáli Sylvain N'Diaye és Habib Beye. Manuel dos Santos esetében annyi a különbség, hogy ő csak januárra épült fel súlyos sérüléséből, vagyis Perrin nem számíthatott rá.

Az OM Anigo irányítása alatt egy rendkívül stabil csapatot alkot, amelynek a védelmét nagyon nehéz feltörni: a három középső védő (Abdoulaye Meité, Brahim Hemdani és Beye) kiválóan semlegesíti azokat a támadásokat, amelyek egyáltalán eljutnak hozzájuk.

A széleket Ferreira, illetve Dos Santos lezárja, de még a középpályán is van két, elsősorban védekező szerepkörrel megbízott labdarúgó N'Diaye és Flamini személyében. A támadások szervezése Battles, illetve Carmel Meriem dolga, de a legfontosabb szerep Didier Drogbáé, aki élete formájában futballozik, és egymaga képes lekötni egy teljes védelmet. Nem csoda, hogy az OM fanatikusai megijedtek, amikor kiderült: az elefántcsontparti csatár sérüléssel bajlódik, de a hírek szerint a fináléra felépül. Nélküle ugyanis (nem túlzás kijelenteni) a Marseille esélyei minimálisak lennének.

A Valencia CF teljesen más utat járt be, amíg eljutott az UEFA-kupa döntőjéig, de ez sem kevésbé érdekes. A spanyolok mestere, Rafa Benítez jól láthatóan a Primera Divisiónra helyezte a hangsúlyt a szezon elején, és a nemzetközi kupaszereplést amolyan bónuszként fogta fel, amelyben minden egyes megtett kör jutalomnak számít.

Ennek megfelelően (különösen a sorozat elején) a kupameccseken elsősorban azokat játszatta, akik a bajnokságban kevesebb lehetőséget kaptak, kis túlzással élve akár azt is mondhatnák, hogy többször is tartalékosan küldte pályára együttesét.

A pontvadászatban szinte kihagyhatatlannak számító Vicente, Mauricio Pellegrino vagy éppen Mista így aztán eleinte alig-alig szerepelt az UEFA-kupában, viszont a Primerában csak ritkán szereplő Ricardo Oliveira, Garrido vagy Canobbio rendszeresen ott volt a csapatban a nemzetközi porondon.

Ne tagadjuk, a hispánoknak azért volt egy kis szerencséjük abban, hogy igazán komoly ellenfél nem akadt az útjukba, és így a második garnitúra is messzire tudta juttatni az együttest, egyedül a Genclerbirligi ellen akadt némi izgalom, a törököket ugyanis csak hosszabbításban verte ki a Valencia. Az elődöntőben aztán már Rafa Benítez sem tartalékolt, hanem a lehető legerősebb összeállításban szerepeltette csapatát, és ez minden bizonnyal így lesz a fináléban is, annál is inkább, mert a Valencia már fordulókkal a zárás előtt megnyerte a spanyol bajnokságot.

A legutóbbi három UEFA-kupa-döntő egyaránt látványos és gólokban gazdag találkozót hozott, legalább öt találat született a finálékban. Most azonban nehéz elképzelni, hogy hasonló eredmény szülessen, hiszen mindkét együttesnek kiváló a védelme, és fő erősségének a rendkívül stabil, kompakt játék számít. Persze egy korai gól ezt is felboríthatja, és csak reménykedhetünk abban, hogy az elmúlt évek kiváló sorozata most sem szakad meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről