Sírva röhögünk az új Pán Péter film előzetesén és a színes bőrű Csingilingen

csingiling
pán péter és wendy
888

forrás: YT
Vágólapra másolva!
Senki se a megszokott történetre számítson, ha arra vetemedik, hogy megnézze a Disney+-on.
Vágólapra másolva!

Kitört a kultúrharc. A hagyományok, a megszokás és a woke versenyében sajnos az utóbbi áll győzelemre.

Az a legrosszabb a kultúrharcban, hogy olyan alkotásokról is véleményt kell formálnunk, amelyek maradandót nem alkotnak, csak valamilyen modern sztenderdet akarnak kiszolgálni.

Ilyen művek például a Disney legújabb élőszereplős remake-jei, mint a Pán Péter és Wendy, illetve A kis hableány.

Vetítse a mozi négy hétig, aztán amint lekerül, gyorsan felejtsük el, mert a létezésük is fölösleges, ráadásul olyan technológiával mesélik újra a már csontig lerágott sztorikat, amely sokkal gyorsabban elavul, mint a hagyományos animáció.

https://www.youtube.com/watch?v=9Ji5U2sTlLU

A friss műveknél a legnagyobb felháborodást a kritikusoknál a bőrszín okozta: Pán Péterés Wendy esetében Csingilinget, míg A kis hableány esetében Arielet játssza fekete színésznő.

Fáj az éles váltás: Csingiling hófehér bőrű, szöszke karaktere és zöld ruhácskája beégett a retinánkba, elképzelni sem lehetne másképp. Maga a figura 1904-ben pattant ki J. M. Barrie elméjéből, tehát a woke jegyében egy közel 120 éves karaktert szentségtelenítettek meg.

Az író forog a sírjában.

Persze, aki felmeri emelni a hangját a változás miatt, arra azonnal rányomják a rasszista bélyeget.

S ha ez még nem lenne elég, a woke az új Pán Péter film minden kis zugába beette magát. Az előzetesben látható jelenet szerint, amikor Wendy megérkezik Sohaországba találkozik az Elveszett fiúkkal, akik valójában már nem elveszett fiúk, hanem

elveszett fiúk és lányok.

A woke-nak köszönhetően már nemcsak fiúcskák veszhetnek el.

Azt sajnos nem tudni, hogy válik ettől a J. M. Barrie regénye befogadóbbá, és hogy segít a társadalmi nehézségeken...

Persze a trailer megjelenése után szinte rögtön kitört a kommentháború a népszerű videómegosztó portálon. Nem győzünk nevetni a kreatívabbnál kreatívabb hozzászólásokon.

– ironizált az egyik kommentelő.

– írja az egyik felhasználó.

– kommentelt egy másik felhasználó.

A kommentszekció kitűnő tükör a stúdiónak, érdemes lenne olvasniuk.

De nem az új Pán Péter film és nem is a Disney az egyetlen stúdió, aki felült a woke-vonatra, aztán csúnyán kisiklott.

A tavalyi évben nagy sikert aratott HBO-s Trónok Harca előzménysorozat, a Sárkányok Háza is felvonultatott színesbőrű karaktert, ami azonnal kirobbantotta a népharagot. A készítők ugyanis fekete bőrű, fehér rasztahajú figuraként álmodták meg az ősi Valyria vérét, a Velaryonokat.

Sárkányok háza HBO

Persze, mindenki egyből rasszizmust kiáltott és azzal vádolták a kritikusokat, hogy nem elég elfogadóak.

Nyilván igazuk van...

S ha már nagyszabású fantasy sorozat: az Amazon stúdió készítette el talán minden idők eddigi legdrágább moziját, a Gyűrűk ura előzménysorozatát. Az emberek ugyanakkor nehezen viselték, hogy feketebőrű tündék is szerepelnek benne.

Forrás: Origo

Nem azzal van a baj, hogy különféle sorozatokban és filmekben színesbőrű, LMBTQ-karaktereket szerepeltetnek. A probléma azzal van, hogy nem tiszteljük sem a hagyományokat, sem az írót, a művészt, aki hosszas gondolkodás után megalkotta Csingiling karakterét. Rengeteg munka van egy figura megteremtésében és mielőtt még azt hinnénk, hogy egy szereplő felépítése csupán a véletlen műve, ez nagy tévedés, minden stílusjegy centiről centire ki van találva.

Nem lesz sem jobb, sem elfogadóbb a társadalmunk, ha az adaptációkat teletömjük woke-kal.