G. Fodor Gábor: Putyin és a baloldal

Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban, 2023. 06. 24.
ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: Armored vehicles and fighters of Wagner on streets after the Wagner paramilitary group has taken control of the headquarters of Russia's southern military district in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Eddig is nyilvánvaló volt, de a szombati események után azért mégse ártana leszögezni egy-két dolgot, csak úgy a tisztánlátás kedvéért.
Vágólapra másolva!

Először is a magyar baloldalnak fogalma sincs a valóságról.

Amikor azt mondja, hogy Magyarország putyinizálódik, vagy nem tudja mit beszél, vagy egy olyan saját magának előállított rettegésspirálba manőverezi magát, ami megnehezíti számára a tisztánlátást. Minden normális ember tudja, látja, hogy Putyin Oroszországa valami egészen más, és nem tendenciában vagy mértékben van különbség a magyar viszonyokhoz képest, hanem tényleg egészen más.

A baloldaltól tehát nem lehet elvárni, hogy megnevezze a tényeket, felismerje a valóságot, megkülönböztesse egymástól a fontos és lényegtelen, a meghatározó és esetleges vonatkozásait a világnak.

Aztán a baloldal előrejelző képessége is katasztrofális. Az elmúlt egy-másfél év arról szólt, hogy a magyar baloldal alig várta, hogy mikor és milyen betegségek következtében távozik az élők sorából az orosz elnök vagy éppen miféle puccs eredőjeként putyitlanítják Oroszországot. Mintha Oroszországban egymás sarkára taposnának igyekezetükben a nyugati típusú liberális demokraták, hogy Putyin helyébe lépve, majd nyugatosítják-demokratizálják Oroszországot. Fel sem merült a baloldalban, hogy rosszabb is jöhet, és mintha nem látnák a kínálatot:

az oligarchákat, a csecsen hadúrt, a zsoldos magánhadsereg vezetőjét - na ők mind nyugati típusú liberális demokraták.

Aztán szombaton még azt is megértük, hogy a magyar baloldal és liberális értelmiség egy olyan magánhadsereggel rendelkező oligarchának szurkol, aki korábban közel tíz évet húzott le börtönben erőszakos cselekményekért, meg mintha meghirdette volna a háború lezárását és a méltányos békét. Nem elemzői kategória, de mégiscsak felmerül az emberben, hogy lehetnek ennyire hülyék. Mindenesetre, hogy mi lesz a világban, merre fordul, mi várható - ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását se várhatjuk a baloldaltól. Kész intellektuális csőd az egész.

Pedig a baloldal minden kulturális vitát felhasznál annak demonstrálására, hogy náluk van az ész és a morál, ők azok, akik műveltek, szofisztikáltak, ők az értelmiség, a jobboldal meg nem ért a kultúrához, műveletlen, még olvasni se tud. Aztán látjuk, hogy a híres baloldali entellektüel mekkora kapitális marhaságokat mond a mi a helyzet, és a mi várható kérdésre és még csodálkoznak, hogy nem bíznánk rájuk az országot.

Ezek tényleg belesodornának minket a háborúba.