Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nyaralás utáni rosszkedv? Itt a magyarázat!

tenger, nyár, nyaralás
Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a nyár, a várva-várt vakáció ideje, vele együtt pedig egy furcsának, ellentmondásosnak tűnő, de gyakori jelenség: a "vakáció utáni depresszió" állapota. Mégis hogyan lehetséges, hogy egy önfeledt utazás után nem feltöltődve, hanem lehangoltan érezzük magunkat?
Vágólapra másolva!

Bármilyen furcsának is tűnhet, a jelenség valóban gyakori: akit érint a nyaralás utáni depresszió állapota, az ilyenkor lehangoltságot, mélyebb rosszkedvet tapasztalhat, energiahiányosnak, érzékenynek, ingerlékenynek és motiválatlannak érezheti magát, de alvási nehézségek is jelentkezhetnek a tünetek között.

A "vakáció utáni depresszió" egy klinikailag nem elismert állapot, ez arra a lehangolt állapotra utal, amelyet az emberek tipikusan a nyaralásról visszatérve tapasztalhatnak. Ezt az állapotot szokás még nyaralás utáni szindrómának, vagy ünnepi szindrómának is nevezni, először az 1950-es években jelent meg fogalomként.

A vakáció utáni depresszió tünetei, amelyek akár két héten keresztül is fennállhatnak, megzavarhatják az egyén mindennapi életét, beleértve a személyes kapcsolatokat és a munkába vagy a tanulmányokba való visszatérés során nyújtott teljesítményét.

A jelenség mögött az a magyarázat állhat, hogy a nyaralás után az emberek jobban érezhetik azt a nyomást, hogy vissza kell zökkenniük a mindennapi rutinokba, amikből a nyaralás alatt egy kis szünetet kaphattak. Ez a nyomás az, ami ilyenkor plusz stresszt okozhat és ez okozhatja a lehangoltság érzését. Ha a mindennapi életben, a munkahelyen vagy a párkapcsolatban konfliktusoknak, fokozottabb stressznek van valaki kivéve, akkor nő a nyaralás utáni szindróma kialakulásának valószínűsége.

Nyaralás
Ezeken a helyeken fellélegezhet a tüdőnk
Fotó: Facebook/Tensi Holiday 

A megelőzés érdekében érdemes úgy tervezni a vakációt, hogy a nyaralás után még legyen egy pár nap, ami ad egy kis átmenetet: ez idő alkalmas lehet arra, hogy picit újraéljék a nyaralás pillanatait, visszataláljanak a mindennapi otthoni rutinokhoz, ezekkel együtt az alvási szokásokhoz is. Amennyiben van rá lehetőség, egy rövidebb utazást vagy kisebb kirándulásokat érdemes még tervezni a nagy nyaralás után, ezzel is nyújtva a mindennapi rutinokból való kilépés élményét. Érdemes a nagyobb konfliktusok rendezésének irányába lépéseket tenni még a várva-várt nyaralás előtt, hogy onnan visszatérve ne ebbe csöppenjenek, de az olyan apró intézkedések, mint például 

egy nagytakarítás az utazás előtt is segíthet a nyaralás utáni rosszkedv megelőzése szempontjából, hiszen egy rumlis lakásba hazatérni csak újabb nyomasztó élmény lenne, ami rizikófaktor az állapot kialakulása szempontjából.

A nosztalgikus érzések a nyaralás után teljesen természetesek, ezeket szabad megélni, az apróbb emléktárgyak vagy fotóalbum készítése pedig segíthet is átlendülni ezen a keserédes állapoton. Amennyiben a nyaralás utáni szindróma két hétnél tovább fennáll, esetleg súlyosbodnak a tünetei, érdemes szakembert felkeresni és szakmai segítséget kérni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről