Európában kevés a női felső vezető, Amerika az élen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban még mindig több a női felső vezető, mint Európában és Ázsiában. A "régi" Európai Unióban Svédország és Finnország áll az élen a női vezetők arányát tekintve (27 illetve 17 százalék), míg a spanyoloknál és az olaszoknál 100 vezetőből csupán 3 a nő.  
Vágólapra másolva!

A 300 nagyvállalat vezetői viszonyait feltáró tanulmány rámutatott: Európa és Ázsia nem áll túl jól a női vezetők dolgában. Észak-Amerikában egyes cégek némelyikénél a vezetői testület egyötödét a hölgyek teszik ki, miközben ez az arány Ázsia és Európa térségében mindössze 5 százalék. A Christian & Timbers kutatása alapján az Egyesült Királyságban nem sokat változott a helyzet az utóbbi években - az ország legnagyobb vállalatainál a nő csupán a menedzsment 3 százalékát teszik ki.

Sok európai és ázsiai cég vezetésében nincs nő

A felmérésben arra is fény derült: míg az észak-amerikai vállalatok mindegyike rendelkezik legalább 1 női felsővezetővel, 18 európai és 66 ázsiai cég felső vezetésében egyáltalán nincsenek nők.

Svédországban előnyben, Indiában hátrányban

Kanada már jobban teljesített az esélyegyenlőségi versenyben: itt a nők 20 százaléka alkotja a cégek vezetői testületét. Svédországban a vezető testületek 27, míg Finnországban 17 százaléka nő. Belgiumban, Spanyolországban és Olaszországban korántsem ilyen rózsás a helyzet: itt a nők átlagosan 3 százaléknyi teret kapnak a vezetésben, míg a franciáknál 5 százalék nő. A kínai vállalatok felsővezetői pozícióit 6 százalékban töltik be a gyengébb nem képviselői, szemben a mintegy 4,5 százalékos koreai átlaggal, míg Indiában az arány 2 százalék alatti.