150 ezer romániai vendégmunkás jöhet, ha nyit Magyarország

Vágólapra másolva!
Jelenleg kétmillió román állampolgár dolgozik az EU tagállamaiban. Az ország 2007-es EU csatlakozása után hazánkban 100-150 ezer román vendégmunkásra lehet számítani, ha rögtön munkavállalási engedélyt kapnának. Magyarországon jelenleg 30-40 ezer romániai vendégmunkás dolgozik legálisan - jelenti az MTI. 
Vágólapra másolva!

Gheorge Barbu munkaügyi miniszter elmondta: nem számítanak arra, hogy az EU-ban munkát vállaló honfitársai száma számottevően emelkedne a jövőben. A munkaügyi miniszter néhány százezer kivándorlóra számít. Barbu azt is hozzátette: Finnország és Észtország már jelezte: teljes mértékben megnyitja munkaerőpiacát a román és bolgár állampolgárok előtt a csatlakozás után.

A magyar kormány korlátozásokat tervez

Románia uniós csatlakozása után 100-150 ezer romániai munkavállalóra lehet számítani Magyarországon - feltéve ha azonnal szabad munkavállalási lehetőséget biztosítanak számukra - ismertette számításait a Nézőpont Intézet. Az intézet kutatása alapján Bulgáriából nem várható jelentős számú munkavállaló. Egyelőre azonban úgy tűnik: a kormány legalább két évig korlátozza a munkavállalást és csak bizonyos régiókban, szakmákban könnyíti meg elhelyezkedésüket a hazai munkaerőpiacon.