Évi húszmilliót keresnek az értékesítés és marketing csúcsán

Vágólapra másolva!
Az értékesítési- és marketingigazgatók évi bruttó 20 milliót, míg kizárólag értékesítési vagy marketingvezetőként dolgozva bruttó 16 és 14 milliót vihetnek haza. A senior értékesítők a juniorok bérének háromszorosát is kaphatják: náluk a tapasztalatok mellett a kapcsolatrendszert is megfizetik a cégek - áll a Hewitt humán tanácsadó cég felmérésében.
Vágólapra másolva!

Akár évi bruttó húszmillió forint is lehet az értékesítési és marketingigazgatók jövedelme, amennyiben mindkét területért felelnek. A kizárólag az értékesítést irányítók évi bruttó 16 millió forintra, míg a marketingigazgatók átlagos évi bruttó bére 14 millió forint - derül ki a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2006-os kompenzációs adatbázisából. A területi értékesítők alapfizetése jutalékokkal kiegészítve meghaladhatja az évi bruttó 8 milliót - írja a Világgazdaság.

A profiknál a kapcsolatrendszert is megfizetik

Bár a vezetői pozíciók bérezésében kevésbé meghatározó a változékonyság és a jutalékok, az értékesítési területek vezetőinél ez az arány 15-20, míg a területi képviselők 30-60 százalékánál jellemző a rendszeresen változó bér. Bakos Réka, a Hewitt tanácsadója arról számolt be a lapnak: egyes cégeknél az értékesítők csak akkor jogosultak jutalékra, ha elérték az előírásosan meghatározott értékesítési minimumszintet. Amennyiben nem teljesítik ezt az elvárást, nem kaphatnak változó bért. A senior értékesítők fiatalabb pályatársaik bérének átlagosan háromszorosát vihetik haza: náluk a felelősségi körön túl a szakmai tapasztalatot és a már kialakított kapcsolatrendszert is megfizetik a cégek.