Munkahelyi diszkriminációs esetek a tavalyi évből

Vágólapra másolva!
Nem mehetett állásinterjúra a vak jogásznő, nem kapott jutalmat a terhes munkatárs, nem foglalkoztak érdemben az elvárásoknak megfelelő roma pályázókkal. Ilyen és ehhez hasonló munkahelyi diszkriminációs esetekről számolt be Gyarmati Edit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

"A munkavállalók sérelmére elkövetett hátrányos megkülönböztetések többsége a tavalyi évben a női mivolttal, a gyermekvállalással, az életkorral, a testi fogyatékosságokkal és a munkavállalók származásával hozható összefüggésbe" - mondja Gyarmati Edit, aki példákat is említ.

Nem mehetett állásinterjúra a vak jogásznő

Testi fogyatékossága miatt diszkrimináltak egy állásinterjúra jelentkező jogásznőt. A hölgy figyelemre méltó szakmai előélettel rendelkezett, önéletrajza alapján felkeltette a munkáltató érdeklődését is. Ám amikor tudomására jutott, hogy a hölgy vak, állásinterjú nélkül utasították el a pályázatát. Miután a munkavállaló bejelentést tett sérelméről, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította: diszkrimináció történt. A hatóság határozatában eltiltotta az álláshirdetést megjelentető céget a jogsértő magatartás folytatásától és 800 ezer forintra bírságolta azt. A hátrányosan megkülönböztető cég egyébként nem érzi jogszerűnek a határozatot és jogorvoslat reményében a Fővárosi Bírósághoz fordult keresetével. Így az ügy jelenleg is folyamatban van.

Terhessége miatt nem kapott prémiumot

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduló másik sértettet terhessége és női mivolta miatt érte hátrányos megkülönböztetés munkahelyén, egy pénzintézetben. A hölgy felettese a hitelértékesítők premizálásánál diszkriminálta az alkalmazottat. Amikor a főnök tudomására jutott a sértett terhessége, utólag rögzítette írásban a premizálás feltételeit, amelyben kikötötte: a huzamosabb ideig távolmaradók ezúttal nem kapnak prémiumot. Ám a hölgy pont ebben az időszakban volt terhessége miatt betegszabadságon, és korábbi kiváló teljesítményei alapján egyértelműen az értékesítők élvonalában foglalt helyet. Miután a hatóság megállapította a diszkrimináció tényét, 600 ezer forintra bírságolta a munkáltatót.

Állandóan piszkálták az érettségizett takarítónőt

Bizonyos helyzetekben megalázó, ellenséges munkahelyi légkör teremtése miatt is elmarasztalható a munkaadó. A munkáltató, a diszkriminációt elszenvedő takarítónő közvetlen főnöke rendszeresen kétértelmű, obszcén, sértő, lekicsinylő kifejezésekkel illette az érettségizett, nyelvtudással rendelkező, végzettségéhez képest mégis alacsonyabb szintű munkakörben dolgozó hölgyet - gyakran a többiek jelenlétében. A felettes gyakran tett csípős megjegyzéseket a nő végzettségére, ám az is előfordult, hogy arra célozgatott: bizonyára a székére pályázik. A hölgy főnökének azonban ez sem volt elég: a három hónapos próbaidő letelte után szándékosan rossz jellemzést adott róla felettesének, nehogy véglegesítsék munkaviszonyát-a nő végül állását is elveszítette. A céget az Egyenlő Bánásmód Hatóság speciális diszkrimináció - zaklatás miatt tiltotta el a jogsértés folytatásától, pénzbírságot azonban nem szabtak ki.

Kétperces állásinterjú után utasították el a roma pályázókat

A bőrszín és származás miatti diszkriminációval szintén gyakran találkoznak a hivatal munkatársai. Egy gépgyártó munkásokat kereső munkaadónál és a munkaközvetítéssel foglalkozó cégnél is megállapították a diszkriminációt. A meghirdetett állásra ugyanis 6 roma férfi is jelentkezett. Ám amikor az eredetileg több fordulósra tervezett - tesztírásból és felvételi beszélgetésből álló állásinterjú - előtt a munkaadó tudomására jutott, hogy a jelentkezők romák, a mindössze két perces beszélgetést követően mindegyiküket elutasították, így a tesztírásig sem jutottak el. A helyzet pikantériája, hogy a 6 roma jelentkező közül többeknek már volt gyakorlata a hirdetésben szereplő munkakörben, míg a velük szemben előnyben részesített nem romák nem mindegyike rendelkezett a munkakör betöltéséhez szükséges szakmai gyakorlattal. A munkáltatót és a toborzást végző céget végül 600 és 700 ezer forintra bírságolták.

Takács Gabriella