Ellenőrzik a munkahelyi esélyegyenlőségi tervet

Vágólapra másolva!
Az idén az Egyenlő Bánásmód Hatóság már ellenőrzi, hogy a munkahelyeken elkészítették-e az esélyegyenlőségi tervet, annak milyen a minősége. Ha kell, bírságot is kiszabnak. Igaz, a terv összeállítása a magánvállalkozásoknak nem kötelező - számol be a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a munkavállaló nők hatodik alkalommal megrendezett országos konferenciáján elmondta: az 50-nél több munkavállalót foglalkoztató állami vagy többségi állami tulajdonú munkáltatóknak kötelező az esélyegyenlőségi terv elkészítése. A tapasztalatok szerint viszont ezt az elvárást nem mindenhol teljesítik.

Amit a tervnek tartalmaznia kell

A törvényi előírás (Munka törvénykönyve 70/A. § (2) bekezdés) szerint az esélyegyenlőségi terv tartalmazza a munkáltatóval munkaviszonyban álló, hátrányos helyzetű munkavállalók, így különösen a nők, a negyven évnél idősebb munkavállalók, a romák, a fogyatékos személyek, valamint a két vagy több tíz éven aluli gyermeket nevelő munkavállalók vagy tíz éven aluli gyermeket nevelő egyedülálló munkavállalók foglalkoztatási helyzetének elemzését, az esélyegyenlőség biztosítására megfogalmazott célokat és azok eléréséhez szükséges eszközöket.