Vizsgálják az önkormányzatok a segélyezettek körét

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatoknak március 31-ig felül kell vizsgálniuk a rendszeres szociális segélyben részesítettek körét, majd április 15-ig közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük - mondta Zimmermann József, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója Veszprémben. Nagy a szórás az ország különböző részei között: a közép- és nyugat-dunántúli, valamint a központi régióban (Budapest és Pest megye) együttvéve nincs annyi segélyezett, mint például Észak-Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Ez a közfoglalkoztatási terv lesz az alapja a továbbiakban a finanszírozásnak A főigazgató szerint az Út a munkához program a rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segíti. Döntő jelentőségű, hogy akit a szociális ellátottak közül vissza lehet hozni a munkába, "azokat vissza is kell hozni" - hangsúlyozta. "Esélyt kell számukra adni arra, hogy ne segélyből, alkalmi vagy fekete munkából tartsák el magukat és családjukat" - mondta a főigazgató. Országosan 152 ezren, a közép-dunántúli régióban pedig 6600-an részesülnek rendszeres szociális segélyben; Veszprém megyében háromezren, Fejérben 2800-an, Komárom-Esztergom megyében pedig 900-an.

Észak-Alföld: itt a legtöbb segélyezett

A közép- és nyugat-dunántúli, valamint a központi régióban (Pest megye) együttvéve nincs annyi segélyezett, mint egyetlen más régióban, például az észak-magyarországiban vagy az észak-alföldiben. A közép- és nyugat-dunántúli, valamint a központi régióban 18 ezer segélyezett van összesen, míg csak az észak-magyarországiban - Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves és Nógrád - 43 ezer, az észak-alföldiben pedig (Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár megyék) 45 ezer. A segélyezetteket most "két ágra kell bontani"; egyik csoportba a továbbra is segélyezettek maradnak (egészségügyi és más okok miatt), a másikba pedig a munkaképesek, a közfoglalkoztatásban alkalmazhatók kerülnek.