Zavargásokkal fenyegetnek a munkanélküli tömegek

Vágólapra másolva!
Az ENSZ munkaügyi tagozata, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint legkorábban 2013-ra térhet vissza a foglalkoztatás szintje világszerte a válság előtti szintekre. A munka nélkül szenvedő népesség körében tapasztalható nyugtalanság azonban máris 25 országban jelent gondot a hatóságoknak és ez a szám még növekedhet.
Vágólapra másolva!

A korábbi előrejelzését jócskán módosítva 2011 helyett 2013-ra teszi az ILO annak legkorábbi lehetséges időpontját, hogy a válságot megelőző mennyiségű munkahely jöjjön létre. A munkaerőpiac teljes felépülése 2015 előtt nem várható. A szervezet most megjelent elemzése szerint legalább 22 millió új munkahelynek kellene születnie világszerte: ebből 14 millió a fejlett és 8 millió a fejlődő országokban.

Közben a foglalkoztatási válság egyre több országban okoz elégedetlenséget a polgárok körében. Spanyolországban nyolc éve nem volt ilyen méretű általános sztrájk, mint most, a kormányzat megszorító intézkedései és munkapiaci reformjai miatt. A sztrájkhullám korábban Görögországon, Portugálián, Írországon, Szlovénián és Litvánián is végigsöpört, sőt Brüsszelben is több tízezer dolgozó gyűlt össze demonstrálni, akik az unió különféle szegleteiből érkeztek.

Raymond Torres, az ILO most megjelent beszámolójának vezető szerzője külön felhívta a kormányzatok figyelmét, mennyire veszélyes lehet a fiskális ösztönzők visszavonása, addig, amíg az államok gazdasági helyzete gyenge. A másik veszélyeket rejtő pont pedig az lehet a válságból való kilábalásban, hogy a gazdasági zuhanást okozó tényezőket nem teljesen orvosolták a kormányzatok, inkább csak tünetileg kezelték.

Amióta kitört a válság, világszerte 30-35 millió állás szűnt meg. A munkanélküliek száma világszerte 213 millióra nőtt, vagyis a Föld teljes munkaképes népességére vetítve a 6,5 százalékos a munkanélküliség. Egyedül az Egyesült Államokban 6,9 millió új állásra lenne szükség ahhoz, hogy a foglalkoztatás elérje a válság előtti arányokat. Ám akinek van állása, az sem biztos, hogy olyan elégedett, mint néhány éve volt. Az ILO felmérése szerint a vizsgált 83 országból 46-ban volt tapasztalható valamilyen visszaélés a munkavállalókkal szemben.

Minél tovább tart a válság, annál nehezebb az álláskeresők számára új munkahelyet találni - áll az ILO beszámolójában. A 35, megfelelő adattal rendelkező ország statisztikái szerint a munkanélküliek több, mint 40 százaléka egy évnél régebb óta keres állást, ez pedig a munkamorál csökkenéséhez, az önértékelés sérüléséhez, súlyosabb esetekben mentális betegségek kialakulásához is vezet. Különösen a tapasztalatlan, pályakezdő fiatalok találnak nehezen állást.