Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A munkajogász válaszolt - szülési szabadság, prémium módosítása

Vágólapra másolva!
Mi történik, ha a főnök év közben módosítani akarja a premizálási rendszert? Ki kell-e adni a munkáltatónak a szabadságot a szülési szabadság letelte után? Hogyan vállalhat munkát egy afrikai menekült? Az utóbbi napokban számos kérdés érkezett Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogi szakértőhöz. Ebből válogattunk néhányat.
Vágólapra másolva!

Szülési szabadság után szabadságkiadás

Szabadsággal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kisfiam most lesz 26 hónapos.
Szept.-ben állok újra munkába, valószínűleg nem a régi munkáltatómnál. 2003.aug.-tól a terhességem miatt betegállományba jöttem. Utána jött a gyás, gyed, most pedig gyes-en vagyok.
Az összes ez idő alatt felhalmozódott szabadságomat köteles a munkáltató a részemre kifizetni? Illetve jár-e nekem a 2003-ban fel nem használt 8 nap szabi is?
Más járandóság van-e köztünk a munkáltatómmal?

Dr. Sipos Márta: A szülési szabadság idejére és a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első évére jár a szabadság. Ha tehát először gyed-en, majd rögtön utána gyes-en volt, egy évi szabadságot kell kiadni annak a munkáltatónak, ahonnan a szülés miatt ideiglenes távol volt. (Az új munkáltató nem kötelezhető erre.)

Elengedhet-e a főnök tanfolyamra?

Ha valaki nyolc órát dolgozik egy munkakörben és EU-s pályázatot nyer egy másik fajta
tanfolyam elvégzésére, elengedheti-e a főnöke heti egyszeri
alkalommal fizetés nélküli szabadságra? (a képzés nem fűződik a jelenlegi munkakörhöz)

Dr. Sipos Márta: Nem kötelező a felmentése a munkavégzés alól, megegyezés esetén lehet más megoldást találniuk.


Távol a munkahelytől: mit fizet a munkáltató?

Egy kereskedelmi cégnél dolgozom üzletkötőként.
Két kérdésem lenne:
1. A bérezésem megközelítőleg bruttó minimálbér + forgalom utáni jutalék ,mely a munkaszerződésben is így szerepel. A jutalék meghatározásáról (Ft, %) írásos megállapodás a két fél kötött nem született. A jutalék néven említett bérezés nem jelenik meg a bérelszámolásomon ,illetve esetenként szóban kimondott hivatkozással a főnököm visszatartja, esetenként megvonja a jutalékot.
Kérdésem: Mit tehetek, hogy ez ne történjen meg legközelebb?
Kötelezhető-e a munkaadó a jutalék szerződésben való írásban foglalására, vagy sem? illetőleg, ha igen, akkor visszamenőleg kérhetem-e a jutalék elszámolását?
2. A munkám során hetente más városban töltök el egy éjszakát a központunktól való távolság miatt. Természetesen a szállás költségeit számla ellenében a cég fizeti.
Jár-e valamilyen juttatás, hogy a cég ügyei miatt távol vagyok és nem az otthonomban, vagy ez is megállapodás kérdése a munkáltatóval?

Dr. Sipos Márta: Mindenképpen a munkáltatóval közösen kell tisztázni a bérelem szabályait, mert így semmi eszköz nincs a kezében. Még bíróság előtt sem lehet követelést megvitatni konkrét adat hiányában. A munkavégzés során felmerült minden költség: étkezés, ruhatisztítás, a bébiszitter - pl. mert azt kell igénybe venni a távollét idejére - a munkáltatót terheli, vagy átalány állapítható meg, vagy számla ellenében ki kell fizetni.

Teljesítményfüggő díjazás módosítása

Kérdésem teljesítményfüggő díjazás munkáltató általi egyoldalú módosítására vonatkozik.

Értékesítési területen, back office munkatársként dolgozom. Feladatom a vidéki területeken dolgozó értékesítő/üzletkötő kollégák munkájának adminisztrációja, jelentések készítése. Éves (tavaly decemberben megállapított), egyébként negyedévente értékelésre és kifizetésre kerülő prémiumom összege is az általuk kötött szerződések mennyiségétől (illetve a tervük teljesítésének arányától függ). Ebben a hónapban - mivel az üzletkötők tervei is módosításra kerülnek - kezdeményezte a főnököm, hogy az én prémiumfeltételeimet is módosítsuk (a következő negyedév elejétől), mivel a piaci lehetőségeket rosszul mérték fel tavaly év végén és az üzletkötő túlteljesítik a terveket. A módosítás nem jelentené a prémiumösszeg növekedését, csak a tervek és a munkamennyiség emelkedését.

Módosítható-e a megállapodásunk, ha éves prémiumösszegre szól, attól függetlenül, hogy az negyedévente kerül értékelésre illetve kifizetése?

Dr. Sipos Márta: Közös megegyezéssel módosítható, de mindenképpen forduljon egyéni tanácsért jogi szakemberhez, mert a prémiummegállapítás konkrét ismerete is szükséges a pontos válaszhoz.

Elmaradt tagdíjfizetés: Mit lehet tenni?

Munkaviszonyomat a munkáltatóm átszervezés miatt rendes felmondással felmondta. A munkahelyemen érvényben lévő Kollektív Szerződés alapján a munkáltató minden munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjat fizet. A tagdíjak 2005. év aug. hónapja óta nem kerültek befizetésre. A Mt. alapján minden dolgozó részére az utolsó munkában töltött napon, a részére járó járandóságokat ki kell fizetni. Ugye jól tudom? Kérdésem, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kifizetésére is vonatkozik-e a kötelező kifizetés.

Kérésemet, hogy a munkáltató a kilépés napjáig fizesse be a tagdíj elmaradását, a gazdasági igazgató elutasította.

Szeretném megkérdezni, hogy adott helyzetben mi a teendőm?

Dr. Sipos Márta: Írásban szólítsa fel a munkáltatót, és ha nincs eredmény, bíróság előtt követelheti, vagy Munkaügyi Felügyelethez fordulhat.

Afrikai menekültként munkára várva

Tisztelettel azt szeretném megkérdezni, hogy egy afrikai menekült, aki alig tud magyarul, milyen feltételekkel kaphat bármilyen munkát. Például biztosítottnak kell-e lennie, és arra hogyan tehet szert?

Dr. Sipos Márta: Ha már menekülti státuszban van, akkor munkát vállalhat, és ebben az esetben TAJ kártyát is igényelhet. Ha "csak" külföldi, akkor a munkáltatója engedély alapján foglalkoztathatja. Javasolom a helyi Munkaügyi Központ felkeresését.

Szerkesztette: Karácsony Zoltán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről