Sokat lehet profitálni a szakmai gyakorlatból

Vágólapra másolva!
A néhány éve bevezetett kötelező szakmai gyakorlatból rengeteget profitálhatnak a végzős hallgatók. Persze, csak akkor, ha nem szükséges rossznak tekintik és megpróbálják kihozni belőle a maximumot. Sokan éppen gyakornoki programoknak köszönhetően leltek rá első munkahelyükre. Egyre több cég lát fantáziát a szakmai gyakorlat utánpótlásnevelő szerepében. Sok vállalat a legjobbakat a gyakorlati idő végeztével is örömmel alkalmazza.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Műszaki Főiskolán (BMF) 1995 óta létező gyakorlat: a speciális, kooperatív programban közreműködő hallgatók tanulmányaik befejeztével 10 hónapos, kihelyezett szakmai gyakorlaton vehetnek részt a főiskolával kapcsolatban álló cégeknél. A programot eredetileg arra találták ki, hogy a cégnél eltöltött időszak végeztével tartalmas, újszerű, a gyakorlati élethez közel álló diplomamunkák születhessenek.

Heti négy nap gyakorlat, egy nap iskola

A kooperatív programok keretében a diplomamunkájukon dolgozó végzősök heti négy napon keresztül a partnercégek projektmunkáiban vesznek részt. A fennmaradó napot a főiskolán további 2-3 választott szakmai tantárgy hallgatásával töltik. A programból az informatika területén működő cégek is egyre többet profitálnak.

A gyakorlatosok 80 százalékának szerződést ajánlanak

A program résztvevőivel gyakran előfordul: az egy évvel kitolódott tanulmányi időszak hozadékaként megtalálják első munkahelyüket "- mondja Dr. György Anna, a BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Karának főigazgató-helyettese. "A cégek annyira elégedettek a kooperatívos hallgatókkal, hogy a résztvevők csaknem 80 százalékát a továbbiakban is foglalkoztatják. A program iránt nagyon nagy az érdeklődés: nem ritka, hogy több vállalat igényelne kooperatívos hallgatókat, mind ahányan jelentkeznek a programra. A program ideje alatt ösztöndíjat kapnak a résztvevők. A kooperatív program így nem csupán a cégek, hanem a hallgatók körében is nagy népszerűségnek örvend.

Ne szükséges rosszként tekintsünk rá

A munkaerőpiac képviselői szerint is érdemes a szakmai gyakorlati lehetőségeket alaposan kiaknázni. "Jó, ha a felsőoktatásban tanuló fiatalok a szakmai gyakorlat lehetőségét semmiképpen sem szükséges rossznak tekintik. A gyakorlat olyan tapasztalatokkal, pozitívumokkal gazdagíthatja a benne résztvevőket, amelyek nagyban segítheti őket a későbbi elhelyezkedésben" - mondja Balázsy Krisztina, a Grafton fejvadász cég vezető tanácsadója.