Hibák az álláskeresés során - Amire ügyelni kell

Vágólapra másolva!
Több hónapos sikertelen álláskeresés - minden pályázó rémálma, ugyanakkor viszonylag gyakori jelenség. Szakértők segítségével összegyűjtöttük a tipikus hibákat, amelyek elkerülésével nagy valószínűséggel gyorsan munkára lelhetünk, és nem kell attól rettegnünk: hiába próbálkozunk hónapokon át.
Vágólapra másolva!

Az álláskeresők többsége munkakeresésük elején nagy hévvel vetik bele magukat a pályázásba, naponta több helyre átküldik önéletrajzukat, és várják a visszajelzéseket. Jó esetben napokon belül részt vesznek az első állásinterjún, rosszabb esetben pedig hetek múlva sem jön visszajelzés a számukra. Valamit elronthattam - merül fel bennük a kérdés. Arra azonban, hogy pontosan mit, csak kevesen tudják a választ.

Nem a számára legmegfelelőbb pozícióra pályázott

"A pozitív visszajelzések nélküli pályázás oka lehet például, hogy nem a képességeinek, tapasztalatának megfelelő pozíciókra jelentkezik a jelölt. A minél kevesebb visszautasítás érdekében mindig érdemes figyelmesen elolvasni a hirdetést, és csak abban az esetben átküldeni arra az önéletrajzot, ha az elvárások legalább 70-80 százalékának megfelel a jelölt" - ad tippet Cservenyák Tamás karrier-tanácsadó.

"A pontatlan önéletrajz és a nem megfelelő motivációs levél is okozhatja a problémát. A több hónapja hiába pályázók emellett valószínűleg nem használják az álláskeresés összes csatornáját (hirdetés, hideg hívás, kapcsolati háló). A jelenlegi gazdasági környezetben a sikerhez minden csatornát és módszert alkalmazni kell. További probléma, hogy sokan mindössze 4-5 céget próbálnak megkeresni. Emellett gyakori, hogy a negatív visszajelzéseket követően feladják és visszavesznek a tempóból" - tájékoztatott Gárdus Zsuzsanna.

Az utánkövetés is fontos

Az Adecco ügyvezetője szerint a pályázók sokszor elkövetik azt a hibát is, hogy válogatás és utánkövetés nélkül szétszórják önéletrajzukat. Majd mikor felhívják őket egy esetleges interjú miatt, nem tudják, milyen pozícióról is van szó. "Ilyen esetekben - a tapasztalatok szerint - a pályázók a lehetséges jelölteket tartalmazó lista legvégére kerülnek" - avatott be Gárdus Zsuzsanna.

A fentiek mellett elhúzhatja az álláskeresést, ha a jelöltek nem készülnek fel kellően az interjúkra, illetve ha nem a megfelelő módon tárgyalnak a beszélgetőpartnerrel: kevés információval rendelkeznek a céggel kapcsolatban, nem tesznek fel kérdéseket, azonnal a fizetésre térnek rá, vagy túlságosan aktívak: az interjúztató szavába vágnak, nem várják meg, hogy befejezze a mondatot. Emellett probléma lehet, hogy nem a megfelelő öltözékben jelennek meg az interjúkon, elkésnek azokról. A túl magas anyagi és egyéb elvárások is több hónapos sikertelen álláskereséshez vezethetnek - sorolták a szakértők.

1 interjúhoz legalább 10 pályázatot kell elküldeni

"Az álláskeresőknek egyébként nem árt tudni: legalább 60-80 pályázatot szükséges elküldeniük ahhoz, hogy - az elhelyezkedéshez legtöbbször szükséges - 6-8 állásinterjúra behívják őket. Amennyiben már túl vannak ezen a számon, és ennek ellenére sem kaptak visszajelzést, érdemes elgondolkodiuk" - véli Cservenyák Tamás.