Állásinterjúra nem jár utazási költségtérítés

Vágólapra másolva!
Olvasóink gyakran érdeklődnek a munkavállalók utazási költségtérítése témakörében. Kinek jár? A részmunkaidős vagy a kölcsönzött alkalmazottak is kérhetik utazásuk kifizetését? A hétvégi hazautazást is ki kell fizetnie a munkáltatónak? Dr. Sipos Márta munkajogász válaszolt a gyakori kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A munkába járás sokak számára nem budapesti villamosozásból áll. Valaki naponta ingáznak két település között, más munkavállalók hétvégenként járnak haza meglátogatni szeretteiket. Kérdés, hogy mindezt önköltségen, avagy a vállalat által finanszírozva tehetik-e meg.

Ha a dolgozó lakóhelye és munkahelye nem ugyanabban a városban van, akkor a munkáltatónak kell fizetni az utazás miatt felmerülő költségek egy részét. "Ha az alkalmazott elővárosi vasúton, vagy távolsági autóbuszon utazik, akkor a vállalatnak a bérlet vagy a jegy(ek) 80 százalékát kell állnia. Ha vonattal jár be, akkor a bérlet vagy a jegy(ek) 86 százalékát köteles megtéríteni a munkáltató" - tájékoztatott Dr. Sipos Márta munkajogász.

Autóra kilenc forint kilométerenként

Mi a helyzet azokkal, akik autóval ingáznak? "A munkáltató abban az esetben köteles kifizetni a benzint, ha a dolgozó egyik településről a másikra utazik munkahelyére, és a munkába járás egyéb módokon nem oldható meg, csak autóval. Ekkor egyébként az alkalmazott számára 9 forint jár kilométerenként" - avatott be a munkajogász.

Ha a dolgozó munkahelye és lakóhelye ugyanabban a városban van, a cég nem köteles finanszírozni a munkába járás költségeit. Vagyis ebben az esetben például a budapesti BKV-jegyet vagy bérletet önköltségen kell megvenni.

A hétvégi hazautazás költsége is a munkáltatót terheli

Olvasóink részéről további kérdésként merült fel, hogy kinek kell fizetnie akkor, ha hétvégén szeretnének hazautazni lakóhelyükre. Mint megtudtuk az ilyen jellegű - egyszeri - oda-vissza utazást is a munkáltatónak kell állnia. Dr. Sipos Márta hangsúlyozta: e szabályok nemcsak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak. A részmunkaidősöknek és a kölcsönzött munkavállalók számára is jár az utazási költségtérítés.

A munkába járást tehát - mint láthatjuk -, a vidéki dolgozók számára kis anyagi ráfordítással jár - már ha a munkáltatók betartják a szabályokat. Felmerülhetnek azonban egyéb utazási költségek is - és nemcsak a más településről bejárók esetében. Ilyen például, ha a dolgozónak egy másik városba - esetleg országba - kell utaznia üzleti tárgyalás céljából. Dr. Sipos Márta elmondta: ez esetben is a munkáltató köteles fizetni az utazási költségeket. A jogszabály ugyanis kimondja: a munkavégzéssel összefüggő összes költség a foglalkoztatót terheli. Ez alól a tárgyalásokra való utazás sem kivétel.

Nem érdemes kérni állásinterjún

Bizonyos országokban, így például Németországban a munkatársat kereső cég köteles fedezni az állásinterjúra behívott jelöltek utazási költségeit is. Hazánkban nincs ilyen jellegű kikötés. Persze, a pályázó kérheti a cégtől, hogy térítse meg a közlekedési költségeket, ám mivel ez igen negatív üzenetet hordoz, álláskeresőként nem tanácsos vele előhozakodni.

Az álláskeresés során felmerülő utazási költségek finanszírozására egyedül a regisztrált álláskeresők számíthatnak. A munkaügyi központ két esetben finanszírozza az utazást: ha az általa közvetített munka felvételi beszélgetésére utazik a pályázó, vagy ha önállóan keresett állást az Álláskeresési Megállapodásban rögzített módon.

Mi történik, ha külföldi munkára jelentkezik az álláskereső? A megkérdezett személyzeti tanácsadó cégek úgy tapasztalták, hogy ebben az esetben az utazást kérés nélkül száz százalékosan megtérítik a vállalatok. Igaz, legtöbbször csak telefonos interjú után hívják meg az álláskeresőt, amikor alkalmazása szinte csak formaság.

Oroszi Babett