Állásdömping várható a gépiparban és a kereskedelemben

Vágólapra másolva!
Jövő év áprilisára 45 ezerrel többen dolgozhatnak az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss felmérése szerint. A legnagyobb, 10 ezer fős bővülés, a gépiparban várható, ám a kereskedelem, az építőipar és a turizmus is a létszámfelvevő ágazatok közé tartozik. Az oktatásban és az egészségügyben azonban tovább csökken a létszám - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az ÁFSZ 7249 céget kérdezett arról, milyedn tervei vennak a létszámgazdálkodásban 2008 első negyedévévnek végéig. A válaszokból kiderült, a mikro- és kisvállalkozásoknál várható a leggyorsabb ütemű létszámnövekedés. A tíz fő alatti gazdasági szervezeteknél átlagosan 14, az 50 fő alattiaknál pedig hozzávetőlegesen 3,5 százalékkal emelkedik a foglalkoztatottak száma 2008 első negyedévéig, bár a növekedés döntő része csak az időszak végére várható. Az ágazatok közül a gépipar a kereskedelem, a javítás, az építőipar, továbbá a fém alapanyagok, fémfeldolgozási termékek, a textília, bőrtermékek gyártása és a szálláshely-szolgáltatás területén működő cégeknél lesz könnyebb elhelyezkedni.

Nehezebb félév elé néznek azok, akik az oktatásban, az egészségügyben, a szociális ellátásban, a villamosenergia-, gáz- és vízellátási ágazatokban dolgoznak, ugyanis itt elbocsátások várhatóak. A régiók közül Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon bővülést, míg Dél-Dunántúlon, Dél-Alföldön és Észak-Alföldön létszámcsökkenést prognosztizálnak.