Nők is dolgozhatnak a magyar bányákban

Vágólapra másolva!
Felmondja Magyarország a nők föld alatti bányamunkáját tiltó nemzetközi egyezményt. Az indok: a rendelkezés sérti az esélyegyenlőség elvét a női munkavállalás területén. A törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van - adja hírül a Napi Gazdaság. 
Vágólapra másolva!

Az egyezményt eredetileg 1935-ben fogadták el Genfben, a magyar jogba 1938-ba cikkelyezték be. Ám az uniós jog tükrében mára idejétmúlttá vált a rendelkezés az Európai Bíróság 2005-ben meghozott határozata szerint. A felmondásról szóló törvényjavaslatot - amelyet Lamperth Mónika szociális miniszter jegyez - a kormány tegnap elfogadta és megküldte az Országgyűlésnek.

Júniusig ki kell hirdetni

A felmondással igyekeznie kell a parlamentnek. A törvényt ugyanis 2008 júniusáig el kell fogadni és ki kell hirdetni. Ha erre nem kerül sor, akkor azt követően további tíz évig nincs lehetőség a változtatásra. Ha tehát a felmondás elmaradna, akkor Magyarország további egy évtizedig szembe menne az uniós joggal. Bár ez aligha rázná meg a nőket- ők valószínűleg a férfi-női bérkülönbségek és a vezetővé válás terén jobban értékelnék az esélyegyenlőségi törekvéseket.