Több benzinpénzt kapnak az osztrák ingázók

Vágólapra másolva!
Az emelkedő üzemanyagárak miatt az osztrák kormány július elsejétől 15 százalékkal növeli a munkahelyük között ingázók benzinkiegészítését valamint a hivatalos kiküldésekkor saját autójukat használóknak járó kilométerpénzt. A kiegészítés kilométertől függően évi többszázezer forintnak megfelelő euróra is rúghat.
Vágólapra másolva!

Az országban júliustól évi 342 euró (83 ezer forint) jár annak, aki húsz kilométerre vagy közelebb lakik a munkahelyétől, viszont oda csak autóval tud eljutni. Húsz és 40 kilométer között 1356 eurót fizetnek (330 ezer forint). Akik utazhatnának tömegközlekedési eszközön, ám ők mégis autójukat választják, ebben a kategóriában 630 eurót (150 ezer forint) kapnak. Negyven és hatvan kilométer között 2361 eurót (570 ezer forint) illetve 1242 eurót (300 ezer forint) kapnak. A hatvan kilométernél is többet autózni kényszerülők 3372 eurót (820 ezer forint) illetve 1857 eurót (451 ezer forint) kapnak évente. A kilométerpénz az eddigi 38 centről 42 centre emelkedik.

Nem mindenki elégedett

Ausztriában a klasszikus értelemben vett ingázók száma mintegy 800 ezer, ennyien kapják az üzemanyag-pausálét. Az intézkedéssel nem mindenki elégedett: az autóklubok keveslik az emelést, a környezetvédők pedig rosszallják, hogy ösztönzést kap a levegő szennyezése. Úgy vélik, a benzinárak emelkedése talán többeket késztethetne a környezetbarát közlekedés előnyben részesítésére - írja a Népszabadság.